Ανεβαίνουν οι τόνοι στην Ιερά Σύνοδο: Αποχώρησε και δεύτερος Μητροπολίτης

Συνεδριαζει σημερα σε εκτακτη συνεδριαση η Ιεραρχια της Εκκλησιας της Ελλαδος για να τοποθετηθει πανω στο θεμα της εκκλησιαστικης περιουσιας μετα την συναντηση του Πρωθυπουργου Αλεξη Τσιπρα και του Αρχιεπισκοπου Ιερωνυμου--ΦΩΤΟ /ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
Συνεδριαζει σημερα σε εκτακτη συνεδριαση η Ιεραρχια της Εκκλησιας της Ελλαδος για να τοποθετηθει πανω στο θεμα της εκκλησιαστικης περιουσιας μετα την συναντηση του Πρωθυπουργου Αλεξη Τσιπρα και του Αρχιεπισκοπου Ιερωνυμου--ΦΩΤΟ /ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ EUROKINISSI

Mετά τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο, από τη Σύνοδο αποχώρησε και ο Καισαριανής Δανιήλ. Η συνεδρίαση συνεχίζεται επί έξι ώρες σε κλίμα έντασης με θέμα τη συμφωνία Τσίπρα- Ιερώνυμου

Ένας ακόμη Μητροπολίτης φέρεται να αποχώρησε από την έκτακτη Συνεδριάση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία συνεχίζεται και έχει ήδη διαρκέσει έξι ώρες.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, από τη Σύνοδο αποχώρησε ο Μητροπολίτης Καισαριανής κ. Δανιήλ.

Ο Σεβασμιώτατος, έφυγε χωρίς να κάνει δηλώσεις σε σχέση με τους λόγους για τους οποίους αποχώρησε η αν απλά έφυγε πριν την λήξη.

Νωρίτερα όπως ανέφερε το romfea.gr αποχώρησε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.Χρυσόστομος, όταν ο Αρχιεπίσκοπος δεν του έδωσε τον λόγο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τον λόγο έλαβαν οι Μητροπολίτες Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Καισαριανής κ. Δανιήλ, Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, Σπάρτης κ. Ευστάθιος, Πειραιώς κ.Σεραφείμ, οι οποίοι εξέφρασαν την ανησυχία και τις επιφυλάξεις τους.

O Μητροπολίτης Δημητριάδος κ.Ιγνάτιος υπέβαλε μάλιστα στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και υπόμνημα των κληρικών της Μητροπόλεως του.

Επίσης τον λόγο έλαβαν οι Μητροπολίτες Πατρών κ. Χρυσόστομος, Ιωάννινων κ. Μάξιμος και Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ, ο οποίοι στήριξαν τις προτάσεις του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, για λόγους προσωπικούς, όπως είχε ενημερώσει πριν από την έναρξη της συνεδρίασης και χωρίς να συνδέονται με τη σημερινή συζήτηση, αποχώρησε ο μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος, προκειμένου να προλάβει την πτήση του.

Σημειώνεται ακόμα ότι λόγω ασθένειας απουσιάζουν από τη σημερινή συνεδρίαση οι μητροπολίτες Περιστερίου Χρυσόστομος, Κιλκισίου Εμμανουήλ και Λήμνου Ιερόθεος.

Η συνεδρίαση άρχισε στις 9.00 το πρωί στη μεγάλη Αίθουσα των Συνεδριάσεων του Συνοδικού Μεγάρου με την εισήγηση του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και συνεχίζεται με τις τοποθετήσεις των ιεραρχών.

Ο κ.Ιερώνυμος σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ πρότεινε να εγκριθούν τα 15 σημεία του σχεδίου συμφωνίας με τον πρωθυπουργό, κάνοντας έκκληση να μην απαξιωθεί η προσπάθεια. Επίσης, πρότεινε τη δημιουργία νομοπαρασκευαστικής ομάδας εργασίας που θα αποτελείται από αρχιερείς, που θα γνωρίζουν από νομικά, την νομική υπηρεσία της Ιεράς Συνόδου και κληρικούς, οι οποίοι θα δουλέψουν από κοινού με την Πολιτεία για τη διαμόρφωση του νομοσχεδίου. Σχέδιο νόμου το οποίο και θα τεθεί στη συνέχεια προς έγκριση στην Ιερά Σύνοδο. Επιπλέον, ο κ. Ιερώνυμος είπε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο το ποσό που θα δίνει η Πολιτεία για την μισθοδοσία των κληρικών και τούτο να συμπεριληφθεί στη συνταγματική αναθεώρηση.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε ακόμα ότι ασχολείται εδώ και 30 χρόνια με το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας, κάτι που το έθεσε από την αρχή στον ενθρονιστήριο λόγο του. Προς τούτο, διευκρίνισε, ότι συνεργάστηκε με όλους τους πρωθυπουργούς από τον Γιώργο Παπανδρέου μέχρι και τον σημερινό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι ένα πρώτο βήμα έγινε με τον Αντώνη Σαμαρά για τη διαμόρφωση εταιρείας για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Μάλιστα, παρουσίασε τα πρακτικά όλων των ενημερώσεων στους αρχιερείς και την Ιερά Σύνοδο.

Σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αρχιεπίσκοπος είπε χαρακτηριστικά: «Ως επικεφαλής της Εκκλησίας της Ελλάδος έχω υποχρέωση και καθήκον να εργαστώ για την ευόδωση και την επίτευξη αυτών των στόχων. Δεν υπάρχει τρόπος να πάρει σάρκα και οστά αυτός ο οραματισμός, χωρίς ανθρώπους που να συμμερίζονται, να επιθυμούν και να αγωνιούν για την εκπλήρωση του. Απευθύνω, λοιπόν, θερμή παράκληση στον Ιερό Κλήρο και στα στελέχη του εκκλησιαστικού έργου: σταθείτε στο πλευρό μου, υιοθετήστε τις αγωνίες μου, αφουγκραστείτε τις προσδοκίες του λαού μας, συμμεριστείτε τις κοινές μας ευθύνες. Υπόσχομαι να σταθώ κοντά σας, να συμπαρασταθώ στις δυσκολίες σας, τα προβλήματα σας. Να καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για την αναβάθμιση της διακονίας σας και την εξασφάλιση σας, όπως και των αγαπημένων σας προσώπων».

Κλείνοντας ο κ. Ιερώνυμος, υπογράμμισε ότι «παρά τις στεναχώριες των τελευταίων ημερών, η σημερινή ημέρα είναι η αφετηρία για μια ελεύθερη Εκκλησία».

Η Ιερά Σύνοδος ενδέχεται είτε να απορρίψει τη συμφωνία Τσίπρα- Ιερώνυμου, είτε να τη δεχθεί ή να καταλήξει σε μία συμβιβαστική για τον Αρχιεπίσκοπο λύση, αυτή της επαναδιαπραγμάτευσης. Ωστόσο αυτό που ζητούν οι κληρικοί, δηλαδή να συνεχίσουν να μισθδοτούνται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών του Δημοσίου, δεν μπορεί να γίνει δεκτό από την κυβέρνηση, καθώς θα ακύρωνε τη δυνατότητα 10.000 προσλήψεων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Εκκλησία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ένταση στην Ιερά Σύνοδο: Αποχώρησε ο Μεσσηνίας - "Ακούστε τον λαό" λέει ο Ιερώνυμος

Ημέρα της κρίσεως για τη συμφωνία Τσίπρα- Ιερώνυμου 

SHARE:

24Media Network