Αίτημα να κηρυχθεί το Άγιο Όρος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ - ΜΟΝΗ ΙΒΗΡΩΝ
ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ - ΜΟΝΗ ΙΒΗΡΩΝ EUROKINISSI

Στο Άγιο Όρος οι περισσότερες μονές, σκήτες και κελιά έχουν αποκλειστεί, λόγω ζημιών που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία. Μοναχοί κάνουν λόγο για "εφιαλτικές ώρες".

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητούν να κηρυχθεί το Άγιο Όρος, λόγω των μεγάλων καταστροφών που προκάλεσαν τις τελευταίες μέρες οι ισχυρές βροχοπτώσεις που έπληξαν τον Άθω, η Ιερά Κοινότητα και η Πολιτική Διοίκηση, με αίτημα προς την Πολιτική Προστασία.

Οι περισσότερες μονές, σκήτες και κελιά έχουν αποκλειστεί, λόγω των ζημιών που υπέστη το δασικό οδικό δίκτυο πρόσβασης, με κορυφαία περίπτωση τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί από το λιμανάκι της Δάφνης, στην πρωτεύουσα Καρυές, ο οποίος κόπηκε στα δυο.

Μοναχοί μίλησαν για «εφιαλτικές ώρες» που βίωσε η αγιορείτικη κοινωνία, τονίζοντας ότι ακόμα δεν έχει αποκαλυφθεί το μέγεθος των ζημιών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αύριο θα επιχειρήσουν να μεταβούν στον Άθω συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας για να καταγράψουν το εύρος της καταστροφής.

Εν μέσω του πλήγματος της κακοκαιρίας χθες, πάντως, στις Καρυές μοναχοί προχώρησαν στη λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας του Άξιον Εστί, με περιφορά γύρω από το ναό του Πρωτάτου, αναπέμποντας δέηση για την προστασία από τον κορονοϊό.

Το υπουργείο Εσωτερικών έτοιμο να συνδράμει

Το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) είναι έτοιμο να συντονίσει τις ενέργειες που απαιτούνται για την αποκατάσταση των ζημιών από την πρόσφατη κακοκαιρία στη Βόρεια Ελλάδα και να συνδράμει στο έργο των Τοπικών Αυτοδιοικήσεων, τόνισε ο υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης Θεόδωρος Καράογλου στις επικοινωνίες που είχε με δημάρχους περιοχών που επλήγησαν, τους οποίους και συνεχάρη για την άμεση αντίδραση που είχαν.

«Είμαστε δίπλα σας, σας στηρίζουμε, όπως κάνουμε από την πρώτη στιγμή στο πλαίσιο της δημιουργικής και εποικοδομητικής συνεργασία που έχουμε αναπτύξει», δήλωσε ο κ. Καράογλου, ο οποίος βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους δημάρχους των εν λόγω περιοχών, ενώ ενημερώθηκε κι από τον Πολιτικό Διοικητή του Αγίου Ορους Αθανάσιο Μαρτίνο για τα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία στην Αθωνική Πολιτεία, όπου καταστράφηκε τμήμα του οδικού δικτύου και αποκλείστηκαν σκήτες.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Άγιο Όρος, Εκκλησία, Κακοκαιρία
SHARE: