Αλλαγές της τελευταίας στιγμής στον ποινικό κώδικα με εισήγηση Παρασκευόπουλου

Αλλαγές της τελευταίας στιγμής στον ποινικό κώδικα με εισήγηση Παρασκευόπουλου
Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος Eurokinissi

Ποιες είναι ακριβώς οι αλλαγές στον ποινικό κώδικα που εισηγήθηκε ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος.

Με πρόταση του εισηγητή για τον Ποινικό Κώδικα βουλευτή Νικ. Παρασκευόπουλου, με την ψήφιση του Ποινικού Κώδικα έγιναν δεκτές δύο νομοτεχνικές τροπολογίες “μεγάλης συμβολικής σημασίας” όπως χαρακτηριστικά τονίζεται.

Πρώτη ότι το άρθρο που αφορά τα βασανιστήρια μετακινήθηκε και απέκτησε νέα ρύθμιση. Από το κεφάλαιο των εγκλημάτων περί την υπηρεσία μεταφέρθηκε στο κεφάλαιο ων εγκλημάτων που θίγουν το πολίτευμα. Η μετακίνηση αυτή είχε νομικοτεχνικό χαρακτήρα, αλλά τεράστια συμβολική σημασία . Δείχνει ότι η ελληνική πολιτεία συνειδητοποιεί πως ο βασανισμός καταργεί τον ανθρώπινο αυτοπροσδιορισμό και επομένως πλήττει ταυτόχρονα το κράτος Δικαίου και την Δημοκρατία. Ούτε ατομικό δικαίωμα ή ευθύνη υπάρχει, ούτε η ψήφος είναι δυνατή αν ο άνθρωπος βασανίζεται και δεν μπορεί να αυτοπροσδιορίζεται.

ο δεύτερο είναι ότι άλλαξε ο τίτλος του άρθρου 187Γ και αναφέρεται σε ευνοϊκά μέτρα και όχι σε μέτρα επιείκειας. Η αλλαγή επιβεβαιώνει ότι ο νομοθέτης γνωρίζει πως η επιείκεια είναι μια μορφή απονομής δικαιοσύνης και όχι μια παράκαμψή της για λόγους αστυνόμευσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα