Αλλάζει όψη η Αττική

Αλλάζει όψη η Αττική

Η ενδεικτική περίπτωση της Αττικής Ριβιέρας

Σε τροχιά υλοποίησης έχουν εισέλθει σοβαρά έργα που αλλάζουν την όψη της Αττικής, βάζουν τις βάσεις κρίσιμων υποδομών που λείπουν από την Περιφέρεια, δημιουργούν θέσεις εργασίας, και συμβάλλουν στη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. Κορυφαία θέση μεταξύ τους κατέχει η ανάπλαση του Φαληρικού Μετώπου , που σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις στο Μικρολίμανο και τον περιβάλλοντα χώρο του ΣΕΦ, υλοποιούν ένα όραμα μισού σχεδόν αιώνα, την Αττική Ριβιέρα

Η ανάπλαση του Φαληρικού όρμου αποτελεί το μεγαλύτερο δημόσιο έργο σε εξέλιξη στην Αττική. Ένα έργο που θα αναβαθμίσει το αστικό περιβάλλον, θα προσδώσει σύγχρονη ταυτότητα στην πόλη και θα ανάδειξη την Αθήνα ως ανταγωνιστικό κορυφαίο τουριστικό προορισμό, ολοκληρώνεται μέσα στο 2019. Το όραμα της ανάπλασης εκκρεμούσε εδώ και 20 χρόνια και το 2016 η Περιφέρεια Αττικής ανέλαβε να κάνει πράξη το όραμα αυτό.

ADVERTISING

Πρόκειται για έργο υπερτοπικής σημασίας, που

  • αλλάζει το παράκτιο μέτωπο,
  • αίρει τον αποκλεισμό της πρόσβασης των πολιτών στην παραλία, συνδέοντας την περιοχή με τη θάλασσα.
  • Και θωρακίζει αντιπλημμυρικά την ευρύτερη περιοχή Μοσχάτου, Ταύρου, Καλλιθέας, απαλλάσσοντας 160.000 πολίτες από την ανασφάλεια και τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων.

Αλλάζει ριζικά το μοντέλο ανάπτυξης της περιοχής, η οποία εντάσσεται δυναμικά στον τουριστικό χάρτη. Το έργο υλοποιείται σε χρόνους ρεκόρ υπερβαίνοντας σειρά γραφειοκρατικών προσκομμάτων και εμποδίων.

Το έργο χρηματοδοτείται από πόρους της Περιφέρειας. Για την πρώτη φάση έχει προϋπολογιστεί κόστος 150 εκατομμυρίων ευρώ και περιλαμβάνει: την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής μέσω των υπογείων ξηρών καναλιών τα οποία θα κατασκευαστούν, τη δημιουργία της νέας Λεωφόρου Ποσειδώνος, τη σύνδεση της πόλης με το πάρκο και τη θάλασσα, μέσω των δύο μεγάλων πεζοδιαβάσεων, τις παρεμβάσεις στον Ιλισό και στις υποδομές του τραμ και τέλος τη δημιουργία μονάδας καθαρισμού υδάτων εντός του Κηφισού, προκειμένου να μπορεί να αρδεύεται το πάρκο που θα δημιουργηθεί σε δεύτερη φάση στην περιοχή.

Με το έργο αυτό η Περιφέρεια Αττικής αποκαθιστά μία αδικία 45 ετών για τους κατοίκους των παραλιακών Δήμων και επί της ουσίας ενώνει ξανά την πόλη με τη θάλασσα, ανατρέπει το στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης για το παραλιακό μέτωπο της Αττικής και δημιουργεί συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης με σεβασμό στον άνθρωπο, στο περιβάλλον και τη δημόσια περιουσία. Ήδη, με τη δέσμευση του ποσού των 90 εκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής, το έργο προχωρά στη δεύτερη φάση του, η οποία περιλαμβάνει τη δημιουργία του οικολογικού πάρκου 220 στρεμμάτων στην παραλία του Μοσχάτου.

Παράλληλα προχωράει η παρέμβαση στο Μικρολίμανο, το οποίο αλλάζει μορφή. Συγκεκριμένα, προωθείται η ανάπλαση της ευρύτερης ζώνης του παραλιακού μετώπου της Ακτής Κουμουνδούρου (συνολικής επιφάνειας παρεμβάσεων 15.600 τ.μ.) προϋπολογισμού 5,7 εκατομμυρίων ευρώ, που χρηματοδοτείται από πόρους της Περιφέρειας.

Στόχος του έργου είναι η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της περιοχής, με την απομάκρυνση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, την απρόσκοπτη λειτουργία των οικονομικών δραστηριοτήτων και την υποστήριξη ενός πολεοδομικού - κοινωνικού - οικονομικού μετασχηματισμού της περιοχής.

Σε συνδυασμό με την παρέμβαση στον περιβάλλοντα χώρο του ΣΕΦ, που μετά από τις συντονισμένες ενέργειες της Περιφερειακής Αρχής της Ρένας Δούρου, έχει επιστρέψει ο περιβάλλων χώρος του ΣΕΦ από το ΤΑΙΠΕΔ, στην αρμοδιότητα του Δημοσίου, υλοποιείται το φιλόδοξο σχέδιο της Αττικής Ριβιέρας. Να σημειωθεί ότι ο χώρος αυτός είχε περάσει το 2012 στην κυριότητα του ΤΑΙΠΕΔ ενόψει ιδιωτικοποίησης και πλέον έχει περιέλθει στην ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στόχος της παρέμβασης είναι να γίνει ο χώρος ασφαλής, λειτουργικός και προσβάσιμος σε όλους τους πολίτες με τη συντήρηση και αποκατάσταση των δικτύων άρδευσης και πυρόσβεσης, τη βελτίωση του ηλεκτροφωτισμού καθώς και την κατασκευή δύο γηπέδων αντισφαίρισης αλλά και με την ανακατασκευή του γηπέδου ποδοσφαίρου του ΣΕΦ.

Τρία σημαντικά έργα σε ένα – την υλοποίηση ενός οράματος που εκκρεμούσε επί δεκαετίες για την πολύπαθη Αττική.

SHARE:

24Media Network