Ruapehu: Το ηφαίστειο του “Άρχοντα των Δαχτυλιδιών” για όσους αναζητούν την αδρεναλίνη

Ruapehu: Το ηφαίστειο του “Άρχοντα των Δαχτυλιδιών” για όσους αναζητούν την αδρεναλίνη
NASA - Image of the Day for September 18, 2022

Το Tongariro είναι το παλαιότερο εθνικό πάρκο στη Νέα Ζηλανδία, που βρίσκεται στο Βόρειο Νησί. Ήταν το έκτο εθνικό πάρκο που δημιουργήθηκε παγκοσμίως και έχει αναγνωριστεί από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Τα ενεργά ηφαιστειακά βουνά Ruapehu , Ngauruhoe και Tongariro βρίσκονται στο κέντρο του πάρκου. Τον περασμένο Σεπτέμβριο καθώς περνούσε πάνω από το βόρειο νησί της Νέας Ζηλανδίας, ένας αστροναύτης στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) τράβηξε μια φωτογραφία του όρους Ruapehu, προσφέροντας μια ναδίρ θέα στο βουνό το Εθνικό Πάρκο Tongariro και στο Ηφαίστειο Ruapehu.

NASA - Image of the Day for September 18, 2022

Το Ruapehu είναι ένα ενεργό στρωματόμορφο ηφαίστειο που το υψηλότερο σημείο του βρίσκεται στα 2.797 μέτρα (9.177 πόδια). Είναι το ψηλότερο βουνό στο βόρειο νησί. Κοντά στην κορυφή βρίσκεται η λίμνη του κρατήρα (Te Wai ā-moe), η οποία θερμαίνεται από ένα υδροθερμικό σύστημα μέσα στο ηφαίστειο.

Η λίμνη παραμένει ζεστή όλο το χρόνο (15 έως 45 βαθμοί Κελσίου) και είναι πολύ όξινη (pH <1). Οι θερμοκρασίες των λιμνών συνήθως κυμαίνονται εντός αυτού του εύρους , επομένως οι παρατεταμένες αυξήσεις (αιχμές) στις θερμοκρασίες μπορούν να σηματοδοτήσουν επικείμενη ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Θυμίζουμε ότι το ηφαίστειο Ruapehu στο πάρκο Tongariro της Νέας Ζηλανδίας είναι ένας από τους πιο αγαπημένους προορισμούς των επισκεπτών του νησιού που αναζητούν την αδρεναλίνη κάνοντας ορειβασία στην περιοχή, που έγινε γνωστή από την τριλογία του “Άρχοντα των Δαχτυλιδιών”. Η περιοχή έγινε γνωστή με την ονομασία “Βουνό του Χαμού” στη Μόρντορ και είναι το μόνο μέρος όπου το δαχτυλίδι μπορεί να καταστραφεί και για το οποίο ο Φρόντο είχε ξεκινήσει το ταξίδι του με τον Σαμ.

NASA - Image of the Day for September 18, 2022

Επειδή η λίμνη του κρατήρα είναι το μόνο γεωλογικά ενεργό μέρος του ηφαιστείου που είναι ορατό στην επιφάνεια, οι αλλαγές στη θερμοκρασία του νερού της λίμνης και οι εκπομπές αερίων είναι το κλειδί για την ανίχνευση επικείμενης ηφαιστειακής δραστηριότητας.

Η τελευταία μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου έγινε το 2007. Μετά από μια περίοδο λήθαργου που χρονολογείται από το 2011, αναφέρθηκε ηφαιστειακή αναταραχή στο Ruapehu το 2022. Μέτριες δονήσεις ξεκίνησαν τον Μάρτιο και οδήγησαν τους ηφαιστειολόγους να εκδώσουν προειδοποίηση για αυξημένη ηφαιστειακή δραστηριότητα.

NASA - Image of the Day for September 18, 2022

Πήραν λοιπόν περιοδικές μετρήσεις θερμοκρασίας λίμνης και δείγματα εκπομπών διοξειδίου του θείου για να παρακολουθήσουν τις αλλαγές. Η θερμοκρασία του νερού κορυφώθηκε περίπου στους 40 βαθμούς Κελσίου τον Μάιο του 2022, αλλά ψύχθηκε στους 24 βαθμούς Κελσίου τους επόμενους μήνες. Μέχρι τον Ιούλιο του 2022, οι θερμοκρασίες και οι εκπομπές έπεσαν αρκετά για να μειώσουν το επίπεδο ηφαιστειακής συναγερμού.

Κατά την περίοδο της αναταραχής, εντοπίστηκε μια μαγματική εισβολή κάτω από το ηφαίστειο. Η εισβολή έδειξε ότι το μάγμα ανέβαινε αργά κάτω από το ηφαίστειο αλλά είχε σταματήσει. Ως αποτέλεσμα της αύξησης του μάγματος, οι επιστήμονες πρότειναν ότι η πιθανότητα έκρηξης μπορεί να έχει αυξηθεί στη λεκάνη της λίμνης του κρατήρα

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα