Άνοιξε η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ. Πέρασαν μόνο 300 πρόσφυγες

Άνοιξαν αργά το απόγευμα τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων για να περασουν κάποιες εκατοντάδες πρόσφυγες που ανοίκουν σε ευπαθείς ομάδες,έγκυες γυναίκες,παιδια,ανάπηρους και ασθενείς,Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Άνοιξαν αργά το απόγευμα τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων για να περασουν κάποιες εκατοντάδες πρόσφυγες που ανοίκουν σε ευπαθείς ομάδες,έγκυες γυναίκες,παιδια,ανάπηρους και ασθενείς,Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

"Βουλιάζει" ο καταυλισμός στην Ειδομένη με 6.500 πρόσφυγες. Την παροχή ιατρικής φροντίδας σε πρόσφυγες που καταφτάνουν στο λιμάνι, αποφάσισε η Περιφέρεια Πειραιά

Σε μόλις 300 πρόσφυγες από το Ιράκ και τη Συρία έχουν επιτρέψει τη διέλευση από την ουδέτερη ζώνη Ελλαδας- ΠΓΔΜ, οι αρχές της γειτονικής χώρας.

Αν και η ροή ξεκίνησε γύρω στις 4 το απόγευμα, σταμάτησε πριν από λίγη ώρα και αφού πέρασαν μόνο 300 άτομα, τη στιγμή που ο καταυλισμός στην Ειδομένη "βουλιάζει" από 6.500 ανθρώπους.

Υπενθυμίζεται ότι η ουδέτερη ζώνη ήταν κλειστή από προχθές το βράδυ και άνοιξε σήμερα για λίγες ώρες.

Παροχή ιατρικής φροντίδας από την Περιφέρεια Πειραιά

Την παροχή ιατρικής φροντίδας προς τους πρόσφυγες και μετανάστες που καταφθάνουν στο λιμάνι του Πειραιά και στο κέντρο μετεγκατάστασης στο Σχιστό, με τη συνεργασία των τριών νοσοκομείων του Πειραιά, του Ιατρικού Συλλόγου και του ΚΕΕΛΠΝΟ, αποφασίστηκε σε ευρεία σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά, υπό τον αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Γαβρίλη και τη συμμετοχή 5 δημάρχων της περιοχής.

Ο κ. Γαβρίλης είπε ότι για το θέμα θα υπάρξει νέα σύσκεψη μέσα στην εβδομάδα με τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά και τα συναρμόδια υπουργεία, ενώ τόνισε ότι πέρα από την ιατρική βοήθεια για τους πρόσφυγες θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία με φορείς για μεταφραστική κάλυψη των ανθρώπων αυτών που φθάνουν από τις εμπόλεμες ζώνες από διερμηνείς.

Προσέθεσε ότι αυτή τη στιγμή όλοι οι δήμοι του Πειραιά έχουν κοινό συντονισμό για τη διαχείριση του θέματος, ενώ στο Κέντρο στο Σχιστό υπάρχει παροχή νερού, αποχέτευσης και αποκομιδής των σκουπιδιών.

Είπε επίσης ότι στο συγκεκριμένο κέντρο δεν πρέπει να ξεπεραστεί ο αριθμός των 1.350 ανθρώπων, προκειμένου η κατάσταση να είναι διαχωρίσιμη αλλά και να διατηρηθούν οι καλές συνθήκες φιλοξενίας.

Στη σύσκεψη επισημάνθηκε η ανάγκη να υπάρχει διάχυση των αφίξεων προσφύγων από τα νησιά και σε άλλα λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας εκτός του Πειραιά.

Στη σύσκεψη, συμμετείχαν οι δήμαρχοι Πειραιά Γιάννης Μώραλης, Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης, Κερατσινίου- Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος, Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης και Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης.

"Ανοιχτά σύνορα" απαίτησαν εκατοντάδες πολίτες

Να άρει την απόφασή της για κλείσιμο των συνόρων της στους πρόσφυγες ζήτησαν από την Αυστρία εκατοντάδες πολίτες που συμμετείχαν, σήμερα το μεσημέρι, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την πρεσβεία της Αυστρίας στην Αθήνα, που διοργάνωσε η Πρωτοβουλία «Ασφαλής Δίοδος - Όχι στον πόλεμο».

Οι παρευρισκόμενοι ανάρτησαν πανώ μπροστά από την είσοδο της πρεσβείας με τη λέξη «Ανοιχτά Σύνορα» σε διάφορες ευρωπαϊκές γλώσσες, καθώς και ένα άλλο που ζητούσε «Ανοιχτή δίοδος για όλους τους πρόσφυγες/stop wars, safe passages». Ακούστηκαν συνθήματα αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, καθώς και κατά της ΕΕ και της πολιτικής των κλειστών συνόρων.

Το γεγονός καλύφθηκε δημοσιογραφικά από ελληνικά, αλλά και από πολλά διεθνή ΜΜΕ και ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε, μεταξύ άλλων, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία, η οποία δήλωσε ότι «δυστυχώς η Ευρώπη ζει και πάλι τις μαύρες σελίδες της δεκαετίας του '30. Οι αρχές της γαλλικής επανάστασης "Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη" βρίσκονται καταχωνιασμένες σε κάποια συρτάρια. Οι ευρωπαϊκοί λαοί πρέπει να ορθώσουν ανάστημα και οι ευρωπαίοι ηγέτες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να πάψουν να παίζουν το ρόλο του Ποντίου Πιλάτου».

Το «παρών» έδωσε και ο Αυστριακός Βάλτερ Μπάγερ, συντονιστής του πανευρωπαϊκού δικτύου των αριστερών ινστιτούτων transform! Europe, ο οποίος τόνισε ότι οι περισσότεροι πολίτες της χώρας του δεν συμφωνούν με την απόφαση της αυστριακής κυβέρνησης.

Στη συνέχεια οι συγκεντρωθέντες πραγματοποίησαν πορεία μέχρι την πλατεία Μοναστηρακίου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρόσφυγες
SHARE:

24Media Network