Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Σφοδρή χιονόπτωση στα Βόρεια της Αττικής – Χιόνια και στην Θεσσαλονίκη

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Σφοδρή χιονόπτωση στα Βόρεια της Αττικής – Χιόνια και στην Θεσσαλονίκη
Χιονόπτωση στην περιοχή του Διονύσου έφερε η κακοκαιρία Μπάρμπαρα MIXAΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Επί ποδός οι αρχές σε ολόκληρη τη χώρα για την κακοκαιρία Μπάρμπαρα. Συστάσεις για αποφυγή μετακινήσεων. Δείτε live την πορεία του φαινομένου.

Συναγερμός έχει σημάνει σε ολόκληρη τη χώρα για την κακοκαιρία Μπάρμπαρα η οποία ξεκίνησε την επέλασή της από το βράδυ του Σαββάτου, ενώ σήμερα, Κυριακή αναμένεται να ενταθεί, πλήττοντας αρκετές περιοχές της Ελλάδας, ακόμη και την Αττική.

Λίγο μετά τις 10:00 της Κυριακής, πυκνή χιονόπτωση καταγράφεται στα ορεινά του νομού Αττικής, αλλά και σε περιοχές των βορείων προαστίων. Συγκεκριμένα, πυκνό χιόνι πέφτει σε Ροδόπολη, Διόνυσο, Δροσιά, Άγιο Στέφανο, Άνοιξη, Σταμάτα , Πάρνηθα, Βίλια και Ιπποκράτειο Πολιτεία, ενώ χιονόπτωση παρατηρείται και στο Μαρούσι.

Χιονόπτωση στην περιοχή του Διονύσου Αττικής MIXAΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Χιονόπτωση στην περιοχή του Διονύσου Αττικής MIXAΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Χιονόπτωση στην περιοχή του Διονύσου Αττικής MIXAΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI


Ποιοι δρόμοι έχουν κλείσει

Λόγω της χιονόπτωσης, η ΕΛ.ΑΣ. έχει ενημερώσει ότι υπάρχει διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων:

  • Στην επαρχιακή οδό Τατοϊου – Αγ. Μερκουρίου από το ύψος της συμβολής της με την οδό Χλόης (πρώην βασιλικά κτήματα) στην Βαρυμπόμπη, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς τον Άγιο Μερκούριο
  • Στην επαρχιακή οδό Μαλακάσας – Αγ. Μερκουρίου από το ύψος της συμβολής της με την οδό Τυρταίου στις Αφίδνες, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς την Αγ. Μερκουρίου
  • Στην περιφερειακή οδό Πεντέλης – Νέας Μάκρης (Λ. Διονύσου) από το ύψος του Γ.Σ.N.A. 414 έως τη θέση Άγιος Πέτρος.
  • Στην παλαιά Εθνικό οδό Ελευσίνας- Θηβών και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από τη Χ/Θ 5,000 (πρατήριο καυσίμων Revoil-πρώην Cyclon) έως τα όρια του Ν. Αττικής με τον Ν. Βοιωτίας (Χ/Θ 30,000).



Εντονες χιονοπτώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας

Νωρίτερα, τα φαινόμενα έκαναν την εμφάνισή τους με έντονες χιονοπτώσεις σε πολλές περιοχές της Βόρειας Εύβοιας, της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Μακεδονίας.

Σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Ελλάδα, η κακοκαιρία Μπάρμπαρα “χτυπά” κυρίως περιοχές της Χαλκιδικής, ωστόσο χιόνι έχει αρχίσει να πέφτει και στη Θεσσαλονίκη, όπου η θερμοκρασία είναι υπό το μηδέν.

Πυκνή χιονόπτωση στην Εύβοια

Η επέλαση της κακοκαιρίας ξεκίνησε, πάντως, από τη βόρεια και την κεντρική Εύβοια, με έντονη χιονόπτωση να σημειώνεται το βράδυ του Σαββάτου στην περιοχή της Κερασιάς.

Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των καιρικών συνθηκών με τα μηχανήματα αποχιονισμού και τις αλατιέρες ήδη να έχουν βγει στο οδικό δίκτυο προκειμένου να κρατήσουν ανοικτούς τους δρόμους και κανένα τοπικό διαμέρισμα να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα.

Οι χιονοπτώσεις σημειώνονται σε υψόμετρο άνω των 500-550 μέτρων όπου και υπάρχει χιονόστρωση με το ύψος του χιονιού στα 700-800 μέτρα να αγγίζει τα 10 εκατοστά.

Χιόνια στο Πήλιο

Το σκηνικό του καιρού άλλαξε από το απόγευμα του Σαββάτου στο Βόλο. Από το βράδυ ξεκίνησε η χιονόπτωση στο Πήλιο και οι συνθήκες αναμένεται να επιδεινωθούν από σήμερα Κυριακή.

Σύμφωνα με το προειδοποιητικό μήνυμα του 112, την Κυριακή θα σημειωθούν επικίνδυνες χιονοπτώσεις, για αυτό οι πολίτες πρέπει να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.

Δείτε live την πορεία του φαινομένου

Απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων στην Αθηνών-Λαμίας

Για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας και προς τον σκοπό αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων ενόψει εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων, με Απόφαση του Διευθυντή Τροχαίας Αττικής τα αυτοκίνητα όλων των κατηγοριών οφείλουν να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, κατά την κυκλοφορία τους στο σύνολο του οδικού δικτύου του Ν. Αττικής.

Περαιτέρω, από τις 6 το απόγευμα του Σαββάτου έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων:

  • Και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, στο τμήμα της από το ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη μέχρι τη χ/θ 57,300 (όρια Ν. Αττικής).
  • Καθ’ όλο το μήκος της Αττικής Οδού, της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού και της Περιφερειακής Αιγάλεω, καθώς και στο παράπλευρό αυτών οδικό δίκτυο.
  • Και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας Παλαιάς Εθνικής Οδού Ελευσίνας-Θηβών από τη χ/θ 5,000 (πρατήριο καυσίμων REVOIL- πρώην CYCLON) έως τα όρια του Ν. Αττικής με το Ν. Βοιωτίας (χ/θ 30,000).

Ακόμη, από τις 6 το πρωί της Κυριακής, δε θα επιτρέπεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων, επί της Λ. Πάρνηθος από την 22η χ/θ (τελεφερίκ) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Που θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες

Ο καιρός με μια ματιά

  • Χιονόνερο και χιόνια στα ανατολικά ακόμη και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.
  • Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα με ισχυρό παγετό στα κεντρικά και βόρεια
  • Οι άνεμοι στα πελάγη θα φτάνουν τα 7 με 8 μποφόρ με εξασθένηση.

Βαρομετρικά Ευρώπης και η εβδομαδιαία προοπτική υετού ανέμων και θερμοκρασιών

Σήμερα Κυριακή προβλέπεται επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τις χαμηλές θερμοκρασίες, τον ισχυρό παγετό και τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις στην ανατολική Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στο Αιγαίο. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση από βορρά προς νότο της τάξεως των 8 με 10 βαθμών. Θα φτάσει στα βόρεια τους 4 με 5 βαθμούς Κελσίου, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 6 με 8 βαθμούς, στα νησιά τους 10 με 12 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί κυρίως στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος στα κεντρικά και τα βόρεια θα είναι τοπικά ολικός.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06-02-2023

Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τις Σποράδες, την Εύβοια, τα ανατολικά και νότια τμήματα της Θεσσαλίας, την ανατολική Στερεά συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, τις Κυκλάδες και την Κρήτη αυξημένες νεφώσεις με χιονόνερο, ενώ βροχές και τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Χιόνια θα πέσουν κατά διαστήματα σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της Εύβοιας, της ανατολικής Στερεάς, των νησιών του βορείου Αιγαίου, των Σποράδων και της Κρήτης. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία θα αυξηθούν και κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν αποκλείεται να πέσουν λίγα χιόνια στα ορεινά της Πελοποννήσου. Οι άνεμοι θα πνέουν απο βόρειες διευθύνσεις, στα ανατολικά 6 με 7 και στο Αιγαίο 8 με 9 μποφόρ και στα δυτικά 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και η μέγιστη θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 6 με 7 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά ηπειρωτικά και τους 8 με 10 βαθμούς Κελσίου στα δυτικά ηπειρωτικά και τα νησιά. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα είναι τοπικά ισχυρός.

ΤΡΙΤΗ 07-02-2023

Στα ανατολικά ηπειρωτικά, την Εύβοια, τις Σποράδες, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες και την Κρήτη αυξημένες νεφώσεις με χιονόνερο ή βροχές στα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Χιόνια θα πέσουν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές και πρόσκαιρα σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της ανατολικής Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας, των Σποράδων και της Κρήτης. Από το απόγευμα αναμένεται εξασθένιση των φαινομένων. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν στα ανατολικά βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο Αιγαίο πρόσκαιρα το πρωί 8 μποφόρ και στα δυτικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ . Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα διατηρηθεί κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα είναι τοπικά ισχυρός.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08-02-2023

Στα δυτικά και τα βόρεια λίγες νεφώσεις που βαθμιαία στα δυτικά θα αυξηθούν και πιθανώς να σημειωθούν λίγα χιόνια στα ορεινά της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς και Πελοποννήσου. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά-ημιορεινά και πιθανώς πρόσκαιρα σε περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν στα ανατολικά βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο Αιγαίο πρόσκαιρα το πρωί 8 μποφόρ και στα δυτικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα διατηρηθεί κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος στα ορεινά θα είναι τοπικά ισχυρός.

ΚΑΙΡΟΣ ΑΤΤΙΚΗ

Στην Αθήνα προβλέπονται νεφώσεις με χιονόνερο και χιόνι έως την Τρίτη με μειούμενη ένταση . Η μέγιστη θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 3 με 5 βαθμούς Κελσίου

ΚΑΙΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται τοπικές νεφώσεις παροδικά αυξημένες . Η θερμοκρασία θα έχει μέγιστες τιμές περί τους 3 με 5 βαθμούς Κελσίου

ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα