Καιρός: Ο “Ραφαήλ” φεύγει, η “Σοφία” έρχεται – Πολικές θερμοκρασίες, χιόνια και θυελλώδεις άνεμοι

Καιρός: Ο “Ραφαήλ” φεύγει, η “Σοφία” έρχεται – Πολικές θερμοκρασίες, χιόνια και θυελλώδεις άνεμοι
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi / Αντώνης Νικολόπουλος

Απομακρύνεται το πρώτο κύμα κακοκαιρίας του νέου έτους, ο "Ραφαήλ". Πρόσκαιρη η βελτίωση του καιρού, καθώς ακολουθεί η "Σοφία" με δριμύ ψύχος και πυκνές χιονοπτώσεις. Συμβουλές προστασίας από τον επερχόμενο παγετό.

Νέα επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από το βράδυ της Τετάρτης και από τα βορειοδυτικά, με κυρία χαρακτηριστικά τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις, τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, τις καταιγίδες στις θαλασσιές και παραθαλάσσιες – κυρίως – περιοχές και τους πολύ θυελλώδεις άνεμους στα πελάγη.

Πιο αναλυτικά:

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν απόψε το βράδυ στα ορεινά – ημιορεινά της ηπείρου, της Μακεδονίας, της δυτικής στερεάς, που κατά τη διάρκεια της νύχτας θα ενταθούν. Από τις πρωινές ώρες της πέμπτης (03-01-2019) χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε όλα τα ορεινά.

Θερμαινόμενοι χώροι στην Περιφέρεια Αττικής

Η Περιφέρεια Αττικής με ανακοίνωσή της υπενθυμίζει στους πολίτες τους θερμαινόμενους ώρους που λειτουργούν σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της, μέσω της  επικαιροποιημένης ιστοσελίδα της.

Πρόκειται για θερμαινόμενους χώρους τους οποίους λειτουργούν οι δήμοι και άλλοι φορείς, με στόχο την προστασία των πολιτών και ιδιαίτερα των ευπαθών κοινωνικών ομάδων από ακραία καιρικά φαινόμενα κατά τη χειμερινή περίοδο. Για τη διευκόλυνση των πολιτών τα σημεία καταγράφονται σε πίνακες και απεικονίζονται σε χάρτη, ενώ παράλληλα παρατίθενται βασικές πληροφορίες αυτοπροστασίας των πολιτών από παγετό και χιόνια.

Συμβουλές προστασίας από τον επερχόμενο παγετό

Το κύριο χαρακτηριστικό της νέας κακοκαιρίας, στην οποία δόθηκε το όνομα “Σοφία”, θα είναι το δριμύ ψύχος, καθώς αέριες μάζες πολικής προέλευσης θα σαρώσουν την Ελλάδα από βορρά προς νότο, με αποτέλεσμα τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, τις πυκνές χιονοπτώσεις σε πολύ χαμηλά υψόμετρα και τους θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη.

Οι χιονοπτώσεις αναμένεται να είναι κατά τόπους ισχυρές στην Εύβοια, Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Θεσσαλία και Ανατολική και Κεντρική Στερεά, ενώ χιονοπτώσεις αναμένονται και στην πόλη της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της Πέμπτης 3 Ιανουαρίου.

Στο πλαίσιο της επέλασης του νέου κύματος κακοκαιρίας, συστήνονται τα εξής:

Να γνωρίζουμε πού βρίσκεται ο υδρομετρητής

Να κλείσουμε την παροχή νερού προς τον ηλιακό θερμοσίφωνα

Να αδειάζουμε το νερό από το θερμοσίφωνα, ιδιαίτερα το βράδυ

Να μην σπαταλούμε αλόγιστα το νερό και να ελέγξουμε εάν υπάρχουν διαρροές στις βρύσες ή στα καζανάκια

Επίσης, εάν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο:

Αποφύγετε την οδήγηση σε δύσβατες περιοχές

Αλλάξτε πορεία αν βρίσκεστε σε δύσβατο δρόμο και υπάρχει έντονη χιονόπτωση

Τηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα

Παραμείνετε στο αυτοκίνητο αν αυτό ακινητοποιηθεί, ανάβετε τη μηχανή για δέκα λεπτά ανά ώρα και διατηρείτε την εξάτμιση του οχήματος καθαρή από το χιόνι.

Εάν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο:

Πηγαίνετε σε ασφαλές μέρος χωρίς να εκτεθείτε στη χιονοθύελλα

Ντυθείτε με πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και φορέστε ζεστές αδιάβροχες μπότες. Προτιμήστε ένα αδιάβροχο εξωτερικό ρούχο

Προσέξτε τις μετακινήσεις σας σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις

Χρησιμοποιήστε αντιολισθητικές αλυσίδες, αν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο. Είναι προτιμότερο να ταξιδέψετε κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιώντας κεντρικούς δρόμους

Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε

Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για μετακινήσεις στην πόλη

Συμβουλές της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας

Για επιδείνωση του καιρού από απόψε και από τα βορειοδυτικά προειδοποιεί, με ανακοίνωσή της, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Σε ό,τι αφορά τη Μακεδονία θα σημειωθούν απόψε χιονοπτώσεις που κατά τη διάρκεια της νύχτας θα ενταθούν. Οι πολίτες καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικά για τις περιπτώσεις χιονοπτώσεων και παγετού, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να προμηθευτούν υλικό θέρμανσης και τρόφιμα για αρκετές ημέρες και να φροντίσουν για εξοπλισμό καθαρισμού του χιονιού.

Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, προτείνεται:

-να διατηρούν το σπίτι ζεστό και να παραμένουν σε αυτό όσο μπορούν,

-να μην αφήνουν τα παιδιά να βγουν έξω ασυνόδευτα,

-να φορούν κατάλληλα ρούχα και παπούτσια,

-να ελέγξουν το δίκτυο ύδρευσης, τους σωλήνες και τον υαλοπίνακα του ηλιακού θερμοσίφωνα,

-να αποφύγουν την οδήγηση σε δύσβατες ορεινές περιοχές,

-να προσέχουν τις μετακινήσεις τους σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις,

-να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες,

-να προτιμούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς για μετακινήσεις στην πόλη,

-να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν ζεστές αδιάβροχες μπότες,

-να ελέγξουν τον υδρομετρητή (ρολόι) του σπιτιού καθώς και τα σημεία όπου βρίσκονται ο κεντρικός και οι περιφερειακοί διακόπτες υδροδότησης,

-να βεβαιωθούν ότι οι εξωτερικοί σωλήνες (π.χ. ηλιακού θερμοσίφωνα, βρύσες μπαλκονιών) είναι μονωμένοι,

-να ελέγξουν αν υπάρχουν διαρροές στις βρύσες ή στα καζανάκια και

-να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές στα μπαλκόνια και στις ταράτσες είναι καθαρές από φύλλα και σκουπίδια και λειτουργούν ομαλά.

Σε επιφυλακή ο Δήμος Πατρέων

Σε επιφυλακή και επιχειρησιακή ετοιμότητα θα βρίσκεται ο Δήμος Πατρέων από τις πρωινές ώρες της Πέμπτης, 3 Ιανουαρίου, έως και την Παρασκευή, 4 Ιανουαρίου, με 24ωρη επιφυλακή προσωπικού.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τα μέτρα λαμβάνονται λόγω των μετεωρολογικών προγνώσεων για ακραία καιρικά φαινόμενα σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από την Ε.Μ.Υ.

Ειδικότερα, το προσωπικό του γραφείου Πολιτικής Προστασίας, των διευθύνσεων του Δήμου Πατρέων και της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης και αποχέτευσης, θα βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που μπορεί να δημιουργηθούν από την αναμενόμενη κακοκαιρία, σε άμεση και στενή συνεργασία με την πυροσβεστική υπηρεσία και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα