11η Μαϊου: Εθνική ημέρα πρόληψης θαλάσσιων ατυχημάτων και πνιγμών

11η Μαϊου: Εθνική ημέρα πρόληψης θαλάσσιων ατυχημάτων και πνιγμών

Οι δράσεις του Safe Water Sports για την εθνική ημέρα πρόληψης θαλάσσιων ατυχημάτων και πνιγμών.

H Eλλάδα είναι η πρώτη χώρα που θεσπίζει την ''Εθνική Ημέρα Πρόληψης Θαλάσσιων Ατυχημάτων και Πνιγμών'' καθώς πρόκειται για μία κοινή πρωτοβουλία του Υπ. Ναυτιλίας και του Safe Water Sports με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Στη χώρα μας με τα 13.676 χιλιόμετρα ακτογραμμής, συμβαίνουν κάθε χρόνο κατά μέσο όρο 300 περιστατικά θανάτων στη θάλασσα, πολλά από τα οποία οφείλονται στην απουσία γνώσης βασικών κανόνων κολύμβησης, και κυκλοφοριακής συμπεριφοράς με σκάφος.

Προτεραιότητα του Safe Water Sports είναι η εκπαίδευση των παιδιών να ξεκινήσει από τις πολύ μικρές ηλικίες. Για να μην θρηνήσουμε καμία απώλεια ζωής ξανά!

ADVERTISING

Το καλοκαίρι πλησιάζει… Στις παραλίες κάθε χρόνο τα παιδιά μας απολαμβάνουν τη θάλασσα και τα παιχνίδια σε αυτήν. Πόσα πράγματα, όμως, γνωρίζουν τα παιδιά για την ασφάλειά τους στη θάλασσα και το νερό;

Το Safe Water Sports έχει δημιουργήσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, το οποίο προσφέρει - μέσα από το παιχνίδι και την ψυχαγωγία -όλες τις απαραίτητες γνώσεις για την ασφάλεια στη θάλασσα, το κολυμβητήριο και τα θαλάσσια σπορ.

Οι δραστηριότητες του προγράμματος είναι διαθεματικές (π.χ. ελληνική γλώσσα, ξένη γλώσσα, μαθηματικά, φυσικές επιστήμες, πληροφορική, εικαστικά, φυσική αγωγή) και μπορούν να υλοποιηθούν στο πλαίσιο του σχολικού προγράμματος (ευέλικτη ζώνη). Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα, κάντε click στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://e-learning.safewatersports.gr/el/static/educational_program.

Το Safe Water Sports είναι ένα μη-κερδοσκοπικό σωματείο που έχει ως βασικούς στόχους την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για όλα τα θέματα που σχετίζονται με τις δραστηριότητες (αθλητικές και ψυχαγωγικές) στο νερό, με ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα ασφάλειας και πρόληψης των ατυχημάτων καθώς και την ενίσχυση του ευρύτερου θεσμικού πλαισίου για την ασφάλεια στην χώρα μας.

Τέσσερις είναι οι βασικοί άξονες δραστηριοποίησης του Οργανισμού: Υποστήριξη του έργου της πολιτείας (Λιμενικό Σώμα) για την αποτελεσματικότερη παρακολούθηση της τήρησης των κανόνων ασφαλείας στον θαλάσσιο χώρο, μέσω ενός Πληροφοριακού Συστήματος που έχει παραχωρήσει εντελώς δωρεάν το Safe Water Sports.

Εκπαίδευση παιδιών και νέων σε σχολεία, κατασκηνώσεις, κολυμβητήρια, παραλίες κ.λπ. 40.000 μαθητές ενημερώθηκαν – εκπαιδεύτηκαν το 2018 μέσω των διάφορων εκπαιδευτικών μας δράσεων. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Safe Water Sports έχει την έγκριση του Υπ. Παιδείας. Ενημέρωση – ευαισθητοποίηση πολιτών μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και ειδικών ενημερωτικών δράσεων Πιστοποίηση επιχειρήσεων θαλασσίων σπορ με το ιδιωτικό πρότυπο “watersports certified quality” σε συνεργασία με την TUV Austria Hellas.

Στο πλαίσιο των δράσεών του ο Οργανισμός έχει αναπτύξει το Safe Water Sports app, μια δωρεάν ηλεκτρονική πλατφόρμα ενημέρωσης των πολιτών, διαθέσιμη σε Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά και μέσω της οποίας ο πολίτης μπορεί εύκολα, με το πάτημα ενός πλήκτρου να βρει χρήσιμες πληροφορίες για την Ελλάδα & την Κύπρο όπως τις χαρτογραφημένες από κοινού παραλίες με το Λιμενικό Σώμα και τα χαρακτηριστικά τους, όλες τις νόμιμες επιχειρήσεις θαλασσίων σπορ, κανόνες ασφαλείας κ.ά.

Το Safe Water Sports συνεργάζεται στενά με το Υπουργείο Ναυτιλίας – Λιμενικό Σώμα, την ΚΕΔΕ, Δήμους και Περιφέρειες, την Ένωση Σχολών Ναυαγοσωστικής, καθώς και με άλλους φορείς για κοινές δράσεις. Την πρωτοβουλία στηρίζουν μεγάλοι Οργανισμοί και επιχειρήσεις όπως: το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Ίδρυμα Λάτση, τα ΕΛΠΕ, η Εθνική Τράπεζα, η Eurobank, κ.ά. Περισσότερες πληροφορίες για τον Οργανισμό μας μπορείτε να βρείτε στο link: http://bit.ly/2wqCwxv.

Δείτε αναλυτικά όλες τις πρωτοβουλίες μας καθώς και τις μελλοντικές δράσεις:

/Web: www.safewatersports.gr

/Facebook: Safe Water Sports

/Twitter: @SafeWaterSport

/Instagram: safe_water_sports

/YouTube: safe water sports

/Pinterest: safe water sports

SHARE:

24Media Network