Ο χιονιάς στην Αμερική και οι “νεφικές οδοί” στον κόλπο του Μεξικού

Ο χιονιάς στην Αμερική και οι “νεφικές οδοί” στον κόλπο του Μεξικού
Cloud Streets

Τι είναι οι εντυπωσιακές "νεφικές οδοί" ή αλλιώς Cloud Streets που παρατηρήθηκαν μέσω δορυφόρων στον κόλπο του Μεξικού και τι σχέση έχουν με τη σφοδρή χιονοθύελλα που πλήττει τις ΗΠΑ.

Μια υπέροχη και απέραντη απεικόνιση “νεφικών οδών” (Cloud Streets) εμφανίστηκαν την Παρασκευή (23/12) από τις δορυφορικές παρατηρήσεις στον κόλπο του Μεξικού.

Στο βίντεο που ακολουθεί παρατηρούμε τα σύννεφα να παρατάσσονται σε σειρές -ή «δρόμους»- για εκατοντάδες μίλια. Αυτές οι σειρές με προσανατολισμό από τον βορρά προς το νότο προκλήθηκαν λόγω της έντονης ψυχρής εισβολής πάνω από τα θερμά νερά του Κόλπου του Μεξικού.

Αιτίες δημιουργίας

Για να γίνουν εμφανείς οι δρόμοι με αυτά τα σύννεφα είναι απαραίτητο στα χαμηλότερα επίπεδα της ατμόσφαιρας -το στρώμα που βρίσκεται πιο κοντά στο έδαφος- να είναι ασταθές. Ένα στρώμα αέρα είναι ασταθές, όταν τα χαμηλότερα επίπεδά του είναι πιο θερμά από τον αέρα που βρίσκεται ακριβώς από πάνω του. Αυτή η διαφορά στη θερμοκρασία προκαλεί την τάση τα νέφη να ανέβουν.

Cloud Streets


Σκεφτείτε τον ατμό που αναδύεται από μια κατσαρόλα με βραστό νερό. Όταν αυτός ο θερμότερος αέρας ανεβαίνει, ψύχεται και η υγρασία που περιέχει συμπυκνώνεται σε σταγονίδια νεφών. Αυτή είναι η ίδια διαδικασία που σχηματίζει όλα τα σύννεφα.

Cloud Streets

Η διαφορά που επιτρέπει τη δημιουργία δρόμων με σύννεφα είναι ότι αυτό το ασταθές στρώμα καλύπτεται από ένα σταθερό στρώμα αέρα, που ονομάζεται αναστροφή. Αυτός ο σταθερός αέρας είναι ουσιαστικά ένα στρώμα που είναι ελαφρώς θερμότερο από τον αέρα στην επιφάνεια και ως εκ τούτου, δεν αφήνει τον ασταθή επιφανειακό αέρα να ανέβει μέσα από αυτό. Είναι σαν να έχουμε τοποθετήσει ένα καπάκι στην κατσαρλόλα με το βραστό νερό. Ως εκ τούτου, η ανοδική κίνηση που δημιουργείται από το κάτω ασταθές στρώμα καλύπτεται και εμποδίζεται να ανέβει ψηλότερα. Στη συνέχεια ο αέρας απλώνεται οριζόντια και ψύχεται. Καθώς ψύχεται και γίνεται πιο δροσερός από το περιβάλλον , αυτός ο αέρας αρχίζει να βυθίζεται. Αυτός ο βυθιζόμενος αέρας είναι που προκαλεί τις σειρές ανοιχτού καιρού ανάμεσα στα σύννεφα. Αυτός ο κύκλος ανόδου και βύθισης του αέρα δημιουργεί έναν μικρό «ρότορα» δημιουργώντας τις εναλλασσόμενες σειρές . Ο άνεμος στην επιφάνεια γενικά ρέει παράλληλα με τους «δρόμους», όπως φαίνεται από το κίτρινο βέλος παραπάνω.

Cloud Streets

Οι δρόμοι με σύννεφα μπορούν να μας παρέχουν μια πολύ οπτική απεικόνιση των τοποθεσιών ανερχόμενου αέρα έναντι του αέρα που βυθίζεται. Αυτό το οπτικό “σύνθημα” μπορεί να είναι χρήσιμο για πιλότους αεροπορικών εταιρειών που πρέπει να γνωρίζουν τις κινήσεις ανόδου/βύθισης μέσα σε ασταθείς μάζες αέρα. Επιπλέον, οι πιλότοι αναψυχής μπορούν να χρησιμοποιούν τις οπτικές ενδείξεις που δημιουργούνται από τους δρόμους σύννεφων για να διατηρήσουν την ανύψωση για πολλά μίλια στα ανεμόπτερα. Όταν οι πιλότοι των ανεμοπλάνων μπορούν να δουν πού βρίσκεται η ανοδική κίνηση, μπορούν συχνά να οδηγούν αυτά τα ρεύματα θερμικών ρευμάτων για μίλια, ενώ συνεχίζουν να ανεβαίνουν.

Αντίστοιχο φαινόμενο -με μικρότερη έκταση δημιουργείται και στο Αιγαίο όταν έχουμε ανάλογες περιπτώσεις με χιονιάδες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα