Αδαμαντία Οικονόμου: Η εισαγγελέας που είδε “οξείες πολιτικές εκφράσεις” στα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής

Αδαμαντία Οικονόμου: Η εισαγγελέας που είδε “οξείες πολιτικές εκφράσεις” στα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής
Η εισαγγελέας έδρας, Αδαμαντία Οικονόμου, χαρακτήρισε τα εγκλήματα των χρυσαυγιτών, ως "μεμονωμένα περιστατικά". Eurokinissi

Η στάση της εισαγγελικής λειτουργού στη δίκη της Χρυσής Αυγής επιβεβαίωσε αυτό που πολλοί ήδη υποψιάζονταν: μεταξύ της δικαιοσύνης και της απονομής δκαιοσύνης υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος που τις χωρίζει.

Επί 5,5 χρόνια στη δίκη της Χρυσής Αυγής, η Αδαμαντία Οικονόμου καθόταν στη δεξιά πλευρά της έδρας, στη θέση του εισαγγελέα. Πάντα σοβαρή, παρακολουθούσε και παρενέβαινε όπου επιθυμούσε, αρκετά συχνά προκαλώντας την αντίδραση της πολιτικής αγωγής. Τα “πηγαδάκια” μετά τις συνεδριάσεις, συχνά συζητούσαν για τη στάση της, αφού όσο περνούσαν τα χρόνια γινόταν όλο και πιο έντονη η πεποίθηση ότι η τελική εισήγηση της ως προς την ενοχή ή μη των κατηγορουμένων δεν θα είναι αρεστή στις οικογένειες των θυμάτων.

Τον περασμένο Δεκέμβριο αυτά τα “πηγαδάκια” επιβεβαιώθηκαν με τον πιο άσχημο τρόπο. Η εισαγγελική λειτουργός παρά τη συστηματική της παρουσία στο δικαστήριο, δεν “είδε” ούτε εγκληματική οργάνωση, ούτε οργανωμένη επίθεση κατά του Παύλου Φύσσα, των αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ και των Αιγύπτιων ψαράδων.

Η ηγεσία της Χρυσής Αυγής ουδέποτε έδωσε κάποια εντολή, ούτε γνώρισε για ενδεχόμενες εγκληματικές πράξεις. Οι “πύρινες” ομιλίες των βουλευτών δεν ήταν τίποτα περισσότερο από “οξείες πολιτικές εκφράσεις, που δεν ήταν ικανές να προκαλέσουν την τέλεση εγκλημάτων”. Όσο για τα εγκλήματα που αποδόθηκαν ως ενέργειες χρυσαυγιτών, χαρακτηρίστηκαν ως “μεμονωμένα περιστατικά” δίχως συγκεκριμένο σχεδιασμό. 

Αντίστοιχα, αν και δεκάδες μάρτυρες παρήλασαν στο δικαστήριο, μιλώντας για μαυροφορεμένους με καδρόνια και ρόπαλα που κυκλοφορούσαν πέριξ της Παναγή Τσαλδάρη (το σημείο όπου ο 34χρονος μουσικός άφησε την τελευταία του πνοή), εκείνη απέδωσε εγκληματική συμπεριφορά μονάχα στον καθ’ ομολογία δολοφόνο, Γιώργο Ρουπακιά. 

Ωστόσο, η συνέχεια -τα όσα δηλαδή ακολούθησαν- υπήρξαν πιο αποκαλυπτικά. Άνθρωποι που “ζουν” μέσα στα δικαστήρια τις τελευταίες δεκαετίες, προβληματίστηκαν όχι τόσο με την απαλλακτική εισαγγελική πρόταση, αλλά με την -μετά από μήνες- δήλωση περί πίστης της στην εισήγηση της. Άλλωστε, δεν συνηθίζεται ένας εισαγγελικός λειτουργός να καταφεύγει σε τέτοιες δηλώσεις και μάλιστα από την έδρα, ενώ η δίκη εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μαρία Λεπενιώτη και Αδαμαντία Οικονόμου ακολούθησαν αντίθετες διαδρομές. Eurokinissi

 

Η ίδια είχε νιώσει την ανάγκη να απευθυνθεί εξ έδρας προς τους συνηγόρους υπεράσπισης, οι οποίοι σε αγορεύσεις τους επί των ελαφρυντικών “άφησαν αιχμές περί λιγοψυχίας και αλλαγής πλεύσης. Για να μην υπάρχουν σκιές, Παραμένω πιστή στην πρότασή μου, στην οποία προέβη κατά συνείδηση με γνώμονα τους κανόνες δικαίου”.

Φαίνεται δε, πως όσο και να προσπάθησε η πρόεδρος Μαρίας Λεπενιώτη να κρατήσει τις ισορροπίες αυτά τα 5,5 χρόνια, οι τρεις εβδομάδες όπου εκφωνήθηκε η απόφαση για το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, ανέτρεψαν τα πάντα. Η κόντρα μεταξύ των δύο λειτουργών “φούντωσε” για τα καλά, με αποκορύφωμα την εισαγγελική θέση, ότι θα έπρεπε όλοι οι κατηγορούμενοι πλην του Γ. Ρουπακιά να αφεθούν ελεύθεροι έως την εκδίκαση της υπόθεσης στο εφετείο.

Από τη μία, η Μαρία Λεπετιώτη που ούτε λίγο ούτε πολύ ρώτησε την εισαγγελέα γιατί θέλει να δώσει αναστολή ως την έφεση σε υπότροπους, από την άλλη, η Αδαμαντία Οικονόμου που απευθύνθηκε στην πρόεδρο, αναφερόμενη «στα ερωτήματα που θέσατε με ιδιαίτερα έντονο ύφος στην εισαγγελέα της έδρας». Οι από την έδρα διάλογοι, με την παρέμβαση της προέδρου για τη χορήγηση αναστολής και την απάντηση της Αδαμαντίας Οικονόμου, καταδεικνύαν πως οι δύο γυναίκες δεν επικοινωνούσαν εκτός δικαστικής αίθουσας.

Το προφίλ

Ένα από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνεις όταν ρωτήσεις τους παροικούντες το Εφετείο, για την Αδαμαντία Οικονόμου, είναι ότι είναι μεθοδική και οργανωτική. Πιθανότατα όμως, η Μαρία Λεπενιώτη να έχει διαφορετική αντίληψη αν αναλογιστεί κάνει, ότι παρενέβη ζητώντας διευκρινίσεις για τους λόγους που η εισαγγελέας πρότεινε τη χορήγηση αναστολή σε όλους τους καταδικασθέντες, εκτός το Γ. Ρουπακιά.

Αντίστοιχα, οι ίδιοι άνθρωποι αναφέρονται σε ένα παραδοσιακό άτομο, με βαθιά πίστη. Γεννημένη το 1956, μπήκε στο σώμα στις 4 Ιουλίου του 1984 και σύντομα προήχθη στο βαθμό του αντεισαγγελέα εφετών. Ωστόσο, στο Εφετείο της Αθήνας όπου υπηρετεί, μία είναι η υπόθεση που τη συνοδεύει -πλην της Χρυσής Αυγής-, αυτή του Τάσου Θεοφίλου, του αναρχικού που όχι μόνο αθωώθηκε για τις πράξεις που του αποδίδονταν γύρω από τη δράση της οργάνωσης “Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς”, αλλά έλαβε και αποζημίωση από το ελληνικό κράτος για τον άδικο και εσφαλμένο εγκλεισμό του.

Ως παραδοσιακό άτομο, με βαθιά πίστη, περιγράφουν την Αδαμαντία Οικονόμου οι παροικούντες το Εφετείο. Eurokinissi

 

Η Αδαμαντία Οικονόμου υπήρξε η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, το οποίο είχε καταδικάσει τον Τ. Θεοφίλου σε ποινή κάθειρξης 25 ετών. Παρά την εισαγγελική εισήγηση να κηρυχθεί ένοχος ο τότε κατηγορούμενος για όλες τις πράξεις που του είχαν αποδοθεί, τελικά το δικαστήριο τον αθώωσε για την κατηγορία της συμμετοχής στην οργάνωση. Αργότερα, το δευτεροβάθμο δικαστήριο τον αθώωσε αμετάκλητα τόσο για τη ληστεία στην Πάρο όσο και για ένταξη στη “Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς”.

Πρόσφατα, ο Τ. Θεοφίλου τοποθετήθηκε με μία ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανακαλώντας τις ημέρες της καταδίκης του: 

“Μετά την πρωτόδικη καταδίκη μου για ληστεία (και απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία) τον Γενάρη του 2013, οι συνήγοροι μου ζήτησαν τουλάχιστον να αναγνωριστεί, ως κάποιου είδους ισορροπίας στην απόφαση, το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. 

Η κυρία Αδαμαντία Οικονόμου, εισαγγελέας της έδρας τότε, πρότεινε να απορριφτεί, με το σκεπτικό ότι “αφού διέπραξε ληστεία σημαίνει ότι πιο πριν την σχεδίαζε άρα δεν προκύπτει πρότερος έντιμος βίος…”.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα