Αλβανία: “Ξήλωσαν” δίγλωσσες πινακίδες – Αντιδρά η μειονότητα

Αλβανία: “Ξήλωσαν” δίγλωσσες πινακίδες – Αντιδρά η μειονότητα

Η Πρεσβεία στα Τίρανα όσο και το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκονται σε επικοινωνία με τις αλβανικές αρχές και έχουν μεταφέρει τις ξεκάθαρες θέσεις της Ελλάδας ως προς το ζήτημα αυτό.

Επιχείρηση για αφαίρεση δίγλωσσων πινακίδων που πρόσφατα τοποθέτησε ο δήμος Φοινικαίων πραγματοποίησαν το βράδυ του Σαββάτου άνδρες της αλβανικής αστυνομίας.

Οι πινακίδες είχαν τοποθετηθεί πριν λίγες μόλις ημέρες και ανέγραφαν τα ονόματα των χωριών στα ελληνικά και τα αλβανικά, όπως προβλέπεται από τον νόμο για τις περιοχές των μειονοτήτων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αντιδράσεις στην ελληνική μειονότητα της Αλβανίας. Σύμφωνα με το himara.gr, στο χωριό Κρανιά σημειώθηκαν μικροεπεισόδια με την αστυνομία, που περιφρουρούσε τα συνεργεία που εκτελούσαν την επιχείρηση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Αρχές κατέβασαν τις πινακίδες με το επιχείρημα ότι σε αυτές αναγράφονταν τα ονόματα των χωριών πρώτα στην ελληνική και μετά στην αλβανική, γεγονός που προκάλεσε διαμαρτυρίες αλβανικών ΜΜΕ, ενώ σύμφωνα με το himara.gr, οι αρχές υποστηρίζουν ότι ο δήμος δεν έχει αρμοδιότητα τοποθέτησης πινακίδων σε κεντρικές οδικές αρτηρίες και αυτό είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της υπηρεσίας ARSH (Αλβανική υπηρεσία δρόμων).

Έως τώρα δεν έχει υπάρξει επίσημη αλβανική κυβερνητική τοποθέτηση για το θέμα.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές: Μεταφέραμε τις θέσεις μας για το θέμα

Σχετικά με το κατέβασμα των δίγλωσσων πινακίδων στα μειονοτικά χωριά του Δήμου Φοινίκης, διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι τόσο η Πρεσβεία στα Τίρανα όσο και το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκονται σε επικοινωνία με τις αλβανικές αρχές και έχουν μεταφέρει τις ξεκάθαρες θέσεις της Ελλάδας ως προς το ζήτημα αυτό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα