Οι μεγάλες καταιγίδες στην Αγγλία και η αναμόρφωση του Met Office – Εκεί που τα “παθήματα” έγιναν μαθήματα

Οι μεγάλες καταιγίδες στην Αγγλία και η αναμόρφωση του Met Office – Εκεί που τα “παθήματα” έγιναν μαθήματα
Καταιγίδα ISTOCK

Πώς δύο μεγάλα καιρικά γεγονότα οδήγησαν στην δημιουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Προειδοποιήσεων Έντονων Καιρικών Φαινομένων, η οποία αποτέλεσε πρότυπο για πολλές Μετεωρολογικές Υπηρεσίες στα χρόνια που ακολούθησαν.

Γυρίζοντας πίσω το ρολόι του χρόνου στο 1987, βρισκόμαστε στη χρονιά όπου ουσιαστικά ξεκίνησα την επαγγελματική μου σταδιοδρομία στην ΕΜΥ, μια χρονιά που σημάδεψε τη χώρα μας με δύο μεγάλα καιρικά γεγονότα που συνοδεύονταν με απώλειες ανθρώπινων ζωών. Πολλοί θα θυμούνται τον χιονιά του Μαρτίου του 87 καθώς και τον μεγάλο καύσωνα του Ιουλίου, με εκατόμβη νεκρών από την παρατεταμένη διάρκεια των πολύ υψηλών θερμοκρασιών. Λίγους μήνες μετά, μια έντονη και σφοδρή κακοκαιρία στο Ηνωμένο Βασίλειο έγινε η αφορμή ώστε η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Αγγλίας (το Met Office) να δημιουργήσει την Εθνική Υπηρεσία Προειδοποιήσεων Έντονων Καιρικών Φαινομένων. Οι Βρεττανοί πρωτοπόροι στον χώρο της Μετεωρολογίας, δημιούργησαν αυτή την υπηρεσία που αποτέλεσε τον κορμό της πολιτικής προστασίας στη χώρα και πρότυπο για πολλές Μετεωρολογικές Υπηρεσίες στα χρόνια που ακολούθησαν.

Η μεγάλη καταιγίδα της 15ης Οκτωβρίου 1987 στην Αγγλία

Τη νύχτα της 15ης προς 16η Οκτωβρίου 1987, μια ασυνήθιστα ισχυρή θύελλα που προήλθε από τον Βισκαϊκό Κόλπο σάρωσε την νότια Αγγλία, τη βόρεια Γαλλία και τις Κάτω Χώρες με ανέμους έντασης 70-100 κόμβους, ιδιαίτερα στην Αγγλία και στη βορειοδυτική Γαλλία. Στην Αγγλία 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ άλλοι 15 πέθαναν στη Γαλλία, και προκλήθηκαν μεγάλες καταστροφές στις δύο χώρες. Κτίρια κατέρρευσαν ή έπαθαν ζημιές, χάθηκαν εκατομμύρια δέντρα, ενώ ολόκληρες περιοχές στη νότια Αγγλία έμειναν χωρίς παροχή ηλεκτρικού ρεύματος για μία εβδομάδα μέχρι να αποκατασταθούν οι βλάβες στο δίκτυο. Ειδικά για την Αγγλία, επρόκειτο για την ισχυρότερη θύελλα των τελευταίων 200 χρόνων.

Η μεγαλύτερη ριπή ανέμου ήταν 119 Knots, ενώ πολλά ανεμόμετρα που βασίζονταν σε ηλεκτρική τροφοδοσία σταμάτησαν την εγγραφή, καθώς τα νοτιοανατολικά του Ηνωμένου Βασιλείου υπήρξαν διακοπές ρεύματος και χάθηκαν έτσι πολύτιμα δεδομένα. Οι άνεμοι με εκτιμώμενη περίοδο επαναφοράς τα 200 έτη έπληξαν τις κομητείες του Κεντ, του Σάσεξ, του Χάμσαϊρ και κατά μήκος της παράκτιας ζώνης του Έσσεξ, του Σάφολκ και του Νοτιοανατολικού Νόρφολκ.

Σύμφωνα με τα ιστορικά δεδομένα αυτή η καταιγίδα είχε ανέμους ισχυρού τυφώνα 12 (117 χλμ./ώρα ή μεγαλύτερους). Σημειώνουμε ότι ο όρος τυφώνας αναφέρεται σε τροπικούς κυκλώνες που προέρχονται από τον Βόρειο Ατλαντικό ή τον Βόρειο Ειρηνικό και η η περιγραφή της “μεγάλης καταιγίδας” τείνει να προορίζεται για αυτές τις καταιγίδες που τα τελευταία χρόνια αγγίζουν αυτήν την ταχύτητα. Οι τυφώνες έχουν πολύ διαφορετικό προφίλ και κατανομή ανέμου από τις καταιγίδες και σημαντικά υψηλότερα επίπεδα βροχοπτώσεων

Η κριτική για το Met Office

Το Met Office επικρίθηκε σκληρά από τον Τύπο για την αποτυχία να προβλέψει σωστά την καταιγίδα αυτή. Το Met Office διεξήγαγε εσωτερική έρευνα, την οποία υπέβαλαν δύο ανεξάρτητοι αξιολογητές και μετά το γεγονός αυτό έγιναν διάφορες συστάσεις και αναμορφώσεις στην υπηρεσία.

Κυρίως, τονίστηκε η κάλυψη παρατήρησης της ατμόσφαιρας πάνω από τον ωκεανό στα νότια και δυτικά του Ηνωμένου Βασιλείου έτσι ώστε να αυξηθεί η ποιότητα και η ποσότητα των παρατηρήσεων από πλοία, αεροσκάφη, σημαδούρες και δορυφόρους. Έγιναν συνεχείς βελτιώσεις στα μοντέλα υπολογιστών που χρησιμοποιούνται στην πρόβλεψη , καθώς και αλλαγές στην εκπαίδευση των μετεωρολόγων και προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού . Η προειδοποίηση του Michael Fish, πάντως δεν ήταν και η καλύτερη….

Μετά την μεγάλη κακοκαιρία πραγματοποιήθηκαν μεταρρυθμίσεις στον τρόπο με τον οποίο το Met Office κοινοποιούσε τις προειδοποιήσεις για τις κακοκαιρίες, με αποτέλεσμα να εκδίδονται ουσιαστικά περισσότερες προειδοποιήσεις. Η περαιτέρω ανάπτυξη βελτιωμένων συσκευών παρακολούθησης και οι βελτιώσεις στις προσομοιώσεις μοντέλων υπολογιστών υποστηρίχθηκαν με την αγορά ενός επιπλέον υπερυπολογιστή Cray.

Οι Βρετανοί συνάδελφοι αναβάθμισαν σημαντικά τα συστήματα πρόγνωσης όχι μόνο με υλικές υποδομές, αλλά κυρίως με τοποθετήσεις προσωπικού στις κατάλληλες θέσεις

Μετά την ισχυρότατη καταιγίδα του 87, το Met Office δημιούργησε την Εθνική Υπηρεσία Προειδοποιήσεων Έντονων Καιρικών Φαινομένων.

Η καταιγίδα του Μπερνς – Η επιτυχής πρόβλεψη χωρίς όμως να αποφευχθεί το κακό

Στα χρόνια που πέρασαν, παρά τις επιτυχείς προβλέψεις οι απώλειες ανθρωπίνων ζωών κάποιες φορές δεν αποφεύχθηκαν και χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί αυτή της καταιγίδας του Μπέρνς. Η Καταιγίδα αυτή πήρε το όνομα από τα γενέθλια του Σκωτσέζου ποιητή Ρόμπερτ Μπερνς και προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές και ανέμους τάξεως τυφώνα. Οι προειδοποιήσεις για την καταιγίδα του Μπερνς που έγιναν μόλις δύο χρόνια αργότερα από το προηγούμενο τραγικό συμβάν και ήταν πράγματι ακριβείς και έγκαιρες.

Η πρόβλεψη του μοντέλου όσο και να φανεί παράξενο κατέστη επιτυχής όταν βασίστηκε στις παρατηρήσεις δύο πλοίων στον Ατλαντικό κοντά στην αναπτυσσόμενη καταιγίδα, μια μέρα πριν φτάσει αυτή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η καταιγίδα αυτή, παρά τις επιτυχείς προβλέψεις και προειδοποιήσεις τελικώς ήταν “υπεύθυνη” για 47 νεκρούς (σύμφωνα με το Met Office), αν και υπάρχουν αναφορές από λοιπές έρευνες που ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών από 89 έως 100 σε όλη την Ευρώπη.

Αυτό που ανεδείχθη από την περίπτωση αυτή, ήταν ότι πέραν των όποιων πανάκριβων υποδομών και συστημάτων προειδοποίησης, ή αναβαθμίσεων υπάρχουν οι απλές και “ταπεινές παρατηρήσεις” όπως από πλοία καθώς και από άλλα συστήματα χαμηλού κόστους, τα οποία μπορούν να συμβάλλουν τα μέγιστα στην πρόγνωση και στην έγκαιρη εγρήγορση φορέων και την προειδοποίηση των πολιτών. Κάποιες φορές όμως , όπως σε αυτή την περίπτωση, παρά τις σωστές προειδοποιήσεις δεν μπορεί να αποφευχθεί το κακό. Σημαντικότερο στοιχείο που ανεδείχθη ήταν η συνεργασία μεταξύ των φορέων και η εκμετάλλευση της παραμικρής πληροφορίας για τον καιρό.

Η αλήθεια είναι ότι στην χώρα μας έχουν γίνει κάποια βήματα μπροστά στον τομέα ενημέρωσης τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν αρκούν μόνο αυτά. Η πρώτη μεγάλη κακοκαιρία που αντιμετωπίσαμε ήταν ο Μεσογειακός Κυκλώνας “Ζορμπάς” όπου η ΕΜΥ συμμετείχε, σε σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία, όπου εδόθησαν ακριβή στοιχεία για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων. Το ίδιο έγινε και πρόσφατα με την κακοκαιρία “Μπάρμπαρα” όπου μέσω ηλεκτρονικής αλλά και δια ζώσης συνέντευξης παρουσιάστηκαν με ακόμη πληρέστερο τρόπο οι προβλέψεις για την εξέλιξη του χιονιά. Αξίζει να επισημάνω ότι με την εξέλιξη της τεχνολογίας όπως γίνεται με την δυνατότητα της Online παρακολούθησης τρεξίματος των μετεωρολογικών μοντέλων και την εκτέλεσης εκτάκτων μετρήσεων, μειώνονται τυχόν αστοχίες των προβλέψεων και αντιστοίχων εκτιμήσεων για την εξέλιξη του καιρού.

Ωστόσο η αναμόρφωση του συστήματος προειδοποιήσεων στη χώρα μας έχει αρκετό δρόμο ακόμα, καθώς δεν αρκεί μόνο η τεχνολογία ή οι καλές προθέσεις, αλλά είναι απαραίτητη η στήριξη και αναμόρφωση όλων των Οργανισμών και Υπηρεσιών που μετέχουν στο σύστημα Πολιτικής Προστασίας, πολλές φορές με επικαλύψεις αρμοδιοτήτων, δυσλειτουργίες και ανομοιόμορφη κατανομή ανθρώπινου δυναμικού στις υπηρεσίες που το στηρίζουν. Αφού γίνουν πρώτα όλα αυτά, τότε μπορούμε να πούμε ότι φτάσαμε σε επίπεδο τελικής φάσης αναμόρφωσης ενός αποτελεσματικότερου συστήματος Πολιτικής Προστασίας σε αυτόν τον τόπο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα