19 Οκτωβρίου 2010 - Οι μεγάλες πλημμύρες σε Χίο και Ικαρία

19 Οκτωβρίου 2010 - Οι μεγάλες πλημμύρες σε Χίο και Ικαρία

O Θοδωρής Κολυδάς θυμάται τις μεγάλες πλημμύρες σε Ικαρία και Χίο το 2010 που στοίχισαν τη ζωή σε δύο ανθρώπους.

Χρειάστηκαν μόνο λίγες ώρες για να σκεπάσει ο όλεθρος το Βορειοανατολικό Αιγαίο.Ένα ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό το οποίο σάρωσε όλη τη χώρα από τις 18 προς 19 Οκτωβρίου 2010, προκάλεσε έντονες βροχοπτώσεις και επηρέασε με ιδιαίτερα ισχυρό ανεμοστρόβιλο πρώτα τη Δυτική Ελλάδα .

Τη νύχτα στη Ζάκυνθο ο ανεμοστρόβιλος έριξε δέντρα, κατέστρεψε στέγες και έκοψε καλώδια της ΔΕΗ. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων των δημοτικών διαμερισμάτων Βανάτου, Σαρακινάδου και Πλάνου (Τσιλιβή) του Δήμου Αρκαδίων, στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού ακούστηκε μία πολύ δυνατή βοή και όλοι κατάλαβαν πως επρόκειτο για ανεμοστρόβιλο, καθώς από ώρα έπνεαν στην περιοχή τους θυελλώδεις άνεμοι.

ADVERTISING

Όταν το σύστημα μπήκε στο Αιγαίο προκάλεσε μεγάλες ζημιές στη Κύμη Ευβοίας ενω στη Χίο δρόμοι κόπηκαν στη μέση, υπήρξαν σπασμένα γεφύρια, ενώ βρέθηκε ένας άνθρωπος πνιγμένος από ορμητικό χείμαρρο. Πολλοί εγκλωβίστηκαν σε αυτοκίνητα, εκατοντάδες σπίτια πλημμύρισαν. Έναν νεκρό μέτρησε και η Ικαρία, όπου σύμφωνα με το ΕΑΑ εντός 24 ωρών κατεγράφη το «τρομακτικό» ύψος βροχής των 300 χιλιοστών, όταν η μέση μηνιαία τιμή βροχόπτωσης δεν υπερβαίνει τα 110 mm. Το παρακάτω βίντεο από το αρχείο ειδήσεων της ΕΡΤ, περιγράψει την κατάσταση και δίνει ωρισμένες απαντήσεις στο ερώτημα "γιατί πνήγηκαν" τα νησιά αλλά και οι άνθρωποι.

Σχεδόν 100 από τα 300 χιλιόμετρα του αγροτικού οδικού δικτύου στον Δήμο Μαστιχοχωρίων της Χίου καταστράφηκαν, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ντόπιων, το 80% των καταστημάτων στην πόλη της Χίου υπέστησαν ζημιές. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το απόγευμα της Δευτέρας, οπότε και ξεκίνησε η καταιγίδα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε συνολικά 450 κλήσεις για άντληση υδάτων, ενώ μέχρι το πρωί είχε παρέμβει σε 150 περιπτώσεις. Απεγκλωβίστηκαν από τα αυτοκίνητά τους δέκα άτομα, ενώ 7 συνεργεία της Πυροσβεστικής από τη Μυτιλήνη εστάλησαν ως ενίσχυση στο νησί. Η Χίος κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και τα σχολεία παρέμειναν την επομένη κλειστά.

Η εικόνα πάντως που αντίκρισαν και οι κάτοικοι της Ικαρίας δέκα χρόνια πρίν με το πρώτο φως της ημέρας, την επομένη ημέρα οταν το σύστημα πέρασε ανατολικά, ήταν αποκαρδιωτική. Υπήρξαν πολλά χωριά που ήταν αποκλεισμένα λόγω ζημιών του οδικού δικτύου.Δρόμοι κομμένοι στα δύο. Γεφύρια να έχουν πάρει κλίση. Σπίτια γεμάτα από μπάζα και οικοσυσκευές σκεπασμένες με χώματα. Τα αυτοκίνητα που παρασύρθηκαν από την ορμή του νερού ήταν πολλά, ενώ από τους ισχυρούς ανέμους πολλά δέντρα ξεριζώθηκαν. Προβλήματα προκλήθηκαν στις τηλεπικοινωνίες και στην ηλεκτροδότηση.

Ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος είναι οι πιό επικίνδυνοι μήνες με τα περισσότερα επισόδεια σφοδρών καταιγίδων. Όλοι γνωρίζουμε οτι τον Οκτώβριο και Νοέμβριο έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό πλημμυρών. Η επιστήμη της Υδρολογίας επιβεβαιώνει την άποψη αυτή. Αναφέρω ενδεικτικά την μελέτη της κ. Αλκμήνης Αλεξίου, η οποία έγινε με επιβλέποντα καθηγητή τον. κ. Νίκο Μαμάση.

Προτείνω η εργασία αυτή να διαβαστεί από όσους διαθέτουν λίγο χρόνο, ακόμη και ας μην έχουν ιδιαίτερες γνώσεις υδρολογίας ή Μετεωρολογίας. Απο την μεριά μου θέλω προσωπικά να ευχαριστήσω το ΕΜΠ , τον επιβλέποντα καθηγητή της εργασίας και φυσικά την απόφοιτη του Μεταπτυχιακού Τμήματος που διαθέτουν ανοιχτή και προσβάσιμη σε όλους της σχετική μελέτη μέσα από την επιστημονική και φιλική ιστοσελίδα Itia του Πολυτεχνείου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πλημμύρες, Θοδωρής Κολυδάς, Καιρός
SHARE:

24Media Network