Αγριογούρουνα: Κατακραυγή για την απόφαση του Δασαρχείου Πεντέλης – “Θα μεταφερθούν” λέει ο Αμυράς

Αγριογούρουνα: Κατακραυγή για την απόφαση του Δασαρχείου Πεντέλης – “Θα μεταφερθούν” λέει ο Αμυράς
Αγριογούρουνο AP

Οργισμένες αντιδράσεις από κατοίκους, φιλοζωικές και Δήμους στην απόφαση του Δασαρχείου Πεντέλης να καλέσει σε κυνήγι αγριογούρουνων. Τι δήλωσε ο Γιώργος Αμυράς.

Σάλος έχει προκληθεί από την απόφαση του Δασαρχείου Πεντέλης, να απευθυνθεί στον Κυνηγετικό Σύλλογο Αμαρουσίου προκειμένου να “συνδράμει” στη μείωση του αριθμού των αγριόχοιρων που το τελευταίο διάστημα εμφανίζονται κατά ομάδες στις κατοικημένες περιοχές της Εκάλης και του Διονύσου.

Η ανακοίνωση του Δασαρχείου έχει προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις, από κατοίκους, φιλοζωικές αλλά και Δήμους, οι οποίοι εναντιώνονται στην εν λόγω “δράση” για τη μείωση των αγριογούρουνων στο δάσος της Εκάλης και του Διονύσου, σε μία περίοδο μάλιστα όπου το κυνήγι απαγορεύεται, πολλώ δε μετά τις πυρκαγιές.

Η εν λόγω απόφαση προβλέπει, από τις 5 τα ξημερώματα ως και τις 12 το μεσημέρι της Τρίτης, δασοφύλακες, μαζί με κυνηγούς από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Αμαρουσίου να κυνηγήσουν με καραμπίνες και συνοδεία κυνηγετικών σκυλιών τα αγριογούρουνα, γεγονός που οδήγησε σε επίσημες και οργισμένες “φωνές”.

Οι κάτοικοι ζητούν την άμεση ανάκληση της απόφασης τονίζοντας ότι μόνο αρνητικές συνέπειες μπορεί να έχει. Την ίδια ώρα, ο Δήμος Διονύσου εξέφρασε την αντίθεσή του με την ενδεχόμενη θανάτωση των αγριόχοιρων, αφού με ανακοίνωσή του ανέφερε πως είναι απερίφραστα και κατηγορηματικά κάθετα αρνητικός, κάνοντας έκκληση για άλλες μεθόδους μείωσης του πληθυσμού τους. Στο πλευρό του Δήμου Διονύσου “συστρατεύονται” και άλλοι Δήμοι, οι οποίοι εναντιώνονται στην εν λόγω απόφαση.

Η απόφαση του Δασαρχείου έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών και από τους κατοίκους της περιοχής οι οποίοι θέτουν ζήτημα ασφάλειας, καθώς έρχεται σε μια χρονική στιγμή που μεγάλος αριθμός ζώων, μετά τις φωτιές έχει βρει καταφύγιο στη περιοχή, ενώ ο δήμος έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την Πολιτική Προστασία.

Οι κάτοικοι ζητούν την άμεση ανάκληση της απόφασης τονίζοντας ότι μόνο αρνητικές συνέπειες μπορεί να έχει.

Υπενθυμίζεται πως, το φαινόμενο παρουσιάστηκε μετά τις τελευταίες πυρκαγιές καθώς τα ζώα δεν βρίσκουν τροφή στις καμένες δασικές εκτάσεις.

Το αποτέλεσμα είναι τα ζώα να πολλαπλασιάζονται και να φτάνουν να αναζητούν την τροφή τους στα σκουπίδια των σπιτιών, ενώ ουδέποτε έχουν εκδηλώσει επιθετικότητα ή έχουν προκαλέσει σοβαρά τροχαία. Σημειώνουν μάλιστα, οι κάτοικοι, ότι τα αγριογούρουνα είναι σχεδόν εξημερωμένα, περπατούν στα πεζοδρόμια αδιαφορώντας για τα αυτοκίνητα, τους πεζούς ή και τους σκύλους που κινούνται κοντά τους.

Την ίδια ώρα πάντως, με παρέμβασή του, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ πως τα “αγριογούρουνα δεν θα θανατωθούν, αλλά θα μεταφερθούν στο φυσικό τους χώρο που είναι το δάσος”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα