Κακοκαιρία “Elias”: Σφοδρό χτύπημα στην Αττική – Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες

Διαβάζεται σε 8'
Καταιγίδα στην Αθήνα
Καταιγίδα στην Αθήνα ΙΝΤΙΜΕ

Η κακοκαιρία Elias πλήττει και την πρωτεύουσα με σφοδρή καταιγίδα και έντονη κεραυνική δραστηριότητα. Προβλήματα σε πολλές περιοχές της χώρας.

Πολύ ισχυρή καταιγίδα πλήττει από τα ξημερώματα της Τετάρτης την Αττική με τη βροχόπτωση να έχει αρχίσει ήδη να δημιουργεί τα πρώτα προβλήματα στην πρωτεύουσα και αρκετούς δρόμους να έχουν μετατραπεί σε ποτάμια.

Μάλιστα, η σφοδρή καταιγίδα συνοδεύτηκε και από πολύ έντονη κεραυνική δραστηριότητα.

Ήδη από τις 2.00 το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έχει δεχτεί κάποιες μεμονωμένες κλήσεις, 20 μέχρι στιγμής, για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων κυρίως σε περιοχές στα βόρεια και στα δυτικά της Αττικής.

Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλης Βαθρακογιάννης, στη Θεσσαλία μέχρι στιγμής δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα κι οι ενέργειες που γίνονται αφορούν κυρίως αντλήσεις υδάτων, ενώ σε Στερεά Ελλάδα σημειώνονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε Φωκίδα, Εύβοια και Ευρυτανία. Στην Πελοπόννησο τα φαινόμενα έχουν τοπικό χαρακτήρα και η βροχόπτωση είναι εντονότερη στην ορεινή Κορινθία.

Στη Δυτική Ελλάδα σημειώνονται βροχοπτώσεις στα ανατολικά τμήματα της Αχαΐας και στα Ιόνια νησιά τα φαινόμενα δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερη ένταση. Όσον αφορά την Αττική μέχρι στιγμής η πρωινή ισχυρή βροχόπτωση δεν έχει δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα. «Παρακολουθούμε την εξέλιξη των φαινομένων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σήμερα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας», σημείωσε.

Κακοκαιρία “Elias”: Ανοιχτά τα σχολεία στην Αττική με απόφαση Πατούλη

Ανοιχτά θα παραμείνουν τα σχολεία στην Αττική, όπως ανακοίνωσε στην ΕΡΤ ο Γιώργος Πατούλης μετά από μεγάλη καθυστέρηση και παρά την αρχική του εκτίμηση ότι θα μείνουν κλειστά λόγω της κακοκαιρίας “Elias” που πλήττει την πρωτεύουσα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Περιφερειάρχης Αττικής είπε: “Σύμφωνα με τις τελευταίες μετεωρολογικές προβλέψεις, το φαινόμενο θα εξασθενήσει τις επόμενες ώρες και την επόμενη ώρα, άρα δεν τίθεται θέμα να κλείσουν τα σχολεία και θα λειτουργήσουν κανονικά. Αν υπάρχει κάποιο πλημμηρικό φαινόμενο σε κάποιο δήμο, θα είναι θέμα τοπικής απόφασης από τον δήμο που θα ενημερώσει. Επαναλαμβάνω πως με βάση τις προβλέψεις των μετεωρολόγων το φαινόμενο θα εξασθενήσει το επόμενο διάστημα”.

Hellenic Train: Καθυστερήσεις και ακυρώσεις δρομολογίων λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων

Η Hellenic Train με αναρτήσεις της στο Twitter ενημερώνει το επιβατικό κοινό πως λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων υπάρχουν καθυστερήσεις και ακυρώσεις στη γραμμή Πειραιάς- Αεροδρόμιο- Κιάτο-Πειραιάς, λόγω διακοπής ηλεκτροδότησης.

Συγκεκριμένα, τα δρομολόγια στη γραμμή του Αεροδρομίου πραγματοποιούνται μόνο στο τμήμα Αεροδρόμιο- Μεταμόρφωση.

Επίσης, καθυστερήσεις και ακυρώσεις υπάρχουν και στη γραμμή Αθήνα- Χαλκίδα- Αθήνα.

Υπενθυμίζεται πως το βράδυ της Τρίτης, εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της Αττικής για πιθανότητα ισχυρών βροχοπτώσεων και τοπικών καταιγίδων αύριο Τετάρτη (27/09).

Λάρισα: Σε επιφυλακή και σήμερα οι αρμόδιοι φορείς για τη νέα κακοκαιρία

Σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο η κακοκαιρία να πάρει άσχημες διαστάσεις βρίσκονται όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, καθώς η κακοκαιρία έχει ήδη χτυπήσει την περιοχή του νομού Λάρισας.

Η μέχρι τώρα πορεία του νέου φαινομένου δεν έχει προκαλέσει ανησυχία, όμως από τις πρώτες πρωινές ώρες και χθες οι δήμοι του νομού και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, συνεχίζουν να συντονίζουν τις δυνάμεις τους και επικεντρώνονται στον σχεδιασμό των αναχωμάτων σε επικίνδυνα σημεία, παρά το γεγονός ότι το φαινόμενο μέχρι και σήμερα δεν έχει μεγάλη ένταση και δεν έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.

Τα κλιμάκια της πυροσβεστικής έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας. Στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται και επιχειρούν 650 πυροσβέστες και 140 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

Την ίδια ώρα σε αναστολή έως και την Τετάρτη έχει τεθεί η λειτουργία των σχολείων στη Θεσσαλία.

Ομαλά κύλησε το βράδυ στις πληγείσες περιοχές Καρδίτσας και Τρικάλων

Ομαλά κύλησε το βράδυ στις πληγείσες περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Τρικάλων και Καρδίτσας, καθώς σύμφωνα με την ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές σήμερα το πρωί, δεν υπήρξε δραστηριότητα της κακοκαιρίας Elias.

Οι πληγέντες θα συνεχίσουν και σήμερα τις προσπάθειες επιστροφής στην καθημερινότητα, ενώ συνεχίζονται από την πολιτεία και οι παρεμβάσεις βελτίωσης της εικόνας στις κατεστραμμένες υποδομές, από την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ώρες, οι κάτοικοι της Ευρυτανίας, της Φθιώτιδας, της Φωκίδας, της Βοιωτίας, της Μαγνησίας και της Βόρειας Εύβοιας, έλαβαν προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 για τα επικείμενα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Αντίστοιχο μήνυμα έλαβαν νωρίτερα και οι κάτοικοι της Αχαΐας καθώς και των Ιονίων νήσων.

Προληπτική εκκένωση κατοίκων από το Κόμμα Φθιώτιδας

Πρόδρομες κινήσεις ξεκίνησαν από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το δήμο Λαμιέων, ώστε να απομακρύνουν προληπτικά κάποιους κατοίκους από το χωριό Κόμμα και ιδιαίτερα από τα σπίτια που βρίσκονται πολύ κοντά στο Σπερχειό.

Παράλληλα, υπάρχει ετοιμότητα για την συνολική εκκένωση του χωριού αν παραστεί ανάγκη κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ

Σήμερα Τετάρτη νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες προβλέπονται στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά στην κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα (στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο), στις Σποράδες, την Εύβοια, τη δυτική Κρήτη και πιθανώς κατά διαστήματα στις δυτικές Κυκλάδες, τα δυτικά και νότια τμήματα της Αττικής και το βόρειο Αιγαίο. Επισημαίνεται ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, στα ανατολικά και νότια τμήματα του νομού Μαγνησίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, στις Σποράδες και στη βόρεια Εύβοια. Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στο βόρειο Αιγαίο βορειοανατολικοί 6 με 7 πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες έως 8 μποφόρ, βαθμιαία όμως στα νότια πελάγη θα στραφούν σε νότιους 3 με 4 μποφόρ ενώ στο βόρειο Αιγαίο από το βράδυ θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα φτάσει τους 24 με 26 και στα βορειοανατολικά ηπειρωτικά καθώς και στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

ΠΕΜΠΤΗ 28-09-2023

Στα ανατολικά, τα κεντρικά και τα νότια προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα, που θα είναι κατά τόπους έντονα μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στις Σποράδες, τη Μαγνησία, την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια), τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία, σταδικά θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και στα νοτιοανατολικά θα είναι μεταβλητοί ασθενείς. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει τους 26 με 28 βαθμούς και κατά τόπους τους 29 βαθμούς Κελσίου.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29-09-2023

Στα ανατολικά και τα νότια προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες τις πρωινές ώρες πιθανώς να είναι πρόσκαιρα ισχυρές στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια. Στις υπόλοιπες περιοχές άστατος καιρός με λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες κυρίως στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές και κυρίως στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στο Αιγαίο τοπικά 5 μποφόρ.Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΣΑΒΒΑΤΟ 30-09-2023

Στα ανατολικά και τα νότια προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα νότια θαλάσσια παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στα ηπειρωτικά ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της.

Καιρός Αθήνα

Στην Αθήνα προβλέπονται βροχές ή καταιγίδα εως τη Πέμπτη Η μέγιστη θερμοκρασία θα κυμαίνεται περί τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται τοπικές νεφώσεις Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται περί τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Το στίγμα της χθεσινής ημέρας

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα