Αναστασία Τσουκαλά: Ο τραυματισμός με ναυτική φωτοβολίδα στα Εξάρχεια παραμένει “μυστήριο”

Αναστασία Τσουκαλά: Ο τραυματισμός με ναυτική φωτοβολίδα στα Εξάρχεια παραμένει “μυστήριο”
Επεισόδια στα Εξάρχεια Eurokinissi

Η δικηγόρος τραυματίστηκε το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου του 2017 και τρία χρόνια μετά δεν έχει λάβει καμία ενημέρωση για την πορεία των ερευνών σε ο,τι αφορά την υπόθεσή της.

Η δικηγόρος Αναστασία Τσουκαλά τραυματίστηκε σοβαρά από φωτοβολίδα στα Εξάρχεια, το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου του 2017, εν μέσω σοβαρών επεισοδίων ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομία.

Ο τραυματισμός της σημειώθηκε ενώ μιλούσε με φωτορεπόρτερ, ενώ η άτυχη γυναίκα υπέστη συντριπτικό κάταγμα στο γόνατο και βλάβη στα αγγεία και υποβλήθηκε σε διαδοχικές χειρουργικές επεμβάσεις. Παράλληλα είχε εισπνεύσει φώσφορο που εμπεριείχε η ναυτική φωτοβολίδα που εκτοξεύτηκε από ομάδα νεαρών μέσω αυτοσχέδιου πυροσωλήνα.

Η φωτοβολίδα συνέχισε να φλέγεται για περίπου ένα λεπτό ενώ είχε καρφωθεί στο γόνατο της νομικού, μέχρι που εξαντλήθηκε η πυροτεχνική της ύλη.

Η ίδια η δικηγόρος σήμερα ανάρτησε ανακοίνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δια του δικηγόρου της. Όπως τονίζει, ακόμη δεν έχει αποκατασταθεί η υγεία της. Στην ανακοίνωση τονίζεται πως η κ. Τσουκαλά επιδίωξε να ενημερωθεί για την πορεία των ερευνών σχετικά με την διερεύνηση των συνθηκών και των υπαιτίων του τραυματισμού της.

Όπως υπογραμμίζεται, πέραν των πρώτων ημερών, δεν υπήρξε επικοινωνία μαζί της εκ μέρους της Πολιτείας. Η ίδια ζήτησε να λάβει ενημέρωση για τη συνολική έρευνα και τα έγγραφα που την αφορούν άμεσα, με μέρος των εγγράφων να τις κοινοποιούνται μόλις την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, όπως καταγγέλλεται, δεν της γνωστοποιήθηκε απολύτως τίποτα σε σχέση με το κρίσιμο ζήτημα των ερευνών σχετικά με τον σοβαρότατο τραυματισμό της.

Το κείμενό της στη σελίδα της στο Facebook:

“Είναι μια πολύ ζοφερή υπόθεση. Σε πρώτο επίπεδο, με αφορά προσωπικά, αλλά ουσιαστικά μας αφορά όλους.

Απευθύνομαι δημόσια μέσω του συνηγόρου μου, Βασίλη Παπαστεργίου.

Την 17-11-2017 η εντολέας μου Αναστασία Τσουκαλά τραυματίστηκε βαριά από ρίψη φωτοβολίδας κατά την διάρκεια επεισοδίων στα Εξάρχεια. Νοσηλεύθηκε σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και η ζωή της κινδύνευσε σοβαρά. Το αριστερό της πόδι υπέστη σοβαρότατο έγκαυμα με αποτέλεσμα την εκτεταμένη καταστροφή μυικών ιστών και του δέρματος. Ακόμα και σήμερα δεν έχει υπάρξει αποκατάσταση της κατάστασης της υγείας της και πιθανότατα αυτό δεν θα συμβεί ποτέ.

Εύλογα επιδίωξε να ενημερωθεί για την πορεία των ερευνών σχετικά με την διερεύνηση των συνθηκών και των υπαιτίων του τραυματισμού της. Ας σημειωθεί ότι, πέρα από μια κατάθεσή της που λήφθηκε κατά τις πρώτες ημέρες της νοσηλείας της, δεν υπήρξε από την πλευρά της Πολιτείας και από οποιαδήποτε ανακριτική αρχή οποιαδήποτε άλλη επικοινωνία μαζί της. Τρία χρόνια μετά και έχοντας εντοπίσει – όχι χωρίς δυσκολία – την πορεία της σχετικής δικογραφίας, η οποία αφορά κατά κύριο λόγο όχι το συμβάν του τραυματισμού της αλλά επιθέσεις που έλαβαν χώρα την ίδια ημέρα σε βάρος αστυνομικών, ζήτησε να λάβει ενημέρωση για κάθε έγγραφο που αφορά τα παραπάνω, δηλαδή την πορεία της έρευνας για την διακρίβωση των συνθηκών του τραυματισμού της και τον εντοπισμό των υπαιτίων.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, της κοινοποιήθηκαν, κατόπιν αιτήσεών της, κάποια έγγραφα (έκθεση ιατρικής πραγματογνωμοσύνης και ιατρικές βεβαιώσεις), τα οποία καταγράφουν την κατάσταση της υγείας και της νοσηλείας της. Αντιθέτως, δεν της γνωστοποιήθηκε απολύτως τίποτα σε σχέση με το κρίσιμο ζήτημα των ερευνών σχετικά με τον σοβαρότατο τραυματισμό της. Σημειωτέον ότι η ίδια δεν κλήθηκε καν για κατάθεση κατά την τακτική ανάκριση.

Η διεξαγωγή επαρκούς έρευνας από την πλευρά της Πολιτείας για την διερεύνηση μιας τόσο σοβαρής πράξης είναι δικαίωμα κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα πολίτη.

Η απουσία της συνιστά σοβαρή παράλειψη του Ελληνικού κράτους και προκαλεί εύλογη ανασφάλεια στους πολίτες.

Ο συνήγορος υπεράσπισης”.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα