Αλαλούμ με τον αριθμό των προσφύγων και τις ΜΚΟ

Refugees shout slogans during a protest asking for the opening of borders in a makeshift refugee camp near the village of Idomeni at the Greek - FYROM border on March 18, 2016.
Refugees shout slogans during a protest asking for the opening of borders in a makeshift refugee camp near the village of Idomeni at the Greek - FYROM border on March 18, 2016. SOOC

Αντιπαράθεση Ποταμιού- Κυρίτση με αφορμή τα σημερινά στοιχεία, που έδειξαν αιφνίδια... μείωση των προσφύγων κατά 3.122. Η απόφαση των ΜΚΟ να σταματήσουν να παρέχουν υπηρεσίες εντός κέντρων περιπλέκει την κατάσταση

Η καθημερινή καταγραφή των εν Ελλάδι προσφύγων σήμερα το πρωί έδειξε αίφνης μία σημαντική και “αδικαιολόγητη” μείωση του αριθμού κατά 3.122, καθώς χθες είχαν καταγραφεί 52.207 και σήμερα 49.085. Γεγονός που προκάλεσε απορίες και αντιπαράθεση του Ποταμιού με το Συντονιστικό για το Προσφυγικό.

“Το ερώτημα που τίθεται αβίαστα είναι: τι απέγιναν τόσοι άνθρωποι σε μια μέρα; Επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία; Είναι λάθος τα στοιχεία που δίνονται; Έφυγαν από την Ελλάδα για άλλους προορισμούς; Αν ναι, αυτό έγινε νόμιμα ή παράτυπα; Αναμένουμε τις απαντήσεις της κυβέρνησης”, σχολίασε σε ανακοίνωση του το Ποτάμι.

Ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης Γιώργος Κυρίτσης απάντησε με αντεπίθεση στο Ποτάμι, το οποίο κατηγόρησε ότι αν παρακολουθούσε συστηματικά τους πίνακες ροών που δίνονται κάθε μέρα στη δημοσιότητα, δεν θα κατέφευγε σε θεωρίες συνωμοσίας που δημιουργούν σύγχυση.

Ο κ.Κυρίτσης υποστήριξε ότι σε αρκετές περιπτώσεις, ο συνολικός αριθμός αυξομειώνεται από μέρα σε μέρα, κάτι που έχει να κάνει με το ενοποιημένο σύστημα καταγραφής, παραπέμποντας σε σχετική σημείωση που υπάρχει κάθε μέρα στον πίνακα.

Τέτοιες περιπτώσεις αυξομείωσης των αριθμών παρατηρούνται, ισχυρίστηκε ο κ.Κυρίτσης, όταν υπάρχουν μετακινήσεις εν εξελίξει της ώρα της καταγραφής (με πλοία, λεωφορεία κ.λπ.), όπως συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες.

“Οι άνθρωποι δεν είναι «σκουπίδια» για να τους σπρώχνεις κάτω από το χαλί και η Ελλάδα είναι δημοκρατία, δεν «εξαφανίζει» ανθρώπους”, κατέληξε ο εκπρόσωπος του συντονιστικού.

Ο κ.Κυρίτσης διέψευσε επίσης ότι οι ΜΚΟ φεύγουν και συμβούλευσε το Ποτάμι “να πληροφορηθούν καλύτερα τι συμβαίνει και να μην παίζουν με όρους τηλεοπτικής δημοσιότητας και πλακίτσας με ευαίσθητα ζητήματα, τα οποία δεν προσφέρονται για μικροκομματική εκμετάλλευση και φτηνό λαϊκισμό.”

Γεγονός είναι πάντως, ότι οι ΜΚΟ διαμαρτύρονται για τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό και έχουν διαμηνύσει ότι θα σταματήσουν να παρέχουν υπηρεσίες εντός hot spots και σε κέντρα και καταυλισμούς όπως της Ειδομένης, προκειμένου να μη νομιμοποιήσουν την καταπάτηση δικαιωμάτων των προσφύγων. Μάλιστα ακόμη και ο ΟΗΕ έχει αντιδράσει, καθώς θεωρείται ότι η συμφωνία ακυρώνει το προσφυγικό δίκαιο που έχει διαμορφωθεί μετά το Β' Παγκόσμιο. Ωστόσο δεν αποχωρούν από την Ελλάδα, αλλά παραμένουν στις περιοχές δράσης, πιέζοντας έτσι για το άνοιγμα των δομών.

Ακριβώς άλλωστε λόγω της “απόσυρσης” των ΜΚΟ, το Συντονιστικό χθες αποφάσισε ότι εάν παρουσιαστούν προβλήματα στην τροφοδοσία θα αναλάβει ο στρατός και αυτό το σχέδιο φαίνεται πως θα προχωρήσει παρά το καψόνι του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου. Αύριο εξάλλου θα συνεδριάσει και το νέο Συμβούλιο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

ΠΑΣΟΚ: "Η κυβέρνηση δεν μπορεί να εγγυηθεί την προστασία των προσφύγων"

"Παρά τις θεσμικές και αξιακές υποχωρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ελληνικής κυβέρνησης δεν έχει καταστεί ακόμα εφικτή  η επιστροφή των παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία, οι ροές δεν έχουν μειωθεί ενώ δεν εφαρμόζεται κανένα σχέδιο για την Ειδομένη και τον απαραίτητο διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών. Η κυβέρνηση δυσκολεύεται ακόμα και να μετρήσει τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες.

Η ενασχόληση με ενδοκυβερνητικά παιχνίδια εξουσίας χωρίς κοινή γραμμή, με αντικρουόμενες δηλώσεις και υπεκφυγές επιτείνει το χάος. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να εγγυηθεί την προστασία των προσφύγων ούτε την κοινωνική συνοχή και την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στους Έλληνες πολίτες.  Δυστυχώς αποδεικνύονται για ακόμη μια φορά κατώτεροι των περιστάσεων", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ. 

(Φωτογραφία: Sooc.gr)

SHARE:

24Media Network