Άγιοι Ισίδωροι Λυκαβηττού: Ο Ιερώνυμος βάζει τέλος στα “θαύματα” – Οι “αφελείς” και η “εξορία” στη Βάρη

Άγιοι Ισίδωροι Λυκαβηττού: Ο Ιερώνυμος βάζει τέλος στα “θαύματα” – Οι “αφελείς” και η “εξορία” στη Βάρη
Eurokinissi

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τοποθετήθηκε σχετικά με το θέμα των Αγίων Ισίδωρων Λυκαβηττού και τον ''θαυματοποιό'' πάτερ Δημήτριο. "Αν πηγαίνουν αφελείς στο Μοναστήρι, αυτό θα ελέγχεται", είπε.

Για πρώτη φορά πήρε θέση για τα δήθεν “θαύματα” του Δημητρίου Λουπασάκη στους Αγίους Ισιδώρους Λυκαβηττού, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, αναφέροντας πως πρόκειται ουσιαστικά για μια ολόκληρη “οργάνωση” που παραπέμπει σε άλλες εποχές.

Μιλώντας στην Καθημερινή της Κυριακής, ο Αρχιεπίσκοπος αποκάλυψε πως ο Λουπασάκης και οι ακόλουθοί του θα μεταφερθούν σε νέο Μοναστήρι στη Βάρη όπου η δράση τους θα μπορεί να ελέγχεται, όπως και τυχόν “αφελείς” που θα προσπαθήσουν να τους ακολουθήσουν εκεί. Ο ίδιος τόνισε πως αυτές οι συμπεριφορές βλάπτουν την Εκκλησία, και πως αν ο Λουπασάκης αρνηθεί τη “μετάθεσή” του, θα τηρηθεί ο,τι προβλέπεται από τον Νόμο.

Θυμίζουμε πως προηγήθηκε αναφορά στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας, η οποία τόνισε πως παρακολουθεί το θέμα. Ο Αρχιεπίσκοπος, αναφέρεται στη συνέντευξή του στο θέμα του Λυκαβηττού με αυστηρό τόνο, τονίζοντας ωστόσο πως επέλεξε να λειτουργήσει ως “πατέρας με κατανόηση” και όχι ως αυστηρός κριτής.

Ο Αρχιεπίσκοπος σπεύδει να αναγνωρίσει πως το κείμενο του νυν μητροπολίτη Λαρίσης, που έκανε τη σχετική έρευνα, είναι μεν πολύ σκληρό, αλλά όχι μακριά από την πραγματικότητα.

Όπως αποκαλύπτει ο κ. Ιερώνυμος, έχει δώσει διορία πέντε ημερών στον π. Δημήτριο Λουπασάκη και στους μοναχούς που τον ακολουθούν, να εγκατασταθούν σε ένα ίδρυμα, σε ένα νομικό εκκλησιαστικό πρόσωπο στη Βάρη.

Σχετικά με τον Σταυρό που χρησιμοποιεί ο Λουπασάκης, ο Αρχιεπίσκοπος δηλώνει πως δεν θα του επιτραπεί να χρησιμοποιείται και πως θα τοποθετηθεί σε προθήκη για να “μην επιτρέπεται η εργαλειοποίησή του” και όποιος επιθυμεί θα τον προσκυνά.

Αναλυτικότερα, σε ερώτηση σχετικά με συμπεριφορές εντός της Εκκλησίας που απομακρύνουν τους πιστούς, όπως το θέμα των Αγίων Ισιδώρων, ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε σχετικά:

“Όσοι δεν έχουν ασχοληθεί με τα εκκλησιαστικά κάνουν ένα λάθος. Νομίζουν ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο.

Πολλές φορές έχει γίνει οι χριστιανικές οργανώσεις. Έτσι ξεκίνησαν, ήταν απλά πιο ευγενικές. Εδώ υπάρχει πολλή αλαζονεία. Το ’50 με ’60 όλη η Ελλάδα κυβερνιόταν από χριστιανικές οργανώσεις. Ζωή, Σωτήρας Καντιώτης κτλ. Όλοι αυτοί έτσι ξεκίνησαν, έτσι ξεκινάει και αυτό τώρα.

Έχει όμως μία αλαζονεία, δεν ξέρουμε με ποια ελατήρια. Μας απασχόλησε και μας απασχολεί.

Πολλοί άνθρωποι που πονάνε πήγαν εκεί και έρχονται εδώ απογοητευμένοι. Είναι φαινόμενο που ήρθε και θα φύγει.

Η Εκκλησία έδωσε εντολή στον Μητροπολίτη Λαρίσης, και έκανε μία έρευνα πολύ καλή και τον παραπέμπει στα δικαστήρια. Πολύ σκληρό κείμενο, αλλά όχι μακριά από την πραγματικότητα.

Ήρθε η ευθύνη σε μένα. Εγώ τι είμαι στρατιωτικός διοικητής, διευθυντής αστυνομίας ή είμαι και πατέρας; Πείτε ότι έχετε ένα παιδί που παρεκτρέπεται δεν θα προσπαθήσετε να το συμβουλεύσετε;

Είπα να σηκώσω το βάρος αλλά να γίνω και πατέρας. Δεν είναι μόνο αυτός (ο Δημήτριος Λουπασάκης). Είναι 16 παιδιά, 25 με 30 ετών. Μία κοινότητα χωρίς νομική ύπαρξη. Τους κάλεσα, μίλησα με τα παιδιά τους είπα θέλετε να γίνετε μοναχοί; Εδώ δεν ισχύει αυτό, δεν υπάρχει μοναστήρι. Δεν πρέπει να τα βοηθήσω;”.

Σχετικά με το ότι άνθρωποι που υποφέρουν πηγαίνουν σε έναν άνθρωπο που λέει ότι η θεραπεία βρίσκεται σε έναν Σταυρό που ανήκει προσωπικά σε αυτόν και όχι στην Εκκλησία, ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε:

“Φαίνεται ότι πείστηκαν να φύγουν. Θα τους δώσω ένα μοναστήρι παλιό στη Βάρη που θα γίνει κανονικό Μοναστήρι με νόμο, παρακολούθηση κτλ. Θα έχουν κανόνες, θα πειθαρχούν κάπου.

Τους έδωσα περιθώριο λίγων ημερών και περιμένω σε 5 μέρες απάντηση. Αν πουν ότι δέχονται θα το παρακολουθήσουμε. Αν πουν “μένουμε εδώ” θα γίνει ό,τι λένε οι κανόνες της Εκκλησίας και ό,τι λένε οι νόμοι του Κράτους.

Αν πάνε σε νόμιμο μοναστήρι και πάνε οι αφελείς, είναι υπόλογοι οι ίδιοι, αλλά θα είναι κάτι που ελέγχεται, ενώ τώρα δεν υπάρχει κανένας έλεγχος.

Δεν επιτρέπεται η εργαλειοποίηση του Σταυρού. Θα μπει σε μία αποθήκη στην Μονή που θα πάνε και όποιος θέλει μπορεί να προσκυνάει.

Δεν έχω δεχθεί ποτέ πιέσεις από ισχυρά πρόσωπα για τον ιερέα των Αγίων Ισιδώρων. Δεν ισχύει”.

Θυμίζουμε ότι ο μητροπολίτης Αργολίδος Νεκτάριος είχε κάνει λόγο για “ψευδοθαύματα” και “απάτη ολκής” για τα όσα συμβαίνουν στον ναό, τονίζοντας σε δηλώσεις του ότι έχουν γίνει καταγγελίες επίσημες από την εκκλησία αλλά όλες μπήκαν στο συρτάρι από άνωθεν εντολή. Τις καταγγελίες αυτές διέψευσε στη συνέντευξή του ο Αρχιεπίσκοπος.

Έχουν γίνει τρεις ανακρίσεις για την περίπτωση αυτή, είναι όλες καταπέλτης αλλά μπήκαν στο συρτάρι γιατί επεμβαίνουν και πολιτικά πρόσωπα. Είμαι αγανακτησμένος. Υπάρχει ποινική διάσταση (..) Γιατί η Πολιτεία επεμβαίνει σε θέματα καθαρά εκκλησιαστικά και απειλούν; Δεν θέλω να πω ονόματα” είπεο Μητροπολίτης Αργολίδος και υπογράμμισε:

Πρόκειται για απάτη ολκής Από την στιγμή που υπάρχει διαφήμιση, υπάρχει αγυρτεία δεν υπάρχει αγιότητα“. Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του μάλιστα έκανε λόγο για “σέχτα“, κάτι που λίγο πολύ επιβεβαίωσε ο Αρχιεπίσκοπος, παραπάνω.

Παρέμβαση της Δικαιοσύνης για τα “θαύματα” που καταγράφονται στον ιερό ναό των Αγίων Ισιδώρων, είχε ζητήσει με δημόσιες τοποθετήσεις του και ο Πέτρος Τατσόπουλος.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα