Κακοκαιρία Ελπίδα: Tι είναι οι χιονοκαταιγίδες – Γιατί ήταν τόσο πολλές τη Δευτέρα

Κακοκαιρία Ελπίδα: Tι είναι οι χιονοκαταιγίδες – Γιατί ήταν τόσο πολλές τη Δευτέρα
Χιόνια στην Αθήνα eurokinissi

Το όχι και τόσο συχνό φαινόμενο των χιονοκαταιγίδων που έκανε την εμφάνισή του στη χώρα μας με την κακοκαιρία Ελπίδα. Πώς δημιουργούνται.

Κατά την χθεσινή παρουσία μου στην ΓΓΠΠ μεταξύ άλλων αναφέρθηκα για τον μεγάλο αριθμό χιονοκαταιγίδων που είχαμε κατά τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας στις ανατολικές περιοχές της χώρας μας, κατά την εξέλιξη της κακοκαιρίας Ελπίδα.

Προς περαιτέρω ενημέρωση σας πληροφορώ οτι παρότι δεν είναι τόσο συχνό φαινόμενο στη χώρα μας, αυτές οι χιονοκαταιγίδες σε χειμερινές συνθήκες, μερικές φορές μπορούν να προκαλέσουν έντονες χιονοπτώσεις με πολύ δυνατές και επαναλαμβανόμενες βροντές .

ΠΟΥ ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΙ ΣΥΧΝΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ

Οι χιονοκαταγίδες παγκοσμίως επηρεάζουν σημαντικά την περιοχή των Μεγάλων Λιμνών των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά, των μεσοδυτικών Ηνωμένων Πολιτειών και του Great Salt Lake. Εμφανίζονται επίσης στο Χάλιφαξ της Νέας Σκωτίας, και αρκετές φορές στη Montana που αποτελεί το μέρος με τις περισσότερες χιονοκαταιγίδες τον χρόνο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Μάρτιος είναι ο κορυφαίος μήνας σχηματισμού τους με έξι (6) τέτοιες καταιγίδες κάθε χρονιά. Πριν από ένα χρόνο η Βορειοδυτική Ευρώπη επηρεάστηκε απο χιονοκαταιγίδες και στις 4 Δεκεμβρίου 2020 στη Σκωτία κατεγράφη ένα επεισόδιο με βροντές τις πρώτες πρωινές ώρες , με τον ασυνήθιστο θόρυβο να προκαλεί συναγερμό στους ντόπιους. Η εξήγηση δίνεται συνοπτικά στο βίντειο που ακολουθεί

Όπως παρατηρήσαμε στο σχετικό βίντεο εκτός από τις βροντές που ακούμε τη νύχτα κατά τη διάρκεια χιονόπτωσης , παρατηρούμε ότι ο κεραυνός εμφανίζεται πιο φωτεινός και αυτό συμβαίνει επειδή το φως αντανακλά τις νιφάδες χιονιού. Είναι ενδιαφέρον ότι το χιόνι που περιέχεται μέσα στην καταιγίδα δρα για να εμποδίσει τον ήχο της βροντής. Ενώ η βροντή από μια τυπική καταιγίδα μπορεί να ακουστεί πολλά μίλια μακριά, η βροντή κατά τη διάρκεια μιας χιονοκαταιγίδας ακούγεται μόνο εάν βρισκόμαστε σε απόσταση 2 έως 3 μιλίων από τον κεραυνό.

Ανάλογες καταστάσεις εκτός από σήμερα, έχουν παρουσιαστεί και στον Ελληνικό χώρο αλλά και γενικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο ( στα βουνά του Ισραήλ και της Ιορδανίας) όταν έχουμε περιπτώσεις έντονων ψυχρών εισβολών πολικής προέλευσης όπως είχαμε τέλη Δεκεμβρίου του 2016 και στις αρχές του 2017. Τα ζεστά νερά της Ανατολικής Μεσογείου διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο ανάπτυξης των καταιγίδων.

ΠΟΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΥΝΟΟΥΝ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ

Οι χιονοκαταιγίδες δημιουργούνται στο μπροστινό άκρο ενός ψυχρού μετώπου ή ενός θερμού μετώπου που εισέρχεται σε ένα χειμερινό περιβάλλον, όπου η βροχόπτωση παίρνει τη μορφή του χιονιού. Τότε η ισχυρή χιονοθύελλα διατηρεί ισχυρό το κάθετο προφίλ της και η κάθετη ανάμιξη επιτρέπει ευνοϊκές συνθήκες για κεραυνούς και βροντές. Μια τέτοια επίδραση συμβαίνει πάνω από μια λίμνη ή ωκεανό που δημιουργούνται καταιγίδες με το πέρασμα κρύου αέρα που περνά πάνω από το σχετικά ζεστό νερό. Αυτό το αποτέλεσμα παράγει συνήθως πυκνές χιονοπτώσεις πάνω από τις Μεγάλες Λίμνες της Αμερικής και του Καναδά , συμβαίνει όμως και στο Αιγαίο όπως σήμερα ! Αρκεί κατά μέσο όρο η θερμοκρασιακή διαφορά του ψυχρού αέρα στην επιφάνεια να είναι πάνω απο 15 βαθμούς Κελσίου .

 

Σε πολύ πρόσφατο άρθρο μας στο NEWS 24/7 είχαμε αναφέρει οτι οι πολύ ψυχρές αέριες μάζες που και θα διασχίσουν το Αιγαίο, τα κατώτερα στρώματά τους θα εμπλουτιστούν με υγρασία και θερμότητα από τα νερά της θερμής θάλασσας του Αιγαίου και ο αέρας καθώς θα γίνεται ελαφρύτερος, θα ανέρχεται και θα ψύχεται με αποτέλεσμα τη συμπύκνωση των υδρατμών που απέκτησε, δηλαδή τη δημιουργία νεφών κατά μήκος της πορείας του όπως και σήμερα, αλλά με πολλή μεγαλύτερη ένταση. Τα νέφη αυτά τελικώς αναπτύχθηκαν σε μεγάλα ύψη και περιείχαν μεγάλα ποσά υετού και λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών στην ανώτερη ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα να προκαλέσουν τις πυκνές χιονοπτώσεις.

Στην ένταση των φαινομένων σημαντικότατο ρόλο διαδραμάτισε η δομή της ανώτερης ατμόσφαιρας ειδικά στη μέση τροπόσφαιρα στα 500 hPa όπου υπήρχαν αέριες μάζες με θερμοκρασίες χαμηλότερες των -35 °C (έφτασαν τους -40 βαθμούς όπως φαίνεται στον χάρτη που ακολουθεί παρακάτω). Το φαινόμενο αυτό στην διεθνή βιβλιογραφία αποκαλείται “Lake Effect Snow” και απαντάται στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών στις ΗΠΑ. Στη χώρα μας τον ρόλο των “ζεστών” λιμνών τον παίρνει το Αιγαίο, οπότε δικαιωματικά μπορούμε να το αποκαλούμε “Aegean Effect Snow”

 

Ανάλογα με τις ειδικότερες συνθήκες και κυρίως το βαθμό αστάθειας της αέριας μάζας , δηλαδή πόσο μεγάλη είναι η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ θάλασσας και αέρα, δημιουργούνται πάνω από τα σχετικά θερμά νερά του Αιγαίου νέφη Stratocumulus ή ακόμη και Nimbostratus που ταξιδεύουν με τον άνεμο προς τις ακτές και προκαλούν αυτές τις καταιγίδες . Όταν υπάρχουν oι κατάλληλες θερμοκρασίες και επαρκής υγρασία, τότε παρατηρούνται πολύ συχνά πυκνές χιονοπτώσεις κυρίως στις προσήνεμες περιοχές των νησιών και της ανατολικής ηπειρωτικής Ελλάδας.

 

Όλες αυτές οι παράμετροι της ανώτερης ατμόσφαιρας υπήρχαν σήμερα στο κεντρικό Αιγαίο , όπου η θερμοκρασία της θάλασσας βρισκόταν στους 16 περίπου βαθμούς Κελσίου θερμοκρασίες πολύ υψηλότερες των Μεγάλων Λιμνών . Οι χιονοκαταιγίδες θα συνεχιστούν και την Τρίτη κινούμενες νοτιότερα στο νότιο Αιγαίο και την Κρήτη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα