Αρχαιοκάπηλοι αποπειράθηκαν να πουλήσουν αρχαία αντικείμενα μεγάλη αξίας

Αρχαιοκάπηλοι αποπειράθηκαν να πουλήσουν αρχαία αντικείμενα μεγάλη αξίας

Ο ένας είναι εφοριακός αποσπασμένος στο Τελωνείο Ηγουμενίτσας και λειτουργούσε περισσότερο ως μεσάζοντας και ο άλλος είναι άνεργος και ισχυρίστηκε πως τα αρχαία ήταν προϊόντα λαθρανασκαφής

Συνελήφθησαν χθες το μεσημέρι στο Αγρίνιο, στο πλαίσιο οργανωμένης επιχείρησης της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, δύο Έλληνες, ηλικίας 49 και 47 ετών, ο ένας εφοριακός αποσπασμένος στο Τελωνείο Ηγουμενίτσας και ο άλλος άνεργος για παράνομη κατοχή και μεταφορά αρχαίου αντικειμένου, σημαντικής αρχαιολογικής και ιστορικής αξίας, με σκοπό να το πουλήσουν σε τυχόν συλλέκτες στο Αγρίνιο, ενώ ισχυρίστηκαν ότι τα αρχαία ήταν προϊόντα λαθρανασκαφής.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για παράβαση των διατάξεων της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ειδικότερα, μετά από έρευνα για την ταυτοποίηση αγνώστων ανδρών που κατέχουν αρχαίο αντικείμενο, το οποίο διέθεταν προς πώληση, εντοπίσθηκαν οι δύο κατηγορούμενοι να επιβαίνουν σε Ι.Χ. αυτοκίνητο στην περιοχή του Αγρινίου και ακολούθησε ο έλεγχός τους.

Από την έρευνα στο αυτοκίνητο, βρέθηκε στο χώρο των αποσκευών του οχήματος, μία μαρμάρινη ανάγλυφη πλάκα. Πρόκειται για παράσταση γυναικείας μορφής, τριγωνικού σχήματος, ύψους 37 εκατοστών, πλάτους 39 εκατοστών και πάχους 9 εκατοστών.

Αρχαιοκάπηλοι αποπειράθηκαν να πουλήσουν αρχαία αντικείμενα μεγάλη αξίας

Σύμφωνα με αρμόδιο αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων τα τεχνοτροπικά χαρακτηριστικά του συνηγορούν υπέρ μιας χρονολόγησης πιθανώς στον 4ο αιώνα π.Χ., υπαγόμενο στις διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το κατασχεθέν αρχαίο αντικείμενο θα παραδοθεί στην αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων για φύλαξη και περαιτέρω εκτίμηση.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, στην οικία του 47χρονου στην Ηγουμενίτσα, βρέθηκε και κατασχέθηκε επιπρόσθετα τμήμα κυλινδρικής λαβής αμφορέα, μήκους επτά εκατοστών, που σύμφωνα με τους αρχαιολόγους χρονολογείται μεταξύ 4ου π.Χ. έως 5ου μ.Χ. αιώνα και εμπίπτει στις διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Αρχαιοκάπηλοι αποπειράθηκαν να πουλήσουν αρχαία αντικείμενα μεγάλη αξίας

Επίσης, κατασχέθηκαν το προαναφερόμενο Ι.Χ. αυτοκίνητο και τρία κινητά τηλέφωνα. Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αγρινίου ενώ την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

SHARE:

24Media Network