Εκτός ελέγχου η φωτιά στην Αχαϊα: Κάηκαν σπίτια, εκκενώθηκαν χωριά – Πέντε άτομα στο νοσοκομείο

Εκτός ελέγχου η φωτιά στην Αχαϊα: Κάηκαν σπίτια, εκκενώθηκαν χωριά – Πέντε άτομα στο νοσοκομείο
Φωτιά στην Αχαΐα Eurokinissi

Μαίνεται η η μεγάλη φωτιά στην Αιγιάλεια. Απομακρύνθηκαν άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα ενώ εκκενώθηκε και κατασκήνωση. Κλειστή η παλαιά και νέα Εθνική Οδός. Στο σημείο ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Ανεξέλεγκτη συνεχίζει το καταστροφικό της έργο η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου (31/7) σε δασική έκταση στην περιοχή Ζήρια του δήμου Αιγιαλείας στην Αχαΐα, θέτοντας σε συναγερμό τις πυροσβεστικές δυνάμεις της περιοχής.

Δόθηκε εντολή εκκένωσης των χωριών της Ζήριας και της Άνω Ζήριας, ενώ η Πυροσβεστική έδωσε εντολή για την προληπτική εκκένωση δύο ακόμη κοινοτήτων, των Καμάρων και του Λαμπιρίου.

Στην ευρύτερη περιοχή της Ζήριας Αχαΐας έφτασε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Πέντε άτομα διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο

Σύμφωνα με ενημέρωση του ΕΚΑΒ, πέντε άτομα έχουν διακομισθεί στο νοσοκομείο. Συγκεκριμένα, οι διασώστες και οι ιατροί του ΕΚΑΒ έχουν επέμβει σε έξι περιστατικά. Σε ένα περιστατικό δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες ενώ δεν πραγματοποιήθηκε διακομιδή σε κάποιον Υγειονομικό σχηματισμό λόγω άρνησης του καλούντα. Τέσσερα περιστατικά έχουν ήδη διακομισθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Αιγίου (σύμφωνα με πληροφορίες του TheBest, τα τρία με αναπνευστικά προβλήματα) ενώ ένα ακόμη έχει διακομισθεί στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών (με εγκαύματα).

Σχετικά με τους τραυματίες, o διοικητής της 6ης υγειονομικής περιφέρειας Γιάννης Καρβέλης είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «διακομίστηκαν στο νοσοκομείο Αιγίου τρεις πολίτες και ένας λιμενικός, οι οποίοι αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα, αλλά η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει ανησυχία». Επίσης, σύμφωνα με τον Γιάννη Καρβέλη, διακομίστηκε αρχικά στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας ένας πολίτης με έγκαυμα στο χέρι , ο οποίος επιχειρούσε μέσα στην φωτιά στην Ζήρια, για να προστατεύσει το σπίτι του». Όμως, όπως συμπλήρωσε, «ο πολίτης μεταφέρθηκε στην συνέχεια στην πλαστική χειρουργική κλινική του νοσοκομείου ‘Αγιος Ανδρέας’, όπου και νοσηλεύεται».

Παράλληλα, πλήρωμα ασθενοφόρου οχήματος που βρίσκεται στο λιμάνι του Αιγίου προέβη σε προληπτική εξέταση 38 ατόμων που αποβιβάστηκαν από τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος, κατόπιν της μεταφοράς τους από όμορα παραλιακά σημεία.

Την επιτόπια διαχείριση συμβάντος στις περιοχές που εξελίσσεται η πυρκαγιά, κατόπιν εντολής του Προέδρου του ΕΚΑΒ κου Παπαευσταθίου Νίκου, έχει η Διευθύντρια του Παραρτήματος του ΕΚΑΒ Πάτρας Ιατρός Κανελλοπούλου Γκέλυ η οποία βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Ενιαίο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ (ΕΣΚΕ-ΕΚΑΒ) στην Κεντρική Υπηρεσία Αθηνών.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου

Κλειστά εξακολουθούν να παραμένουν τμήματα της νέας και της παλαιάς εθνικής οδού Πατρών – Κορίνθου, στην Αχαΐα, λόγω της φωτιάς στην περιοχή της Αιγιάλειας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, τόσο η νέα, όσο και η παλαιά εθνική οδός Πατρών – Κορίνθου είναι κλειστές από το ύψος του Δρεπάνου, έως τον Ελαιώνα.

Να σημειωθεί πως μόνο όσα αυτοκίνητα έχουν κατεύθυνση προς Πάτρα κινούνται κανονικά, σύμφωνα με την Αστυνομία, στο ρεύμα κυκλοφορίας της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου προς την αχαϊκή πρωτεύουσα.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία, όσοι οδηγοί έχουν κατεύθυνση προς Αθήνα, ενημερώνονται στα διόδια της γέφυρας ότι πρέπει να ακολουθήσουν την εθνική οδό Ναυπάκτου – Ιτέας, λόγω της φωτιάς στην Αιγιάλεια και των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην νέα και στην παλαιά εθνική οδό, Πατρών – Κορίνθου.

Φωτιά στην Αχαΐα Eurokinissi

Παράλληλα, σύμφωνα με ενημέρωση της πυροσβεστικής, σχετικά με την κίνηση στην Ολυμπία οδό, στο Τμήμα Κορίνθου – Πατρών, “οι δυνάμεις καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την κατάσβεση της πυρκαγιάς πλησίον της σήραγγας Παναγοπούλα, προκειμένου να δοθεί ξανά στην κυκλοφορία το ανώτερο τμήμα του οδικού δικτύου. Αυτή τη στιγμή έχει διακοπεί η κυκλοφορία στο συγκεκριμένο τμήμα της Ολυμπίας οδού, δεδομένου ότι η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη και υπάρχει κίνδυνος για τους διερχόμενους οδηγούς.

Υπενθυμίζουμε ότι, οι υπηρεσίες της Ολυμπίας οδού αλλά και της Τροχαίας, ενημερώνουν τους οδηγούς από το ύψος της Ελευσίνας, σε όλα τα διόδια, καθώς επίσης και από το ύψος της Κορίνθου για την κατάσταση του οδικού δικτύου. Οι οδηγοί θα ενημερώνονται συνεχώς για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πυρκαγιάς ώστε να διέλθουν με ασφάλεια”.

Φωτιά στην Αχαΐα Eurokinissi

Μεταφέρονται άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα – Εκκενώθηκε κατασκήνωση

Στο μεταξύ, σε ετοιμότητα βρίσκονται σκάφη του Λιμενικού, τα οποία περιπολούν στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λαμπίρι και Καμαρών, ώστε, αν χρειαστεί, να συνδράμουν στην απομάκρυνση πολιτών, ενώ για τον ίδιο λόγο είναι σε ετοιμότητα και ιδιωτικά σκάφη.

Ήδη μάλιστα, σκάφος του λιμενικού μεταφέρει άτομα από τις παραλίες της περιοχής των Καμαρών και του Λαμπιρίου τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα με το αναπνευστικό τους λόγω του καπνού.

Παράλληλα, με ασφάλεια απομακρύνθηκαν, για προληπτικούς λόγους, περίπου 110 παιδιά που φιλοξενούνταν σε κατασκήνωση στην παραλιακή περιοχή της Παναγοπούλας, λόγω της φωτιάς στην Ζήρια. Παράλληλα, η Αστυνομία πραγματοποιεί συνεχείς επιχειρήσεις για την ασφαλή απομάκρυνση οδηγών αυτοκινήτων, που έχουν ακινητοποιηθεί στις παραλιακές περιοχές του Λαμπίρι και των Καμαρών.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της πυροσβεστικής, με εντολή Αρχηγού ΠΣ Αντιστρατήγου Στέφανου Κολοκούρη κλιμάκιο της Δ.Α.Ε.Ε. μεταβαίνει στην Αιγιαλεία Αχαΐας, για τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.

Φωτιά στην Αχαΐα Eurokinissi

Μάλιστα, στις φλόγες παραδόθηκε και ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης της περιοχής.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το Tempo24, η φωτιά απειλεί και τις Καμάρες, με τους κατοίκους να μπαίνουν σε σκάφη για να αποχωρήσουν από την θάλασσα, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για σπίτι που καίγεται στην περιοχή.

Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονται στο σημείο έχουν ενισχυθεί ακόμα περισσότερο. Πλέον, στο σημείο επιχειρούν 145 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 50 οχήματα και το ΜΕΤΠΕ.

Πυρκαγιά στην περιοχή Λαμπίρη Αχαιας Eurokinissi


Πυροσβεστικό Πλοιάριο από το 2ο Π.Σ. Λιμένα Πατρών και 2 λέμβοι από την 6η Ε.Μ.Α.Κ. περιπολούν την παραλιακή περιοχή της Αιγιαλείας και συνδράμουν στην απομάκρυνση ατόμων. Συνδρομή παρέχουν το Λ.Σ. και υδροφόρες ΟΤΑ.

Επίσης στην κατάσβεση της πυρκαγιάς συνδράμουν υδροφόρες ΟΤΑ.

Το μεσημέρι του Σαββάτου, ειδοποιήθηκαν μέσω του 112, για εκκένωση για προληπτικούς λόγους προς το Αίγιο, όσοι κάτοικοι βρίσκονται στους οικισμούς Ζήρεια, Καμάρες και Λαμπίρι Αχαΐας.

Μήνυμα από το 112 έλαβαν και οι κάτοικοι από τον οικισμό Λόγγο, από τους οποίους ζητήθηκε να αποχωρήσουν άμεσα.

Άμεσα, δόθηκε εντολή από την Πυροσβεστική υπηρεσία, για την ασφαλή απομάκρυνση των κατοίκων της παραλιακής κοινότητας του Λόγγου της Αιγιάλειας, λόγω της φωτιάς που επεκταθεί προς τις παραλιακές περιοχές.

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια εντολή, πρόκειται να απομακρυνθούν και οι ένοικοι ξενοδοχείου της περιοχής του Λόγγου.

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί τα Νοσοκομεία Αιγίου και Πανεπιστημιακό Ρίου, καθώς και το ΕΚΑΒ, με εντολή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, καθώς μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στην Ζήρια Αχαΐας.

Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ βρίσκεται και στην παραλία Λαμπίρι, για να συνδράμει εάν χρειαστεί, καθώς εκεί βρίσκονται πλωτά του Λιμενικού Σώματος για απομάκρυνση πολιτών μέσω θαλάσσης.

best.gr

Όπως αναφέρει το TheBest, στην παραλιακή περιοχή Λαμπιρίου, Καμαρών, Μπούκα και Λόγγου το λιμενικό επιστράτευσε και ferry boat το οποίο μαζεύει κόσμο από τις παραλίες της περιοχής. Πρόκειται για κατοίκους και παραθεριστές των περιοχών, οι οποίοι δεν πρόλαβαν να εγκαταλείψουν την περιοχή, σύμφωνα με τα μηνύματα της πολτικής προστασίας που νωρίς το μεσημέρι τους καλούσαν να κατευθυνθούν προς το Αίγιο.

Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν ήδη κατευθυνθεί στο Αίγιο, γι’ αυτό το λόγο άνοιξε και το λιμάνι του Αιγίου ώστε να μπορούν να παρκάρουν τα αυτοκίνητα.

Η ενημέρωση για τη φωτιά από Χρυσοχοΐδη

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προέβη σε επίσημη ενημέρωση για την εξέλιξη της μεγάλης φωτάς στην Αχαΐα:

Σήμερα εκδηλώθηκαν 56 πυρκαγιές. Τις τελευταίες ημέρες έχουμε αρκετές πυρκαγιές στην Αχαΐα και αρκετές αυτές έλαβαν τεράστιες διαστάσεις. Για τη σημερινή πυρκαγιά το κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής ενημερώθηκε στις 12:25. Υπήρξε πολύ μεγάλη κινητοποίηση της πυροσβεστικής.

Η πυρκαγιά εξελίχθηκε ανάμεσα σε δασική βλάστηση, γεωργικές εκτάσεις, δυστυχώς εντός του αστικού ιστού. Έλαβε πολύ γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και μπήκε μέσα στους οικισμούς γι’ αυτό και υπήρχε ενημέρωση των κατοίκων από το 112 προκειμένου να εκκενωθούν τέσσερις οικισμοί.

Με εντολή του αρχηγού της Πυροσβεστικής, μετέβη πλοιάριο της πυροσβεστικής που περιλαμβάνει κατοίκους των παράλιων περιοχών, ενώ το ίδιο συνέβη με το λιμενικό σώμα, καθώς επίσης και με ιδιώτες που εκκένωσαν όλες τις περιοχές όπου κινδύνευαν πολίτες. Κλιμάκιο της ΕΜΑΚ είναι επίσης παρόν. Κλιμάκιο της Διεύθυνσης που ασχολείται με τους εμπρησμούς έχει μεταβεί στην περιοχή για να διερευνήσει τα αίτια της πυρκαγιάς. Όλες οι υπηρεσίες της χώρας είναι σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση του καύσωνα, για την προστασία των ευπαθών ομάδων και των εργαζομένων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. όλα αυτά σήμερα, την πρώτη μέρα της δοκιμασίας που περνάμε, λειτούργησαν εξαιρετικά, χωρίς πολλά προβλήματα και δηλώνω ικανοποίηση ότι το κράτος, η αυτοδιοίκηση και όλοι οι φορείς λειτουργούν στα πλαίσια του σχεδίου το οποίο εξελίσσεται και θα εξελίσσεται τις επόμενες ημέρες. Οι αντίξοες συνθήκες θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες. Καλούμε τους πολίτες να απέχουν από κάθε δραστηριότητα στο φυσικό περιβάλλον που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα και να διαδώσει πυρκαγιά.

Εμείς, είμαστε όλοι εδώ σε επαγρύπνηση και επιφυλακή”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα