Αλληλεγγύη Λέσβου: Απάνθρωπη και παράνομη κράτηση πρόσφυγα στην Μόρια

Λέσβος - Επεισόδια και ένταση στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης μεταναστών και προσφύγων στη Μόρια (EUROKINISSI / ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ)
Λέσβος - Επεισόδια και ένταση στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης μεταναστών και προσφύγων στη Μόρια (EUROKINISSI / ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ) EUROKINISSI

Η κράτηση του ευάλωτου πρόσφυγα μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμες βλάβες τονίζεται στην ανακοίνωση

Η αλληλεγγύη Λέσβου ζητάει την άμεση απελευθέρωση ενός ιδιαίτερα ευάλωτου πρόσφυγα που κρατείται στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης της Μόριας.

Η περίπτωση κράτησής του είναι μια από τις πολλές περιπτώσεις απάνθρωπης και παράνομης κράτησης που συνδέεται με την εφαρμογή της Συμφωνίας Ευρώπης Τουρκίας, αναφέρεται σε σχετικό Δελτίο Τύπου.

ADVERTISING

Στο δελτίο αναφέρεται επίσης:

"Ο Κ.Μ. είναι 31 ετών Πακιστανικής καταγωγής και έφτασε στην Ελλάδα το 2016 αφού αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την χώρα του καθώς ήταν θύμα διώξεων για θρησκευτικούς λόγους.

H κράτησή του είναι καθαρά διοικητική. Η εξέταση του αιτήματος ασύλου του συνεχίζεται μέσω μεταγενέστερου αιτήματος και η προηγούμενη απόρριψη του από το γραφείο ασύλου έχει βάσιμους λόγους αμφισβήτησης σύμφωνα με τον νόμο.

Παρά το γεγονός ότι ήταν διαθέσιμος και συνεργάσιμος προς τις ελληνικές αρχές, παρά τα χρόνια προβλήματα υγείας του, και το γεγονός ότι έχει δηλώσει σταθερή του κατοικία στο νησί όπου οι αρχές μπορούν να τον εντοπίσουν κρατείται πάνω από 15 μέρες σε ένα χώρο κράτησης γνωστό σε ολόκληρη την Ευρώπη για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης.

Βρίσκεται κλεισμένος με άλλους 16 κρατούμενους σε ένα θάλαμο για 23 ώρες κάθε μέρα. Ο προαυλισμός επιτρέπεται μισή ώρα το πρωί και μισή ώρα το απόγευμα. Μεγάλος αριθμός από απόπειρες αυτοκτονίας έχει καταγραφεί στο ΠΡΟΚΕΚΑ Μόριας.

«Ο Κ.Μ. βιώνει μια τιμωρητική κράτηση. Κάθε μέρα υποβάλλεται σε συνθήκες διαβίωσης που σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο αποτελούν βασανιστήριο.», δηλώνει ο δικηγόρος του Κ.Μ.

Τα στάνταρ όσον αφορά τις συνθήκες υγιεινής, θέρμανσης, φαγητού, δυνατότητας επικοινωνίας και αξιοπρεπής αντιμετώπισης είναι πολύ χαμηλά μέσα στο ΠΡΟΚΕΚΑ, ενώ επιδεινώνονται κάθε μέρα και είναι εντελώς ακατάλληλες για ένα άτομο που πάσχει από διαγνωσμένη κατάθλιψη και χρόνιο σοβαρό νόσημα.

Σε πρόσφατες σημειώσεις από την Συντονιστική συνάντηση της Ύπατης αρμοστείας για τους πρόσφυγες γίνεται αναφορά στην ελλειπή ιατρική φροντίδα στο ΠΡΟΚΕΚΑ . Ενώ ο Κ.Μ ζητάει να δει γιατρό διαρκώς και μόνο3 φορές του επιτράπηκε η πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα και συνήθως με καθυστέρηση πάνω από 48 ώρες.

Οι δικαστικές αρχές έχουν ενημερωθεί για το γεγονός ότι η σωματική και ψυχική κατάσταση του Κ.Μ. χειροτερεύουν λόγω της κράτησης του και παρόλα αυτά αρνήθηκαν 2 φορές να τον απελευθερώσουν μετά από αντιρρήσεις κατά της κράτησης που αποτελεί μια δυνατότητα σύμφωνη με τον νόμο.

Η άσκηση του μέτρου της κράτησης σε αυτή την περίπτωση είναι περιττή και επικίνδυνη.

Υψώνουμε την φωνή μας ενάντια στην απάνθρωπη κράτηση κάθε ανθρώπου που βρίσκεται σε παρόμοια κατάσταση ενώ ζητά διεθνή προστασία.

Η κράτηση αιτούντων διεθνούς προστασίας θα έπρεπε να αποτελεί ένα εξαιρετικό μέτρο που εφαρμόζεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

«Πρόκειται για ένα ακόμα παράδειγμα όπου οι γραφειοκρατική αντιμετώπιση υπερισχύει κάθε ανθρώπινης αντιμετώπισης προκαλώντας μη αναστρέψιμες βλάβες σε ένα μεγάλο αριθμό ήδη ευάλωτων ανθρώπων» δηλώνει η Έφη Λατσούδη από την αλληλεγγύη Λέσβου".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρόσφυγες
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Προσφυγικό: Η Γερμανία απέτυχε στις επαναπροωθήσεις

Επιχείρηση της ΕΛΑΣ στη Μόρια

SHARE:

24Media Network