Αρχαία Ολυμπία: Εννιά χρόνια μετά παρέλαβαν ελικοδρόμιο που δεν λειτουργεί

Αρχαία Ολυμπία: Εννιά χρόνια μετά παρέλαβαν ελικοδρόμιο που δεν λειτουργεί

Ένα έργο που περίμεναν χρόνια οι κάτοικοι, αλλά έμεινε και πάλι στα χαρτιά. Διαβάστε για την κατάσταση στο ελικοδρόμιο Πλατάνου. Ποιες οι προϋποθέσεις που "δεν" πληροί και πώς αντιδρούν οι αρμόδιοι φορείς

Ένα ελικοδρόμιο χωρίς άδεια λειτουργίας και με την αναγκαιότητα υλοποίησης αρκετών έργων, ώστε να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, παρέλαβε την Πέμπτη η δημοτική αρχή Αρχαίας Ολυμπίας.

Το ελικοδρόμιο Πλατάνου που είναι γνωστό εδώ και αρκετά χρόνια πως έχει πρόβλημα με την ασφαλή προσέγγιση και τον προσανατολισμό για τα πολιτικά ελικόπτερα.

Κάθε χρόνο πέφτει θύμα λεηλασίας ή φθορών από αγνώστους και αυτό ανεβάζει το κόστος συντήρησης.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια εγκαταλελειμμένη εγκατάσταση που δεν έχει λειτουργήσει ποτέ αφού από το 2004 οπότε και ολοκληρώθηκε δεν χρησιμοποιήθηκε από κανένα ελικόπτερο και όλα εξυπηρετήθηκαν από το χώρο του γηπέδου στις εγκαταστάσεις της ΔΟΑ.

Περίμεναν εννιά χρόνια... άδικα

Το πρωί της Πέμπτης, ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας δια του δημάρχου Θύμιου Κοτζιά, του αντιδημάρχου Γιώργου Γεωργακόπουλου και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων παρέλαβε από την 117 Π.Μ. διοικητικά το ελικοδρόμιο, που βρισκόταν στην ευθύνη της τελευταίας, αφού είχε κατασκευαστεί με φορέα υλοποίησης το ΓΕΑ.

Για το σκοπό αυτό πολυμελής κλιμάκιο από την 117 ΠΜ αποτελούμενο από τον αντισμήναρχο Βασίλη Δούκουρη, τον σμηναγό Χρήστο Καλογερόπουλο, τον υποσμηναγό Νικόλαο Κολιό, τον υποσμηναγό Διονύσιο Τσουκαλά και τον αρχισμηνία Γιώργο Μπέκα  επισκέφτηκαν αρχικά τον χώρο του ελικοδρομίου.

Εκεί αναλύθηκαν διάφορα θέματα ανάμεσα στις δύο πλευρές σχετικά με τις ενέργειες και τις εργασίες που υπολείπονται ώστε το ελικοδρόμιο να λειτουργήσει ως πολιτικό.

Στη συνέχεια υπεγράφησαν τα πρωτόκολλα παράδοσης παραλαβής στο δημαρχείο της πόλης και επισημάνθηκε πως θα υπάρξει συνεργασία ανάμεσα στο δήμο και την Πολεμική Αεροπορία για να λειτουργήσει το συντομότερο δυνατόν το ελικοδρόμιο.

Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Γεωργακόπουλος τρεις κινήσεις πρέπει να γίνουν ώστε να εκδοθεί η άδεια λειτουργίας του.

Αυτές είναι η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η ταπείνωση της περίφραξης και η ισοπέδωση του λόφου.

"Δεν μπορεί να λειτουργήσει αυτή τη στιγμή. Παραλαμβάνουμε τις εγκαταστάσεις γιατί το είχε μέχρι σήμερα η 117 Π.Μ και είχε κατασκευαστεί από την ΓΕΑ και γι’ αυτό έγινε με στρατιωτικές προδιαγραφές και όχι με πολιτικές', εξήγησε ο κ. Γεωργακόπουλος.

"Το 2008 είχε ξεκινήσει ο τότε αντιδήμαρχος κ. Φλέσσας την προσπάθεια μετά και από δικό μου έγγραφο τότε ως προέδρου της κοινότητας και φτάσαμε σήμερα, μετά από δικές μας ενέργειες να το παραλάβουμε. Δεν έχουμε κάνει τεχνική μελέτη για να ξέρουμε πόσα χρήματα θα χαλάσουμε" παραδέχθηκε ο κ. Γεωργακόπουλος.

Ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας δηλαδή παρέλαβε ένα έργο που με βάση τα σημερινά οικονομικά δεδομένα δύσκολα θα ολοκληρωθεί, ενώ αναλαμβάνει και ένα επαυξημένο κόστος συντήρησης, που επιβαρύνει προσθέτως τα ταμεία του δήμου. 

Από την πλευρά της Πολεμικής Αεροπορίας αναφέρθηκε ως τα ελικόπτερά της δεν έχουν πρόβλημα στην προσέγγιση και προσγείωση, ενώ τονίστηκε πως καθυστέρησε η παράδοση – παραλαβή όχι με ευθύνη του δήμου αλλά του εργολάβου αφού υπήρχαν εκκρεμείς συμβατικές υποχρεώσεις.

Πηγή: ilialive.gr

SHARE: