Ασταμάτητη λάβα η φωτιά στην Εύβοια με κατεύθυνση το Πευκί -Δραματικές εκκλήσεις των κατοίκων για βοήθεια

Ασταμάτητη λάβα η φωτιά στην Εύβοια με κατεύθυνση το Πευκί -Δραματικές εκκλήσεις των κατοίκων για βοήθεια
Φωτιά στην Εύβοια. Eurokinissi

Φλέγεται για 6η ημέρα ανεξέλεγκτα η Β. Εύβοια. Κυκλωμένα τα χωριά της Ιστιαίας από πύρινα μέτωπα. Καλύτερη η κατάσταση σε Ηλεία, Αρκαδία και Φωκίδα. Αντιμετωπίστηκαν όλες οι μικρές αναζωπυρώσεις στην Πάρνηθα

Στις ακτές της Β. Εύβοιας θα καταλήξει η τεράστια φωτιά που ισοπεδώνει το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της χώρας. Δραματικές οι εκκλήσεις των κατοίκων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που ένιωσαν εγκατάλειψη όλη αυτή την καταστροφική εβδομάδα όσο σε κανένα άλλο πύρινο μέτωπο που έπληξε την χώρα.

Οι άνεμοι δεν είναι πολύ ενισχυμένοι ωστόσο έχει αλλάξει η κατεύθυνσή τους σε νότιους και νοτιοανατολικούς, καθυστερώντας μεν την ανάπτυξη του πύρινου μετώπου στον νότο που έχει περάσει το Μαντούδι και κινείται προς Προκόπι, δίνοντας ώθηση δε στο τεράστιο βόρειο μέτωπο που σαρώνει την βόρεια και βορειοανατολική πλευρά της Εύβοιας μέχρι τις ακτές.

Ειδικά για την Ιστιαία αν χρειαστεί υπάρχει πρόβλεψη και για πλωτά μέσα ακόμα και του Π.Ν. για την εκκένωση των κατοίκων, από τις ακτές της Β. Εύβοιας.

Η φωτιά όλη τη νύχτα απειλούσε τα Βασιλικά και το Ψαροπούλι και έγιναν εκκενώσεις κατοίκων με πλωτά μέσα από θαλάσσης, που μεταφέρθηκαν στην Σκιάθο και στο Πευκί. Είχε προηγηθεί η εντολή εκκένωσης για τις περιοχές Μονοκαρυά και Κάτω Μονοκαρυά, Γαλατσάδες, Καματριάδες και Μηλιές, όπως και στον Βουτά, όμως ειδικά οι νέοι στην πλειοψηφία τους παρέμειναν να πολεμήσουν με αυτοσχέδια μέσα τις φλόγες για να σώσουν όσα μπορούσαν από τα χωριά τους.

Αντίστοιχα δραματική είναι η κατάσταση τώρα έξω από τα Ελληνικά, την Τσαπουρνιά προς Γούβες και την Γερακιού, δημιουργώντας ένα συμπαγές πύρινο μέτωπο σαν λάβα που κινείται δραματικά και ανεξέλεγκτα προς το Πευκί με κίνδυνο να σταματήσει μόνο όταν βρει πλέον θάλασσα, κάτι που δυστυχώς συνέβη τις προηγούμενες ημέρες με το μέτωπο να σαρώνει το Ευβοϊκό και στη συνέχει να φτάνει στο Αιγαίο.

Στην περιοχή επιχειρούν 575 πυροσβέστες με 35 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 89 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Ουκρανία με 100 πυροσβέστες και από τη Ρουμανία με 112 πυροσβέστες και 23 οχήματα. Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 4 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη με το Beriev-200, ωστόσο αργότερα αναμένεται να καταστεί δυνατή η αποστολή και περισσότερων εναέριων μέσων. Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Για την προσωρινή φιλοξενία των πληγέντων κατοίκων στην Εύβοια, όπως ανακοίνωσε χθες ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει επίσης θέσει στη διάθεσή τους δύο κλειστά γυμναστήρια σε Χαλκίδα και Σχηματάρι, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αρτάκης, καθώς και τον χώρο στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας, στη Λειβαδιά. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μερίμνησε και ήδη απέστειλε απαραίτητο εξοπλισμό, ώστε να είναι εφικτή και εξασφαλισμένη η φιλοξενία συνολικά 500 ατόμων. Η Περιφέρεια ήδη παρέχει προσωρινή στέγαση σε πάνω 2.000 πολίτες.

Καλύτερη η εικόνα στα υπόλοιπα μέτωπα της χώρας

Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε Αρχαία Ολυμπία και Λαμπέτι Ηλείας, παραμένει σε εξέλιξη, αλλά με πολύ καλύτερη εικόνα. Η φωτιά από την Νεμούτα πέρασε στην Γορτυνία Αρκαδίας και χθες δόθηκε εντολή για προληπτική εκκένωση των οικισμών Ελαία, Χώρα, Δάφνη, Νεοχώρι, Δωδεκάμετρο και Τουμπίτσι. Επιχειρούν 310 πυροσβέστες, με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 105 οχήματα, ομάδα Σ.μη.Ε.Α. (drones), το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 2 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Αντίστοιχα η φωτιά της Μέλπειας Μεσσηνίας πέρασε στην Αρκαδία έξω από το Ίσαρη και τους Χράνους, μπόρεσε εκεί όμως η Πυροσβεστική να συγκρατήσει αυτό το μέτωπο. Επιχειρούν 95 πυροσβέστες, με 3 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, 25 οχήματα και 2 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Στην Ελαία Δωρίδος Φωκίδας στην φωτιά που ξέσπασε από πολίτη που έκανε εργασίες με χρήση τροχού και συνελήφθη, είναι καλύτερη η κατάσταση πλέον, μόνο με καπνούς γιατί ότι πράσινο υπήρχε το έκαψε και πλέον έχει καταλήξει σε βράχους. Το μέτωπο έφτασε στα όρια Ερατεινής, Ιτέας και Μαλανδρίνου.

Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην Ανατολική Μάνη Λακωνίας παρουσιάζει αναζωπυρώσεις οι οποίες αντιμετωπίζονται αλλά ως φωτιά παραμένει ανοιχτή. Επιχειρούν 88 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 25 οχήματα και 2 αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

Στην Αττική πλέον η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη και ισχυρές δυνάμεις, αντιμετωπίζουν όλες τις μικροεστίες που έχουν μείνει και μία περιορισμένη αναζωπύρωση κοντά στο Φλαμπούρι, στην Πάρνηθα. Επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας με πεζοπόρα τμήματα από τη Κύπρο, τη Γαλλία και το Ισραήλ, ενώ για την αεροπυρόσβεση έχουν κινητοποιηθεί 3 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Η διεθνής βοήθεια προς την Ελλάδα

Τις προσπάθειες περιορισμού των πύρινων μετώπων συνδράμει μεγάλη διεθνής δύναμη πυροσβεστών και μέσων που έχουν ενταχθεί στις επιχειρήσεις, τους οποίους και η Ελλάδα ευχαριστεί θερμά, όπως ανέφερε χθες ο κ. Χαρδαλιάς, για την αμέριστη στήριξη σε αυτή την δύσκολη συγκυρία. Έχουμε δεχτεί βοήθεια από:

Κύπρο με 2 αεροσκάφη και μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος 40 ατόμων, Γαλλία με 3 Canadair και 82 άτομα, ενώ αναμένονται ενισχύσεις με επιπλέον με 100 άτομα και 30 οχήματα, Κροατία με 1 Canadair, Σουηδία με 2 αεροσκάφη Air Tractor, Ρουμανία με 108 άτομα και 21 οχήματα, Ισπανία με 1 Canadair, Ουκρανία με 100 άτομα, Ισραήλ με 16 άτομα, Ελβετία με 3 ελικόπτερα, Αίγυπτο με 2 ελικόπτερα CHINOOK.

Αναμένονται άμεσα δυνάμεις από: Τσεχία με 14 οχήματα και 35 άτομα, Γερμανία με δύο πεζοπόρα τμήματα 216 ατόμων και με 41 οχήματα, Πολωνία με 143 άτομα με 46 οχήματα, Σλοβακία με 72 άτομα και 25 οχήματα, Αυστρία με 43 άτομα και 11 οχήματα, Ηνωμένο Βασίλειο με 21 άτομα, Κατάρ με 69 άτομα και 5 οχήματα και Κουβέιτ με 42 άτομα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα