Κακοκαιρία Ariel: Προβλήματα στην Αττική, 112 στο Ιόνιο – Ανάλυση από τον Θοδωρή Κολυδά

Κακοκαιρία Ariel: Προβλήματα στην Αττική,  112 στο Ιόνιο – Ανάλυση από τον Θοδωρή Κολυδά
Eurokinissi

Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για την κακοκαιρία Ariel. Πού και πότε θα είναι έντονα τα καιρικά φαινόμενα, πότε θα εξασθενήσουν. LIVE χάρτης με την εξέλιξη της κακοκαιρίας.

Από τη δυτική Ελλάδα ξεκίνησε ήδη η επέλαση της κακοκαιρίας “Ariel” ενώ είναι σε ισχύ το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εκδόθηκε την Τετάρτη από την ΕΜΥ και επικαιροποιείται.

Πιο αναλυτικά, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται:

  • Στο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη δυτική και την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια και τη δυτική και τη νότια Κρήτη μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022).
  • Στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τις Σποράδες από νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης (30-11-2022) μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022).
  • Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα την Πέμπτη (01-12-2022) από νωρίς το πρωί μέχρι και το βράδυ.

Δείτε την εξέλιξη της κακοκαιρίας

Κακοκαιρία Ariel: Προβλήματα στο οδικό δίκτυο της Αττικής

Προβλήματα έχει προκαλέσει σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου η κακοκαιρία. Από φερτά υλικά και χειμάρρους που έχουν σχηματιστεί, έχει κλείσει η Εθνική Οδός Αθηνών-Σουνίου στην Π. Φώκαια και έχουν εγκλωβιστεί δύο οχήματα.

Στο σημείο έχουν σπεύσει δυνάμεις της Πυροσβεστικής για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των οδηγών και επιβαινόντων, σε ασφαλή σημεία. Η Πυροσβεστική συνιστά στους οδηγούς να αποφύγουν την μετακίνησή του στο σημείο.

Την ίδια ώρα έχει προκληθεί δυσχέρεια στην κυκλοφορία στην Λ. Κηφισού, στο ύψος της γέφυρας Βρυούλων και στο ρεύμα προς Λαμία από λιμνάζοντα ύδατα στην δεξιά λωρίδα και την ΛΕΑ.

Κακοκαιρία Ariel: Μήνυμα του 112 στη Ζάκυνθο

Προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα ήρθε στους κατοίκους της Ζακύνθου πριν από λίγα λεπτά μέσω του 112.

Από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της Ε.Μ.Υ από σήμερα Τετάρτη (30/11) έως και τις μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης (1/12) το σύστημα κακοκαιρίας με την ονομασία “ARIEL” θα προκαλέσει περαιτέρω επιδείνωση στο καιρό στη Ζάκυνθο, με κύρια χαρακτηριστικά τα τοπικά μεγάλα ύψη βροχής, τις μεγάλες ραγδαιότητες βροχόπτωσης, τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τους θυελλώδεις ανέμους 7 – 8 μποφόρ.

Γίνεται έκκληση σε όλους τους κατοίκους της Ζακύνθου, εάν και εφόσον προκύψουν κατά τόπους έντονα καιρικά φαινόμενα όπως ισχυρή βροχόπτωση και θυελλώδεις άνεμοι, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις ειδικά σε περιοχές που ενέχουν κίνδυνο κατολισθήσεων και τοπικών πλημμυρικών φαινομένων.

Σύσταση να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή τις βραδινές ώρες της Τετάρτης:

  • Ιδιαιτέρως προσεκτικοί σε φαινόμενα κατολισθήσεων καλούνται να είναι οι κάτοικοι όλων των ευαίσθητων περιοχών που είχαν αντιμετωπίσει παρόμοια προβλήματα στο παρελθόν,
  • Επίσης παρακαλούνται όλοι οι κάτοικοι ειδικά των αγροτικών περιοχών, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε φαινόμενα συσσώρευσης φερτών υλικών και αντικειμένων που μπορεί να προκαλέσουν πλημμυρικά προβλήματα σε τάφρους χειμάρρους γεφύρια και ρέματα.

Μετά τις ζημιές που προκλήθηκαν από ανεμοστρόβιλους σε κατοικίες και επιχειρήσεις σε παλαιότερες κακοκαιρίες, παρακαλούνται οι κάτοικοι:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να στερεώσουν τις διαφημιστικές πινακίδες που τυχόν έχουν αναρτήσει.
  • Να ασφαλίσουν τις πόρτες και τα παράθυρα των σπιτιών ή των χώρων εργασίας τους.
  • Να είναι προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.

Τέλος, μικρά πλοία, επαγγελματικά και ερασιτεχνικά αλιευτικά σκάφη, σκάφη αναψυχής, και ναυταθλητικοί όμιλοι, να αποφύγουν τη δραστηριοποίηση τους και να φροντίσουν για την ασφαλή φύλαξη κατά το χρόνο ισχύος της επιδείνωσης.

Η ανάλυση από τον Θοδωρή Κολυδά

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε στις 29-11-22 με α.α. 17/2022 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Επισημαίνεται πως δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις με το προηγούμενο δελτίο και εξακολουθούν να διατηρούνται υψηλά τα ποσά βροχόπτωσης με φαινόμενα τοπικά ιδιαίτερα ισχυρά στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως νομούς Πιερίας και Χαλκιδικής) και στα βορειοανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας (νομού Λαρίσης) . Σημαντικές θα είναι οι βροχοπτώσεις και στο Ιόνιο (κυρίως στους νομούς Ζακύνθου και Κεφαλλονιάς)

Το σύστημα της κακοκαιρίας με την ονομασία “ARIEL”, οφείλεται σε βαρομετρικό χαμηλό το οποίο βρίσκεται νότια της Ιταλίας (στην περιοχή του Boot) και κινείται αργά ανατολικά βορειοανατολικά, προς το βόρειο Ιόνιο, προκαλεί την επιδείνωση του καιρού η οποία έχει ως κύρια χαρακτηριστικά τα μεγάλα ύψη βροχής, τις μεγάλες ραγδαιότητες βροχόπτωσης, τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα και τους θυελλώδεις ανέμους εντάσεως 7 με 8 μποφόρ. Η κακοκαιρία θα διαρκέσει έως και τις βραδινές ώρες της Πέμπτης.

Δείτε παρακάτω στο βίντεο τα 12ωρα ύψη βροχής μέσα από το tweet με δεδομένα της ΕΜΥ, καθώς και την νέα επικαιροποίηση του εκτάκτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Σημειώνεται ότι τα φαινόμενα σήμερα Τετάρτη (30-11-2022) θα είναι κατά τόπους ιδιαίτερα ισχυρά στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως νομούς Πιερίας και Χαλκιδικής) και στα βορειοανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022). . Πάντως όπως αναφέραμε και παραπάνω, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται στο Ιόνιο (κυρίως Ζάκυνθο Κεφαλλονιά) , την Πελοπόννησο, τη δυτική και την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια και τη δυτική και τη νότια Κρήτη μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες της Πέμπτης .

Οι έντονες βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα την Πέμπτη (01-12-2022) από νωρίς το πρωί μέχρι και το βράδυ.

Από το μεσημέρι και μετά τα έντονα φαινόμενα βαθμιαία αρχίζουν να εξασθενούν και τα μεγαλύτερα ύψη βροχής περιορίζονται στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα .

Σας συστήνουμε να λαμβάνετε υπόψη σας τις οδηγίες της ΓΓΠΠ για τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ΕΜΥ λαμβάνει υπόψη της όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία και μετά από αξιολόγησή τους, εκδίδει τα ειδικά δελτία πρόγνωσης και προειδοποιήσεων, καθώς και τη σχετική ανάλυση της προβλεπόμενης εξέλιξης του καιρού.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα