Αστυπάλαια: Το πρώτο smoke free νησί παγκοσμίως

Αστυπάλαια: Το πρώτο smoke free νησί παγκοσμίως

Η στροφή της Αστυπάλαιας σε ένα πιο ποιοτικό τουρισμό περνάει και μέσα από την smoke free καμπάνια που εγκαινιάστηκε το Σαββατοκύριακο που πέρασε. Τι προβλέπει, που φιλοδοξεί

Η Αστυπάλαια είναι ένας ιδιαίτερος τόπος. Ένα κυκλαδονήσι στα Δωδεκάνησα που τα τελευταία χρόνια χτίζει σταθερά την ταυτότητα του προσελκύοντας ποιοτικό τουρισμό μέσα από τις συνεχείς επενδύσεις που κάνουν οι άνθρωποι του. Θέλοντας να κάνουν το βήμα παραπάνω πριν μερικούς μήνες έπεσε στο τραπέζι η κουβέντα να δουν εάν μπορούν να προσφέρουν ένα καλύτερο περιβάλλον στους ίδιους στα παιδιά τους και τους επισκέπτες τους με το να γίνουν το πρώτο smoke free νησί παγκοσμίως.

Σε μία χώρα που ακόμη και οι νόμοι που απαγορεύουν το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους δεν τηρούνται πως πας να πεις σε μία κοινότητα που αριθμεί περίπου 1.400 κατοίκους, και πολλαπλάσιους τα καλοκαίρια ότι το κάπνισμα θα απαγορεύεται και σε ανοιχτούς χώρους; Οι αντιδράσεις αρχικά πολλές. Ο πρώτος που δεν έδειχνε να πείθεται από την πρωτοβουλία ο Γιώργος Χατζημάρκος, ο Περιφεριάρχης Νοτίου Αιγαίου.

Μαρία Καμπούρη, Αντιδήμαρχος Αστυπάλαιας, Πανορμίτης Κονταράτος, Δήμαρχος Αστυπάλαιας, Γιώργος Χατζημάρκος, Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και Κώστας Μουλακάκης, Γενικός Διευθυντής Marketing Παπαστράτος.
Μαρία Καμπούρη, Αντιδήμαρχος Αστυπάλαιας, Πανορμίτης Κονταράτος, Δήμαρχος Αστυπάλαιας, Γιώργος Χατζημάρκος, Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και Κώστας Μουλακάκης, Γενικός Διευθυντής Marketing Παπαστράτος.

Στην παρουσίαση που έγινε το βράδυ της Παρασκευής στην Αστυπάλαια ο κ. Χατζημάρκος παραδέχθηκε ότι ήταν ένα project το οποίο τον προβλημάτισε ιδιαίτερα. " Η γαστονομική περιφέρεια της Ευρώπης το 2019, που ήταν μία δύσκολη υπόθεση δεν με προβλημάτισε τόσο, γιατί δεν φοβάμαι την δουλειά. Εδώ τα πράγματα ήταν πιο δύσκολα, και ξέρετε γιατί; Γιατί θα έπρεπε να κόψω εγώ το τσιγάρο. Κάπνιζα πάρα πολλά χρόνια, ήμουν φανατικός καπνιστής και όταν συζητούσαμε με την Μαρία Καμπούρη, την αντιδήμαρχο της Αστυπάλαιας, το project ήμουν ιδαίτερα αρνητικός. «Αν πρέπει να πηγαίνω εγώ στην Αστυπάλαια για δύο μέρες και εγώ να μην καπνίζω δεν γίνεται» της έλεγα. Τελικά από την στιγμή που είπαμε ότι θα το προχωρήσουμε θα γίνω εγώ το παράδειγμα. Το έκοψα πρώτος. Μέχρι εκεί φθάνει η επιμονή μας για να πετύχει αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε".

ADVERTISING

Όχι μόνο αυτό αλλά, ο κ. Χατζημάρκος θα παρουσιάσει την πρωτοβουλία αυτή, σε λιγότερο από έναν μήνα, σε παγκόσμιο επίπεδο στην World Travel Market στον Λονδίνο, την μεγαλύτερη τουριστική έκθεση αυτή την περίοδο στον κόσμο. Πως μπορεί όμως να υλοποιηθεί αυτή η πρωτοβουλία; Ο "μόνιμος" δήμαρχος της Αστυπάλαιας, Πανορμίτης Κονταράτος αναφέρει ότι "η προσπάθεια πρέπει να ξεκινήσει από εμάς τους ίδιους, που κατοικούμε μόνιμα στην Αστυπάλαια. Με εθελοντικές ομάδες θα επιχειρήσουμε να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας, με έμφαση στους επιχειρηματίες. Αν μάλιστα οι τελευταίοι συνεργαστούν θα επωφεληθούν τα μέγιστα και κυρίως αν κατανοήσουν τα οφέλη που θα έχει το νησί αν επιτευχθεί ο στόχος για μια Αστυπάλαια χωρίς Τσιγάρο. Είμαι βέβαιος ότι το όραμά μας θα το ασπαστούν όλοι όσοι κατοικούν και δραστηριοποιούνται στην Αστυπάλαια. Βέβαια, τους καλοκαιρινούς μήνες η προσπάθεια της ενημέρωσης θα συνεχιστεί και στους επισκέπτες του νησιού. Και μπορεί σήμερα να ανακηρύξαμε συμβολικά την περιοχή των Μύλων της Χώρας ως smoke free σημείο, αλλά οι εθελοντικές ομάδες ενημέρωσης θα παρεμβαίνουν σε όλο το νησί υπενθυμίζοντας την προσπάθεια για απαλλαγή του νησιού από το τσιγάρο. Επίσης θα φροντίσουμε και με ειδικές σημάνσεις παντού, χώρους εστίασης, παραλίες και αξιοθέατα, τον σεβασμό στον όραμά μας και όχι την επιβολή του με αυταρχικό τρόπο. Εν ολίγοις εμείς θα προτιμήσουμε να κάνουμε επίκληση στο φιλότιμο όλων και όχι σε εφαρμογή αστυνομικών μέτρων. Άλλωστε τα τελευταία δεν έχουν φέρει και σημαντικά αποτελέσματα στην Ελλάδα. Όλη η προσπάθεια μας θα εστιάσει στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση".

Την όλη προσπάθεια στηρίζει η εταιρεία Παπαστράτος η οποία αφού έκοψε η ίδια το τσιγάρο βοηθάει και άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμα της. Απο το βήμα της εκδήλωσης ο Γενικός Διευθυντης Marketing της Παπαστράτης, Κώστας Μουλακάκης ανέφερε ότι " η πρωτοβουλία ανήκει απολύτως στον Δήμο Αστυπάλαιας και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Και πρόκειται για την πρώτη τέτοια πρωτοβουλία, παγκοσμίως. Και ναι μπορεί να ακούγεται πιθανόν οξύμωρο, αλλά εμείς ως εταιρεία Παπαστράτος έχουμε αποφασίσει εδώ και πολύ καιρό και πιστεύουμε σθεναρά ότι πρέπει να υπάρχει ένας κόσμος χωρίς τσιγάρο. Κι αυτό είναι το μέλλον. Η Παπαστράτος ως εταιρεία είναι 87 χρόνια στην Ελλάδα με ηγετικό ρόλο στο χώρο των καπνικών προϊόντων. Κι αυτό μας δίνει την ευθύνη του ηγέτη και έχουμε πάρει αυτή την απόφαση μαζί με τη μητρική μας εταιρεία, την Philip Morris International , και διακηρύσσουμε το όραμά μας για ένα μέλλον χωρίς τσιγάρο. Γι’ αυτό λοιπόν υποστηρίζουμε και την πρωτοβουλία της Αστυπάλαιας, αλλά κυρίως γιατί αυτό είναι το σωστό και γιατί πλέον υπάρχει και η τεχνολογία που μπορεί να μας οδηγήσει σ’ έναν κόσμο χωρίς καπνό. Εμείς δεσμευόμαστε να στηρίξουμε αυτή την πρωτοβουλία για όσο χρόνο χρειαστεί για να γίνει η Αστυπάλαια μια κοινότητα χωρίς τσιγάρο".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Παπαστράτος: Μετά από 86 χρόνια σταματάει την παραγωγή τσιγάρων στην Ελλάδα

Η φετινή ΔΕΘ αναβαθμίζεται και γίνεται Smoke Free

SHARE:

24Media Network