ΑΡΣΙΣ: 63 ασυνόδευτοι ανήλικοι κρατούνται στην Αμυγδαλέζα

ΑΡΣΙΣ: 63 ασυνόδευτοι ανήλικοι κρατούνται στην Αμυγδαλέζα
Το ΠΡΟΚΕΚΑ Αμυγδαλέζας Eurokinissi

Τη λήψη μέτρων για τη λήξη της κράτησης στο ΠΡΟΚΕΚΑ Αμυγδαλέζας μεγάλου αριθμού ασυνόδευτων ανηλίκων και για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ζητάει η ΑΡΣΙΣ-Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων.

Εξήντα τρεις ασυνόδευτοι ανήλικοι, κρατούμενοι υπό απαράδεκτες συνθήκες, καταγράφονται την Δευτέρα, 19 Αυγούστου 2019, από κλιμάκιο της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων (1 κοινωνική λειτουργός, 1 δικηγόρος, 1 ψυχολόγος και 1 διερμηνέας).

Η καταγραφή έγινε στο πλαίσιο των τακτικών, σε εβδομαδιαία βάση, επισκέψεων του κλιμακίου, με σκοπό την παροχή νομικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε ανήλικους κρατούμενους στο ΠΡΟΚΕΚΑ Αμυγδαλέζας και συνακόλουθο ρόλο την ενημέρωση θεσμικών οργάνων και δημοσίων αρχών με ευθύνη τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία των παιδιών στην Ελλάδα.

Η ως άνω κατάσταση εγείρει σοβαρές ανησυχίες τόσο για τη διαδικασία όσο και για τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης.

Συγκεκριμένα, στον Τομέα Ανηλίκων του ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ Αμυγδαλέζας, κατά την επίσκεψή της οργάνωσης στις 2 Αυγούστου 2019, τελούσαν υπό κράτηση 60 ασυνόδευτοι ανήλικοι. Την 6η Αυγούστου, παρά την τοποθέτηση 6 ασυνόδευτων ανηλίκων σε δομές φιλοξενίας, παρέμεναν υπό κράτηση 64 ανήλικοι. Κατά την επίσκεψη στις 9 Αυγούστου 2019, ο αριθμός των ασυνόδευτων ανήλικων είχε ανέλθει στους 68: ανήλικοι από το Πακιστάν, Αφγανιστάν, Μπαγκλαντές, Ιράν, Αλγερία, Σιέρα Λεόνε, Σομαλία, Συρία, Αίγυπτο, Τουρκία και Αλβανία, παρά την τοποθέτηση ακόμη 5 ασυνόδευτων ανηλίκων σε δομές φιλοξενίας. Μεταξύ των κρατουμένων παρέμεναν και ένας13χρονος πολίτης Μπαγκλαντές – καταγεγραμμένος ως πολίτης Πακιστάν -, ένας ανήλικος από Αλγερία 16 ετών που κρατείται από 25.04.2019, δύο ανήλικοι από Μπαγκλαντές και Πακιστάν των οποίων η κράτηση υπερβαίνει τις 45 ημέρες και δύο ανήλικοι από Αφγανιστάν και Μπαγκλαντές οι οποίοι τελούν υπό κράτηση για διάστημα πάνω από 40 ημερών.

Σήμερα, Δευτέρα 26 Αυγούστου ο αριθμός των ανηλίκων κρατουμένων στην Αμυγδαλέζα είναι 62, εκ των οποίων 3 ανήλικοι, οι οποίοι κατόπιν δικής τους επιθυμίας, κρατούνται στον τομέα ενηλίκων και 59 στον τομέα ανηλίκων, παρά τις 11 τοποθετήσεις που έλαβαν χώρα σε δομές φιλοξενίας ανηλίκων.

Από την παρέμβαση της οργάνωσης στο ΠΡΟΚΕΚΑ Αμυγδαλέζας αποτυπώνεται πλέον μια σταθερή και συστηματική αύξηση του αριθμού των ασυνόδευτων ανηλίκων κρατουμένων καθώς και αύξηση του χρόνου κράτησής τους, σε συνθήκες κράτησης εξευτελιστικές που αντίκεινται σε κάθε έννοια παιδικής προστασίας. Ο μεγάλος αριθμός των κρατουμένων, σε συνδυασμό με τον αυξημένο χρόνο κράτησης σε απαράδεκτες συνθήκες, επιδεινώνει την ήδη επιβαρυμένη ψυχολογική κατάσταση των ανηλίκων και οδηγεί σε εντάσεις και πράξεις απελπισίας, όπως επισημαίνει η οργάνωση.

* Η πλειοψηφία των ανηλίκων εξακολουθεί να μην έχει λάβει ενημέρωση από τις αρχές για τη διαδικασία υποβολής αιτήματος ασύλου, ενώ όσοι είναι ήδη αιτούντες άσυλο έχουν ανεπαρκή πρόσβαση στο Αυτοτελές Κλιμάκιο Ασύλου του ΠΡΟΚΕΚΑ Αμυγδαλέζας.

* Στους κρατουμένους ανηλίκους δεν έχει οριστεί επίτροπος, δεν παρέχεται καμία υπηρεσία νομικής συνδρομής και διερμηνείας από το κράτος, ενώ πλημμελείς είναι οι παρεχόμενες υπηρεσίες ψυχο-κοινωνικής στήριξης και οι ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες.

* Τέλος, υπάρχει παντελής έλλειψη ψυχαγωγικών/αθλητικών/εκπαιδευτικώνδραστηριοτήτων.

Όπως σημειώνεται, η κράτηση των ως άνω ανηλίκων είναι παράνομη, καθώς όσοι εξ αυτών έχουν υπαχθεί σε διαδικασίες υποδοχής και ταυτοποίησης κρατούνται κατά την πάγιαπρακτική των αρχών σύλληψης να θέτουν υπό κράτηση ανηλίκους για «προστατευτική φύλαξη», ενώ εκ του νόμου επιβάλλεται η φιλοξενία τους σε κατάλληλες δομές για ανηλίκους. Παράνομη δε είναι η κράτηση αλλά και η περαιτέρω διοικητική μεταχείριση των ανηλίκων, οι οποίοι κατελήφθησαν χωρίς έγγραφα και αντί να υπαχθούν σε διαδικασίες υποδοχής και ταυτοποίησης – όπως προβλέπει ο νόμος – εκδόθηκε εναντίον τους απόφαση επιστροφής (χωρίς να ληφθεί υπ’ όψη η ευαλωτότητά τους ως ανήλικοι) και στη συνέχεια τέθηκαν υπό κράτηση.

Αρκετοί δε εκ των ως άνω ανηλίκων υποβλήθηκαν στο καλούμενο «τεστ ανηλικότητας» με πρωτοβουλία αναρμόδιου φορέα, ήτοι από την ελληνική αστυνομία, έξω από κάθε νομικό πλαίσιο, εγγυήσεις και διαδικασία.

Είναι προφανές ότι η εν λόγω κράτηση των ανηλίκων αντιβαίνει στο διεθνές ενωσιακό και εθνικό νομικό πλαίσιο και συνιστά παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων τους.

“Καλούμε τις αρμόδιες αρχές των Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να λάβουν άμεσα μέτρα προκειμένου να λήξει η παράνομη και απάνθρωπη κράτηση των ασυνόδευτων ανηλίκων και να συνοδευτούν σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας. Η κράτηση των ασυνόδευτων ανηλίκων συνιστά απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση και προσβάλλει το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία μας” καταλήγει η ΑΡΣΙΣ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα