Πειραιάς: Καταγγελία για αστυνομικό – Τράβηξε όπλο μετά από συμπλοκή σε λεωφορείο

Πειραιάς: Καταγγελία για αστυνομικό – Τράβηξε όπλο μετά από συμπλοκή σε λεωφορείο
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Μπορεί ένας αστυνομικός, που βρίσκεται εκτός υπηρεσίας, να τραβά όπλο σε ένα γεμάτο αστικό λεωφορείο σε αναίτια συμπλοκή του με πολίτη ακόμα και όταν νιώθει ότι απειλείται;

Ενα περιστατικό που αποδεικνύει ότι οι Ελληνες αστυνομικοί δεν έχουν λάβει την εκπαίδευση που θα έπρεπε και ότι πολλές φορές χειρίζονται τις καταστάσεις με επικίνδυνη επιπολαιότητα, φέρνει στο φως της δημοσιότητας το NEWS 24/7.

Το περιστατικό, που έλαβε χώρα την περασμένη Πέμπτη μέσα στο λεωφορείο της γραμμής 040, θα μπορούσε να εκτυλιχθεί σε πραγματική τραγωδία και θα έλεγε κανείς ότι από θαύμα δεν θρηνήσαμε κάποια παράπλευρη απώλεια.

Αφηγείται ο Μ.Α, ένας εκ των πρωταγωνιστών, τα πλήρη στοιχεία του οποίου βρίσκονται στη διάθεση του NEWS 24/7:

“Την Πέμπτη το πρωί πήρα, όπως κάθε μέρα, το λεωφορείο 040 για να πάω στη δουλειά μου. Μόλις μπήκα εντόπισα ότι υπήρχε μία μόλις κενή θέση στο πίσω μέρος του οχήματος. Τη θέση αυτή την έπιανε κατά το ήμισυ ένας κύριος, αρκετά νεώτερός μου, που ήδη καθόταν. Του ζήτησα ευγενικά αν θα μπορούσε να μετακινηθεί λίγο να καθίσω και εγώ.

Η “απάντηση” ήταν τρεις γερές γονατιές και ένα “άντε ρε βλάκα”. Οπως καταλαβαίνετε, αιφνιδιάστηκα. Απάντησα ότι αυτό που έκανε ήταν απαράδεκτο αλλά αυτός συνέχισε τις ύβρεις. Εγινα έξαλλος και του έδειξα το μικρό σουγιά που είχα στο πορτοφόλι μου χωρίς να τον ανοίξω. Του είπα “μέχρι εδώ”. Αρχισε, επίσης να με βιντεοσκοπεί με το κινητό του τηλέφωνο και του είπα να σταματήσει.

Εν συνεχεία αυτός έβγαλε το όπλο του. Στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για αστυνομικό ο οποίος κουβαλούσε πάνω του το υπηρεσιακό του περίστροφο. Του είπα να βάλει αμέσως μέσα το όπλο του καθώς μέσα στο λεωφορείο θα δημιουργείτο πανδαιμόνιο. Ηδη όσοι το είχαν δει ήταν ανάστατοι. Ενας ηλικιωμένος κύριος του είπε το ίδιο. Εν τω μεταξύ κόσμος άρχισε να κατεβαίνει από το όχημα. Πράγματι έβαλε μέσα το όπλο. Υπήρξε μεταξύ μας συμπλοκή εκείνη την ώρα με τα χέρια.

Ακολούθως κατέβηκα από το λεωφορείο για να λήξει το περιστατικό. Ημασταν στο κέντρο του Πειραιά. Αυτός με ακολούθησε φωνάζοντας αστυνομία και ξαναβγάζοντας το όπλο. Είχε ειδοποιήσει, όπως κατάλαβα αργότερα, την ομάδα ΔΙΑΣ. Πράγματι εμφανίστηκαν πολλοί άνδρες της ΔΙΑΣ. Με έπιασαν, με ξυλοφόρτωσαν και εν τέλει με συνέλαβαν. Με έβαλαν στο περιπολικό και με πήγαν στα κεντρικά της αστυνομικής διεύθυνσης. Μου πήραν τα δαχτυλικά μου αποτυπώματα και μου είπαν ότι θα περάσω αυτόφωρο. Δεν ειδοποίησα καν δικηγόρο.

Τελικά διανυκτέρευσα κρατούμενος και χτυπημένος και την επόμενη ημέρα πήγαμε στα δικαστήρια του Πειραιά. Εγώ ακόμα χωρίς δικηγόρο. Και με χειροπέδες. Ο κύριος που έβγαλε το όπλο αντιθέτως ήρθε…άνετος. Με είχαν ρωτήσει πιο πριν αν ήθελα να τον μηνύσω και είπα φυσικά. Στο δικαστή είπα ότι χρειάζομαι τρεις ημέρες διορία για να βρω δικηγόρο και να προετοιμαστώ. Μπροστά του ο αστυνομικός παραδέχθηκε οτι ουδέποτε άνοιξα το σουγιά”.

Η υπόθεση θα εκδικαστεί εκ νέου την Δευτέρα (σήμερα) στο τριμελές πλημμελειοδικείο Πειραιά. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι στον Μ.Α έχουν απαγγελθεί πολλές και σοβαρές κατηγορίες ενώ στον αστυνομικό μόλις δύο.

Συγκεκριμένα ο Μ.Α κατηγορείται για επικίνδυνη σωματική βλάβη, εξύβριση δημόσια κατά συρροή, απειλή, διατάραξη λειτουργίας υπηρεσίας, παράνομη οπλοφορία, οπλοχρησία, βία κατά υπαλλήλων από πρόσωπο που οπλοφορεί.

Οι κατηγορίες που βαραίνουν τον αστυνομικό είναι η απειλή και η παράβαση του άρθρου 6, παράγραφος 4.

Για το ζήτημα ενημερώθηκε και η ΓΑΔΑ η οποία υποστηρίζει τα εξής: “Στις 16 Δεκεμβρίου μεσημβρινές ώρες στον Πειραιά, στο ύψος του Δημοτικού Θεάτρου και εντός αστικού λεωφορείου, ένας ημεδαπός πολίτης και ένας αστυνομικός εκτός υπηρεσίας ήρθαν σε αντιπαράθεση και συνεπλάκησαν. Ο πολίτης συνελήφθη από την Αστυνομία για απειλή, εξύβριση, πρόκληση σωματικής βλάβης και για τον νόμο περί όπλων, καθώς έφερε μαχαίρι και κατόπιν δικής του μήνυσης συνελήφθη ο αστυνομικός για απειλή”.

Πέρα όμως από το καθαρά νομικό μέρος της υπόθεσης προκύπτουν συγκεκριμένα ερωτήματα:

  1. Πως ένας αστυνομικός τραβάει όπλο μέσα σε κλειστό χώρο στον οποίο βρίσκονται πολλοί πολίτες και δεν φροντίζει να επιλύσει τη διένεξη με διαφορετικό τρόπο βάσει και της εκπαίδευσής του;
  2. Γιατί ο ίδιος, ενώ δεν βρίσκεται σε υπηρεσία, κυκλοφορεί με το υπηρεσιακό του περίστροφο;
  3. Τι θα συνέβαινε σ’ ένα χώρο ελάχιστων τετραγωνικών μέτρων αν το όπλο, μέσα στη συμπλοκή, εκπυρσοκροτούσε;
  4. Γιατί εξ’ αρχής φέρεται να έχει μία συμπεριφορά η οποία δεν συνάδει με όργανο της τάξης το οποίο μάλιστα ήταν εκτός υπηρεσίας;

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα