Καιρός: Προβλήματα στη Θεσσαλονίκη από τους ισχυρούς ανέμους – Χιόνια στη Βόρεια Ελλάδα

Διαβάζεται σε 4'
Κακοκαιρία στη Θεσσαλονίκη
Κακοκαιρία στη Θεσσαλονίκη INTIME

Πτώσεις δέντρων και καταστροφές σημειώθηκαν στη Θεσσαλονίκη από τους θυελλώδεις ανέμους που πνέουν στην περιοχή. Συνεχίζεται η επιδείνωση του καιρού.

Θυελλώδεις άνεμοι που φτάνουν έως και τα 9 μποφόρ πνέουν στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να έχουν προκληθεί αρκετά προβλήματα από το πρωί του Σαββάτου (18/11).

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί τουλάχιστον 22 κλήσεις, με αιτήματα την απομάκρυνση δέντρων που ξεριζώθηκαν από τις ριπές του ανέμου. Μέχρι στιγμής πυροσβέστες επενέβησαν σε 18 περιπτώσεις που αφορούσαν πτώσεις δέντρων, στους δήμους Θεσσαλονίκης, Δέλτα, Καλαμαριάς και Παύλου Μελά.

Νωρίτερα, το μεσημέρι του Σαββάτου, σημειώθηκαν νέες πτώσεις δέντρων στη Θεσσαλονίκη, αυτή τη φορά στην οδό Πέτρου Συνδίκα, στην ανατολική πλευρά της πόλης, με αποτέλεσμα να κλείσει ο συγκεκριμένος δρόμος ενώ τον γύρο του διαδικτύου κάνουν οι εικόνες από βενζινάδικο της πόλης, του οποίου η οροφή έφυγε από τον δυνατό αέρα.

Βενζινάδικο, Θεσσαλονίκη
Πτώση οροφής βενζινάδικου στη Θεσσαλονίκη από τον αέρα ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ/INTIME NEWS

 

Ισχυρότατοι άνεμοι έπνεαν νωρίτερα σήμερα στον Θερμαϊκό και συγκεκριμένα στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, όπου είναι αγκυροβολημένο το “Βέλος“, κοντά στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Όπως μετέδωσε το thestival.gr, ο άνεμος λυσσομανάει και τα μανιασμένα κύματα χτυπούν ανελέητα το ιστορικό αντιτορπιλικό που λειτουργεί ως πλωτό μουσείο.

Δίπλα του έπλευσε και το ρυμουλκό “Διονύσιος Ζ“, με τα στελέχη του Ναυτικού και του Λιμενικού να επιχειρούν προκειμένου να σταθεροποιήσουν το “Βέλος”.

Ισχυροί άνεμοι πνέουν επίσης σε πολλές θαλάσσιες περιοχές, που σύμφωνα με την ΕΜΥ, φθάνουν κατά τόπους τα 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη, με αποτέλεσμα να έχει τεθεί σε ισχύ απαγορευτικό απόπλου σε αρκετά λιμάνια.

Ωστόσο, από το λιμάνι του Πειραιά τα δρομολόγια των πλοίων εκτελούνται κανονικά, όπως και για τα νησιά του Αργοσαρωνικού.

Που έχει απαγορευτικό απόπλου

  • Από το λιμάνι της Ραφήνας, όμως, δεν εκτελούνται τα δρομολόγια για τις Κυκλάδες ενώ κανονικά διεξάγονται τα δρομολόγια για τα το Μαρμάρι.
  • Από το Λαύριο δεν πραγματοποιήθηκαν τα πρωινά δρομολόγια.
  • Κλειστές είναι οι γραμμές Κέρκυρα-Ηγουμενίτσα, Ληξούρι Αργοστόλι, Λευκάδα-Μύτηκα Αιτωλοακαρνανίας, Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλονιά.
  • Λόγω των ισχυρών ανέμων δεν πραγματοποιούνται ούτε τα δρομολόγια των πλοίων από Βόλο για Σποράδες και από Καβάλα για Πρίνο Θάσου.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν από την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές ή τροποποιήσεις στα δρομολόγια από δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Έπεσαν τα πρώτα χιόνια

Στα “λευκά” ντύθηκαν από το πρωί του Σαββάτου (18/11) περιοχές στον νομό Φλώρινας, και συγκεκριμένα το Νυμφαίο και το Πισοδέρι.

Χιονόπτωση σημειώθηκε επίσης στον Όλυμπο, τον Κίσσαβο και τα Πιέρια Όρη, σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ΕΡΤ.

Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία στις (16/11) επικαιροποιείται ξανά σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Όπως αναφέρεται, το καιρικό σύστημα, που επηρεάζει ήδη με θυελλώδεις ανέμους τη χώρα και τις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, κινείται ανατολικά.

Πιο αναλυτικά:

Α. Θυελλώδεις βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 9 και πρόσκαιρα με ριπές έως 10 μποφόρ θα πνέουν στα δυτικά και ανατολικά πελάγη. Επίσης πολύ ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι θα πνέουν σε αρκετές ηπειρωτικές περιοχές κυρίως της Μακεδονίας και στα ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας και της Εύβοιας. Οι άνεμοι σταδιακά θα εξασθενήσουν από το απόγευμα της Κυριακής (19/11).

Β. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως και σήμερα Σάββατο το απόγευμα στα Δωδεκάνησα και πιθανώς πρόσκαιρα στα νότια τμήματα των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Γ. Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει κατά 6 με 8 βαθμούς Κελσίου σήμερα Σάββατο (18/11) στα κεντρικά και βόρεια και αύριο Κυριακή (19/11) και στην υπόλοιπη χώρα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα