Αναβίωσαν μνήμες από το δυστύχημα στην Αίγινα στα Δικαστήρια Πειραιά

Αναβίωσαν μνήμες από το δυστύχημα στην Αίγινα στα Δικαστήρια Πειραιά
Αίγινα, φωτό αρχείου Eurokinissi

Ξεκίνησε σήμερα, Δευτέρα, στο Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά, η δίκη για τα ασφαλιστικά μέτρα αναφορικά με το τραγικό δυστύχημα που έγινε στις 16 Αυγούστου 2016, στην Αίγινα, με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο τέσσερις άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι πέντε.

Η σύγκρουση του ταχύπλοου σκάφους “Ντουέντε” με το τουριστικό σκάφος τύπου λάντζα “Αντωνία” το πρωί της Τρίτης, 16 Αυγούστου, στην Αίγινα, είχε συγκλονίσει τη χώρα, καθώς στοίχισε τη ζωή σε τέσσερα άτομα, ανάμεσά τους και ένα κοριτσάκι 5 ετών.

Με βούλευμα που εκδόθηκε τον περασμένο Αύγουστο, η υπόθεση μπήκε στο αρχείο, μετά και τον θάνατο του φερόμενου ως οδηγού του σκάφους, Θρασύβουλου Λυκουρέζου. Ωστόσο οι συγγενείς των θυμάτων, έχουν ξεκινήσει τον δικό τους αγώνα για απόδοση ευθυνών και στο πλαίσιο αυτό, ζητούν να αποζημιωθούν από τον ιδιοκτήτη του σκάφους που εμβόλισε την λάντζα, ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Στην σημερινή δικάσιμο, φίλη της Όλγα Ενίνα, η οποία έχασε την τετράχρονη κόρη της, Σεβαστή και τον σύζυγό της, Θεοδόση Κατιφέ, κατέθεσε αναφορικά με το πώς έχει εξελιχθεί η ζωή της 46χρονης χήρας. Όπως είπε, πλέον μεγαλώνει μόνη της τον 11χρονο γιο της, καθώς η μητέρα της ζει στη Ρωσία, ενώ μετά το δυστύχημα δεν μπορεί να εργαστεί καθώς έχει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα που “δεν της επιτρέπουν να μπει καν στο λεωφορείο. Έχει επισκεφθεί ψυχολόγους ενώ έχει χρειαστεί να μεταφερθεί ακόμη και με ασθενοφόρο εκτάκτως σε ψυχίατρο”.

Από την πλευρά της, φίλη της Αναστασίας Τερέτνικ, της δεύτερης γυναίκας που έχασε τον σύζυγό της στο δυστύχημα, κατέθεσε πως “έχει μείνει να μεγαλώνει τον 3χρονο γιο της χωρίς να μπορεί να εργαστεί”. Η κα. Τερέτνικ, έχει υποστεί σοβαρά τραύματα στο πόδι της, με αποτέλεσμα να υποβληθεί σε επέμβαση και να χρειάζεται κηδεμόνα ποδιού, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολο το περπάτημα οποιασδήποτε απόστασης.

Οι δύο γυναίκες διεκδικούν διατροφές τόσο για τις ίδιες όσο και για τα παιδιά τους.

Από την άλλη, ως μάρτυρας κατέθεσε και μηχανολόγος μηχανικός τον οποίο είχε ορίσει ως τεχνικό σύμβουλο ο φερόμενος ως κυβερνήτης του σκάφους “Ντουέρτε”, Θρασύβουλος Λυκουρέζος. Ο μάρτυρας κατέθεσε πως σύμφωνα με την έρευνα, η λάντζα στην οποία επέβαιναν τα θύματα ήταν υπερφορτωμένη, ενώ είπε πως έγινε λάθος κίνηση του κυβερνήτη της, που αντί να κατεβάσει ταχύτητα στον ελιγμό της τελευταίας στιγμής, αύξησε την ταχύτητά του. “Το Ντουέρτε κράτησε απλά την πορεία του και τήρησε όσα έπρεπε να κάνει” είπε ο μάρτυρας ξεσηκώνοντας την αντίδραση του Αλέξη Κούγια, συνηγόρου των συγγενών των θυμάτων. “Είναι ντροπή” είπε ο κ. Κούγιας. “Οι αυτόπτες μιλούν για κυβερνήτη 30 χρονών που είχε δίπλα του μια νεαρή κοπέλα και στη συνέχεια παρουσιάστηκε ένας 77χρονος. Έχουμε ζητήσει άρση απορρήτου στα τηλεφωνήματα του Θρασύβουλου Λυκουρέζου και παρ’όλα αυτά υπάρχουν 15 κλήσεις για τις οποίες δεν έχει γίνει δεκτό το αίτημά μας”.

Σε αυτό στάθηκε και η Μαρία Κατιφέ, αδερφή του ενός εκ των θυμάτων και θεία του τετράχρονου κοριτσιού που έχασε επίσης τη ζωή του. Μιλώντας μετά το τέλος της διαδικασίας, δήλωσε: “Ήρθε ένας μηχανικός από το πουθενά και έλεγε ψέματα. Ότι το ταχύπλοο έχει τις ίδιες δυνατότητες με την λάντζα και ότι έπρεπε η λάντζα να σταματήσει. Αδιανόητα πράγματα. Συζητούσαν στο δικαστήριο για τα παιδιά και τις ανάγκες τους σαν να είναι αγοραπωλησία. Περιμένουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη. Έχουν γίνει 116 τηλεφωνήματα μετά το ατύχημα και τα 15 δεν έχουν ανοιχτεί. Μας έκλεισαν την υπόθεση ενώ ξέρουμε ότι υπήρχε μια νεαρή κοπέλα με έναν νεαρό που μάθαμε ότι φυγαδεύτηκαν από το σκάφος. Έχω μεγάλο αρχείο από την έρευνά που έχω κάνει τα τελευταία 2μιση χρόνια. Θα παλεύω μέχρι τέλους. Έχασα τον αδερφό μου και την ανιψιά μου. Ακόμα και αν χρειαστεί να αυτοκτονήσω μπροστά σας δεν θα σταματήσω να παλεύω”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα