Σαν σήμερα ο δημιουργός του “Γέροντα Παστίτσιου” καταδικάστηκε σε 10 μήνες φυλάκιση

Σαν σήμερα ο δημιουργός του “Γέροντα Παστίτσιου” καταδικάστηκε σε 10 μήνες φυλάκιση

Μία υπόθεση που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. Σαν σήμερα, ο νόμος, εξαντλώντας την αυστηρότητά του, αποφάσισε τη 10μηνη φυλάκιση του Φιλίππου Λοΐζου. Τρία χρόνια αργότερα αθωώθηκε.

Σαν σήμερα, πριν από 6 χρόνια, στις 16 Ιανουαρίου του 2014, η ελευθερία του λόγου στην Ελλάδα “πήγε περίπατο”.

Το δικαστήριο εκείνη τη μέρα καταδίκασε σε 10 μήνες φυλάκιση με την κατηγορία της “κατ’ εξακολούθησης καθύβρισης θρησκεύματος” τον 27χρονο Φίλιππο Λοΐζο, ο οποίος δημιουργώντας στο Facebook το γκρουπ “Γέροντας Παστίτσιος”, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους εκκλησιαστικούς κύκλους. Κατά την έφεσή του το Φεβρουάριο του 2017 απαλλάχθηκε λόγω εξάλειψης αξιοποίνου.

Ο δικηγόρος του 27χρονου, Γιώργος Κλεφτοδήμος, μίλησε έπειτα από την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου στο “Ποντίκι” και χαρακτήρισε την απόφαση “ατυχή αλλά σεβαστή”. 

“Ατυχής αλλά καθ’ όλα σεβαστή η απόφαση του δικαστηρίου την οποία με έκπληξη δέχτηκε η υπεράσπιση και ο ίδιος ο κατηγορούμενος εφόσον το αδίκημα της καθύβρισης θρησκεύματος δεν πληρούται κατά τους αντικειμενικούς του όρους. Πολλώ δε μάλλον κανέναν σκοπό καθύβρισης δεν είχε ο πελάτης μου, ο οποίος απλώς σατίριζε, σάρκαζε και καυτηρίαζε την διαστρέβλωση των λεγομένων του καθ’ όλα σεβαστού γέροντα Παίσιου και την αξιοποίηση τους για ιδιοτελείς και αντίθετους με τις διδαχές του γέροντα σκοπούς”, είπε χαρακτηριστικά.

Τι ήταν ο “Γέροντας Παστίτσιος”

Ο Γέροντας Παστίτσιος ήταν σατιρική διαδικτυακή περσόνα με τη μορφή ενός μοναχού η οποία εμφανίστηκε ως χιουμοριστική σελίδα στο Facebook που σατίριζε τη θρησκοληψία γύρω από έναν αγιορείτη μοναχό, τον Άγιο γέροντα Παΐσιο.

Η υπόθεση είχε ξεκινήσει από καταγγελίες της Χρυσής Αυγής και ακολούθησαν παραεκκλησιαστικές οργανώσεις, που ζητούσαν ουσιαστικά την ποινικοποίηση της ελευθερίας του λόγου.

Συγκεκριμένα, στις 21 Σεπτεμβρίου 2012 ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς αναφέρθηκε, ενώ βρισκόταν στη Βουλή, στη σελίδα, η οποία όπως ο ίδιος υποστήριξε, “ο χρήστης υβρίζει, ειρωνεύεται και προσπαθεί να εξευτελίσει την ιερή μορφή της Ελληνορθοδοξίας, τον Γέροντα Παΐσιο”. Ο ιδιοκτήτης συνελήφθη και η σελίδα έκλεισε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα