Ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Ως διαμαρτυρία με κύριο αποδέκτη τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, επιχειρούν άγνωστοι να "εξηγήσουν" τις ζημιές στην Πρυτανεία

Κείμενο ανάληψης ευθύνης για την επίθεση κουκουλοφόρων στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στις 20 Δεκεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη δημοσιεύτηκε σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου.

«Ο πρύτανης Αχιλλέας Ζαπράνης ο οποίος όταν οι φοιτητές του ιδρύματος πήγαν να του παραθέσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, με κυριότερα τα ζητήματα της σίτισης και της στέγασης τους, αντέδρασε με ξεκάθαρα επιθετική και ειρωνική διάθεση απέναντί τους. Μάλιστα η απάντησή του σε φοιτήτρια που του εξηγούσε ότι δεν ζητάνε κάτι παράλογο, απλά να μπορούν να φάνε, ήταν να της κουνήσει προκλητικά στα μούτρα της το πορτοφόλι του λέγοντας "Να πάρε να φας"», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

ADVERTISING

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Στις αρχές του ακαδημαϊκού έτους ο αντιπρύτανης του ΠΑΜΑΚ Σαρτζετάκης πρότεινε την επιβολή διδάκτρων στους πρωτοετείς φοιτητές χρησιμοποιώντας μάλιστα την μνημιώδη φράση "ένα 50αρικο ή 100αρικο θα βοηθήσει να εκτιμήσουμε την αξία των σπουδών"

Την φράση αυτή ξεπέρασε ο πρύτανης Αχιλλέας Ζαπράνης ο οποίος όταν οι φοιτητές του ιδρύματος πήγαν να του παραθέσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, με κυριότερα τα ζητήματα της σίτισης και της στέγασης τους, αντέδρασε με ξεκάθαρα επιθετική και ειρωνική διάθεση απεναντί τους. Μάλιστα η απάντησή του σε φοιτήτρια που του εξηγούσε ότι δεν ζητάν κάτι παράλογο, απλά να μπορούν να φάνε, ήταν να της κουνήσει προκλητικά στα μούτρα της το πορτοφόλι του λέγοντας "Να πάρε να φας"

Το θράσος του παρ' ολ' αυτά δεν εκπλήσσει καθώς ο ίδιος άνθρωπος παλιότερα είχε κλειδώσει τα αμφιθέατρα για να παρεμποδίσει τη διεξαγωγή γενικής συνέλευσης του φοιτητικού συλλόγου, είχε καλέσει τα ΜΑΤ στο πανεπιστήμιο, εκφραζόταν προσβλητικά και απαξιωτικά στους φοιτητές, ενώ εξέφραζε - εμμέσως πλήν σαφώς - τη ρατσιστική του οπτική αρνούμενος να διατεθεί το 424 για την εγκατάσταση μεταναστών και παρακωλύοντας δράση οικονομικής ενισχυσής τους εντός του ΠΑΜΑΚ. Τι άλλο θα μπορούσε να περιμένει κανείς άλλωστε από έναν πρύτανη που δεν ντρέπεται να συνεργάζεται ανοιχτά με την ΔΑΠ, βάζοντας την υπογραφή του σε προτάσεις της.

Αυτό το είδος των ανθρώπων είναι που με κάθε αφορμή θα βγεί στα κανάλια να καταδικάσει με στόμφο την βια απ' όπου κι αν προέρχεται.

Βία όμως δεν είναι μόνο ότι παρουσιάζεται ως τέτοια στις ειδήσεις των 8.

Βία είναι να μην έχεις ένα πιάτο φαΐ

... να μην έχεις που να μείνεις

...να πληρώνεις την εκπαίδευσή σου για να γίνεις παραγωγικός σε ένα σύστημα που δεν σε χωρά

Βία είναι να δουλεύεις υπό άθλιες συνθήκες, 7 στα 7 και πάλι να μην βγάζεις τα προς το ζην.

Βία είναι να σου παίρνει η τράπεζα το σπίτι, να σου κόβουν το ρεύμα και το νερό.

Βία είναι να σε τραμπουκίζουν στο λεωφορείο ελεγκτές.

Βία είναι η καθημερινή καταγραφή όλων μας των κινήσεων

Βία είναι να σου στερούν την ελευθερία

Βία είναι να σε στέλνουν στο στρατό.

Γι αυτό και εμείς επιλέξαμε να επιστρέψουμε ένα μερίδιο της βιας που δεχόμαστε καθημερινά σε έναν από τους εκφραστές της στην πόλη μας. Στις 20/12 επισκεφτήκαμε το γραφείο της πρυτανείας του ΠΑΜΑΚ όπου με απλά μέσα βανδαλίσαμε το γραφείο του πρύτανη στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα, πως τα λεγόμενα και οι πράξεις του καθενός φέρνουν και τις ανάλογες συνέπειες.

Απέναντι στις καθημερινές επιθέσεις που δεχόμαστε, είναι ζητούμενο να ανακαλύψουμε τις κοινές ρίζες σε επιμέρους προβλήματα και να οργανώσουμε συλλογικά τον αγώνα εναντίον τους. Να νικήσουμε την απογοήτευση και να συνειδητοποιήσουμε ότι η μόνη μάχη που χάνεται είναι αυτή που εγκαταλείπεται.

ΥΓ. Προς όλους τους "ειρηνιστές" που ξεχνάν την βια που ασκούν καθημερινά, να μάθουν ότι θα είμαστε εδώ να τους την θυμίζουμε».

ΠΗΓΗ THESTIVAL

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Έφοδος κουκουλοφόρων στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

SHARE:

24Media Network