Κεφαλλονιά: Ενεργοποιήθηκαν γειτονικά ρήγματα

Κεφαλλονιά: Ενεργοποιήθηκαν γειτονικά ρήγματα

Γειτονικά ρήγματα ενεργοποίησε ο ισχυρός σεισμός των 5,8 Ρίχτερ στην Κεφαλλονιά

Την ενεργοποίηση μιας ομάδας επικέντρων στη θαλάσσια περιοχή ΒΔ της Κεφαλλονιάς προκάλεσε ο σεισμός της προηγούμενης Κυριακής.

Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν το φαινόμενο και εκτιμούν ότι προς το παρόν η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά. Κανονικά συνεχίζονται και οι έλεγχοι στις κατοικίες που παρουσίασαν ζημιές, φθάνοντας πλέον τους 1.000.

Πέντε ημέρες συμπληρώθηκαν χθες από τον ισχυρό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ στην Κεφαλλονιά και ο Εγκέλαδος συνεχίζει να επισκέπτεται καθημερινά το νησί.

Από την 26η Ιανουαρίου έως χθες έγιναν 362 μετασεισμοί, όλοι στον ίδιο εστιακό χώρο. Όμως, όπως αναφέρει ο διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, κ. Θανάσης Γκανάς, ο σεισμός τελικά διέγειρε γειτονικά ρήγματα.

«Έχει ενεργοποιηθεί μια ομάδα επικέντρων στον θαλάσσιο χώρο ανοιχτά του Μύρτου και της Άσσου. Από την Κυριακή στον χώρο αυτό έχουν σημειωθεί 109 σεισμοί. Το ενθαρρυντικό είναι ότι η εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας παραμένει κανονική. Δεν προκύπτει από κάπου προσεισμική συμπεριφορά. Σε κάθε περίπτωση, παρακολουθούμε το φαινόμενο σε 24ωρη βάση».

Εν τω μεταξύ στην Κεφαλλονιά η ζωή αρχίζει να επιστρέφει στους κανονικούς της ρυθμούς, ενώ οι έλεγχοι των κατοικιών που υπέστησαν ζημιές συνεχίστηκαν και την Πέμπτη: όπως αναφέρει ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, οι αυτοψίες έχουν πλέον φθάσει τις 1.000, με το 50% των σπιτιών που ελέγχθηκαν να χαρακτηρίζεται προσωρινώς μη κατοικήσιμο.

«Το πρόβλημα είναι ότι, όπως είχαμε προβλέψει, πολλοί άνθρωποι έσπευσαν να ζητήσουν έλεγχο, με την ελπίδα ότι δικαιούνται το επίδομα, με αποτέλεσμα να έχουμε μέσα σε δύο ημέρες 600 νέες αιτήσεις για έλεγχο», λέει.

Οι έλεγχοι, πάντως, δεν πραγματοποιούνται πάντα χωρίς προβλήματα. Για παράδειγμα, χθες υπήρξε διχογνωμία ανάμεσα στους μηχανικούς για τη στατική κατάσταση του νοσοκομείου του νησιού.

«Οι μηχανικοί των Κτιριακών Υποδομών (τέως ΔΕΠΑΝΟΜ) μας είπαν να το κλείσουμε για να γίνουν επισκευές. Όμως οι μηχανικοί της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων είπαν ότι δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα», λέει ο δήμαρχος του νησιού, Αλέξανδρος Παρίσης.

Κατά τα λοιπά, οι κάτοικοι αρχίζουν να επιστρέφουν στα σπίτια τους. «Στα πλοία τώρα μένουν λιγότερα από 1.000 άτομα, καθώς βλέπουν ότι περνούν οι ημέρες χωρίς να έχουμε ισχυρό σεισμό», λέει ο κ. Παρίσης. «Είναι ζήτημα αν το 20% όσων έχουν απομείνει στα πλοία έχουν πρόβλημα στα σπίτια τους.

Οι περισσότεροι απλά φοβούνται». Κατά τα λοιπά, η αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές προχωρά. «Η Κεφαλονιά έχει μάθει να ζει με τους σεισμούς», εκτιμά ο κ. Παρίσης. «Τα σπίτια μας είναι θωρακισμένα. Αν αυτός ο σεισμός συνέβαινε αλλού, ακόμα θα θρηνούσαν θύματα».

Πηγή: Καθημερινή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Περιφέρεια
SHARE:

24Media Network