Αλιβιζάτος: Η υπόθεση των τούρκων αξιωματικών δεν είναι θέμα εξωτερικής πολιτικής

Το Συμβούλιο της Επικρατείας
Το Συμβούλιο της Επικρατείας EUROKINISSI

Στο ΣτΕ συζητήθηκε σήμερα η αίτηση ασύλου για έναν απ' τους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς που κατηγορούνται στην Τουρκία για συμμετοχή στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος

Στη γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας έγκειται πια η χορήγηση ή μη ασύλου στον ένα απ' τους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς που συνελήφθησαν στην Αλεξανδρούπολη, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα χώρα.

Σήμερα η Ολομέλεια του ΣτΕ συζήτησε την αίτηση ακύρωσης της απόφασης για χορήγηση ασύλου σε ένα απ' τους οκτώ εκζητούμενους στην Τουρκία, που είχε καταθέσει ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

ADVERTISING

Η απόφαση που θα εκδοθεί προσεχώς θα έχει πιλοτικό χαρακτήρα, αφού το θέμα εισήχθη στο ΣτΕ ως πρότυπη δίκη σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3900/2010, με αποτέλεσμα να αφορά και τους άλλους επτά τούρκους στρατιωτικούς.

Κατά τη σημερινή διαδικασία δεν παρέστη ο άμεσα ενδιαφερόμενος τούρκος κυβερνήτης του ελικοπτέρου, που στο μεταξύ έχει αφεθεί ελεύθερος με αυστηρούς περιοριστικούς όρους και βρίσκεται σε καθεστώς φρούρησης.

Οι νομικοί εκπρόσωποι του δημοσίου και οι νομικοί παραστάτες του τούρκου αξιωματικού διασταύρωσαν τα ξίφη τους διατυπώνοντας τα νομικά τους επιχειρήματα.

Το Δημόσιο ζήτησε την ακύρωση της προσβαλλόμενης απόφασης υποστηρίζοντας ότι είναι αντιφατική, νομικά εσφαλμένη και έχει ανεπαρκή αιτιολογία.

Οι συνήγοροι υποστήριξαν πως τα αδικήματα που φέρονται να διέπραξαν οι αξιωματικοί τιμωρούνται τόσο στην Τουρκία όσο και στη χώρα μας από τις διατάξεις του κοινού ποινικού δικαίου και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηριστούν πολιτικά εγκλήματα οι στασιαστικές ενέργειες. Επισήμαναν ακόμη πως είναι δικαίωμα του κράτους υποδοχής η χορήγηση ασύλου εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις.

«Αν υπάρχουν, που υπάρχουν, σοβαροί λόγοι συμμετοχής των συγκεκριμένων αξιωματικών στο πραξικόπημα, τότε δεν δικαιούνται ασύλου» τόνισε ο νομικός εκπρόσωπος του δημοσίου επισημαίνοντας ότι «η Επιτροπή που του χορήγησε το άσυλο δέχθηκε ότι ο εν λόγω τούρκος αξιωματικός δεν μετείχε στο πραξικόπημα, δεν θα τύχει δίκαιης δίκης στην Τουρκία και τα στοιχεία σε βάρος του είναι αόριστα, όμως όλα αυτά δεν μπορούν να στηρίξουν την ιδιότητα του πρόσφυγα και εξ αυτού να στηρίξουν τη χορήγηση ασύλου».

Από την πλευρά τους, οι νομικοί παραστάτες του Τούρκου αξιωματικού υπεραμύνθηκαν της εγκυρότητας της απόφασης της αρμόδιας Επιτροπής που χορήγησε το άσυλο ζητώντας την απόρριψη της αίτησης ακυρότητας του δημοσίου.

Ο καθηγητής του συνταγματικού δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος, ανέφερε ότι «η υπόθεση αυτή δεν είναι θέμα εξωτερικής πολιτικής αλλά θέμα σεβασμού του διεθνούς δικαίου και δεν είναι δυνατόν ζητήματα εξωτερικής πολιτικής να κρίνουν τη χορήγηση ασύλου». Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες σε βάρος των οκτώ τις οποίες υποστηρίζει η Αγκυρα, ο κ. Αλιβιζάτος, επικαλούμενος και την απόφαση περί έκδοσης του Αρείου Πάγου επισήμανε ότι δεν αποδείχθηκε ότι μετείχαν στο πραξικόπημα.

«Αν πράγματι υπήρχαν στοιχεία εμπλοκής του στο πραξικόπημα, τόνισε, τότε δεν θα ήταν επιτρεπτό να δώσουμε άσυλο σε ένα εγκληματία, αλλά εδώ τέτοια στοιχεία δεν υπάρχουν. Οταν ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν, το ξέρουμε όλοι, τους αποκαλεί καθημερινά "τρομοκράτες και δολοφόνους" τί άλλο χρειαζόμαστε για να καταλάβουμε ότι οι άνθρωποι αυτοί για πολιτικούς λόγους φοβούνται να πάνε πίσω;" είπε και συμπλήρωσε "οι πολιτικές πεποιθήσεις είναι διαφορετικές από το πολιτικό έγκλημα και εξαιτίας των πολιτικών πεποιθήσεων φοβάται να γυρίσει πίσω...»

Ο κ. Αλιβιζάτος, κλείνοντας απευθύνθηκε στους δικαστές λέγοντας: «περιμένουμε να αισθανθούμε περήφανοι ως έλληνες νομικοί και να πούμε ότι έχουμε δικαστές στην Αθήνα».

Να σημειωθεί ότι μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να αφεθούν ελεύθεροι και οι άλλοι επτά αξιωματικοί, καθώς λήγει το ανώτατο όριο της διοικητικής κράτησης που προβλέπει ο νόμος για τις περιπτώσεις των αιτούντων άσυλου.

Υπενθυμίζεται, τέλος, πως δεν τίθεται θέμα έκδοσής τους αφού έχει αποφανθεί επί του θέματος ο Άρειος Πάγος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τούρκοι Στρατιωτικοί

24Media Network