“Κατεβάζουν ρολά” δημόσιος και ιδιωτικός τομέας – Συγκεντρώσεις και πορείες στο κέντρο της Αθήνας

“Κατεβάζουν ρολά” δημόσιος και ιδιωτικός τομέας – Συγκεντρώσεις και πορείες στο κέντρο της Αθήνας
Απεργία Eurokinissi

Οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα προχωρούν σήμερα σε απεργιακές κινητοποιήσεις κατά του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου. Αναλυτικά ποιοι κλάδοι συμμετέχουν στο μεγάλο κάλεσμα της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Σε απεργιακό κλοιό θα βρεθεί η χώρα την Τετάρτη, μιας και δημόσιος και ιδιωτικός τομέας συμμετέχουν στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις, αντιδρώντας ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση σε εργασιακά και συνδικαλιστικό νόμο.

Η ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας έχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία στην οποία συμμετέχουν πολλά σωματεία εργαζομένων, ενώ στις κινητοποιήσεις συμμετέχει και η ΑΔΕΔΥ.

Η κύρια συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας είναι προγραμματισμένη για τις 11.00 το πρωί, στην πλατεία Κλαυθμώνος και θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή.

Απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Κέντρο της Αθήνας, Αρχείο Eurokinissi

Το ΠΑΜΕ έχει προκηρύξει, επίσης, εικοσιτετράωρη απεργία. Στην Αθήνα, η συγκέντρωση διαμαρτυρίας έχει προγραμματιστεί για τις 10:30 π.μ. στα Προπύλαια, ενώ απεργιακές συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις πόλεις της χώρας.

Στην ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ επισημαίνει ότι η μαζική συμμετοχή εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στην απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 24 Σεπτέμβρη έδωσε την κατεύθυνση της συνέχισης και της κλιμάκωσης του αγώνα.

«Να απαντήσουμε στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης με το “όπλο” μας και την ίδια μορφή πάλης που θέλουν να καταργήσουν, δηλαδή με τα συνδικάτα μας και την απεργία» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στιγμιότυπο από πορεία του ΠΑΜΕ AP

“Χειρόφρενο” στα Μέσα Μαζικής μεταφοράς

Στάση εργασίας στο μετρό Eurokinissi

Με στάσεις εργασίας και απεργιακές κινητοποιήσεις συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς. Η απεργιακή συγκέντρωση των συνδικάτων θα γίνει την Τετάρτη στις 10.30 π.μ. στα Προπύλαια.

Συγκεκριμένα:

– Ακινητοποιημένοι θα είναι οι συρμοί στις γραμμές 1, 2 και 3 του Μετρό. Επίσης, οι εργαζόμενοι στο Μετρό αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν 3ωρη στάση εργασίας και την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου.

– Επίσης, ακινητοποιημένα θα είναι τα τρένα, συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού.

– Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα κυκλοφορούν την Τετάρτη από τις 9.00 το πρωί έως τις 9.00 το βράδυ.

– Το τραμ θα λειτουργεί από τις 9.00 το πρωί έως τις 3.00 το μεσημέρι.

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο απεργίας ή στάσης και των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους, την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία με τη διοίκηση της εταιρείας για υπογραφή ΣΣΕ στην ΕΕΣΣΤΥ.

Παράλληλα, χωρίς λεωφορεία θα μείνει και η Θεσσαλονίκη, λόγω συμμετοχής των εργαζομένων του ΟΑΣΘ στις κινητοποιήσεις.

Δεμένα τα πλοία σε Πειραιά, Ραφήνα, Λαύριο

Απεργία ΠΝΟ Eurokinissi

Όσον αφορά τα δρομολόγια των πλοίων, τέσσερα ναυτεργατικά σωματεία αποφάσισαν να παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, παρότι η ΠΝΟ απέρριψε το αίτημα για απεργία.

Πάντως, η απεργία κρίθηκε παράνομη από το πρωτοδικείο Πειραιά, μετά από προσφυγή των ακτοοπλόων, ωστόσο τα σωματεία που την προκήρυξαν, τονίζουν ότι θα γίνει κανονικά και καλούν σε περιφρούρησή της.

Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Στην κήρυξη 24ωρης απεργίας προχώρησαν και τα Διοικητικά Συμβούλια των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, από τις 6.00 π.μ. της Τετάρτης έως τις 6.00 π.μ. της Πέμπτης σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά, διαδικτυακά), στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σε ΕΡΤ, ΓΓΕΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, δημοτικά ραδιόφωνα και Γραφεία Τύπου.

Εξαιρούνται οι εργαζόμενοι του κλάδου που θα καλύψουν την απεργία και τις σχετικές εκδηλώσεις.

Σχολεία , νοσοκομεία και τράπεζες

Τα σχολεία, εκτός από τη συμμετοχή της στην κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη, η ΟΛΜΕ κήρυξε στις 4 Οκτωβρίου στάση εργασίας 11πμ – 2μμ για το πρωινό ωράριο και αντίστοιχες τρεις ώρες για το απογευματινό και το εσπερινό, ενώ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη μία το μεσημέρι στο Υπουργείο Παιδείας.

Μεταξύ άλλων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) προκήρυξε πεντάωρη στάση εργασίας από τις 10:00 έως τις 15:00, στα νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ, τα Κέντρα Υγείας και την Πρόνοια, για την απόσυρση του «αναπτυξιακού νομοσχεδίου», το οποίο, όπως σημειώνει, περιορίζει εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Η ΠΟΕΔΗΝ διεκδικεί να μην κατατεθεί προς ψήφιση το εν λόγω νομοσχέδιο, καθώς και την ανάκτηση των δικαιωμάτων (μισθολογικών, εργασιακών, συνδικαλιστικών, κλπ).

Στις κινητοποιήσεις της 4ης Οκτωβρίου θα συμμετάσχουν και οι δάσκαλοι (ΔΟΕ).

Τέλος, κλειστές θα παραμείνουν και οι τράπεζες, μετά από σχετική απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΤΟΕ.

Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη

Τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία που προκήρυξε για τις 2 Οκτωβρίου η ΓΣΕΕ, αντιδρώντας στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, αποφάσισαν οι οδηγοί των αστικών λεωφορείων της Θεσσαλονίκης.

Η απόφασή τους γνωστοποιήθηκε με σημερινή ανακοίνωση από το συνδικάτο των εργαζομένων του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ).

Παράλληλα, με την ανακοίνωσή του, το συνδικάτο των εργαζομένων του ΟΑΣΘ, καλεί σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση που θα γίνει την ίδια ημέρα, στις 10.30 το πρωί, μπροστά από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα