Athens Pride 2019: Στα χρώματα του ουράνιου τόξου η Αθήνα

Athens Pride 2019: Στα χρώματα του ουράνιου τόξου η Αθήνα
Στιγμιότυπο από το Athens Pride 2019 Eurokinissi

Πολύχρωμη ντύθηκε το Σάββατο η Αθήνα για το Athens Pride 2019, που μεταξύ άλλων τιμά τη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου, με κεντρικό σύνθημα "Ο δρόμος έχει την δική μας ιστορία"

Ακριβώς 50 χρόνια από την εξέγερση του Stonewall Inn και 15 χρόνια από το πρώτο Athens Pride Parade, η Αθήνα ντύθηκε το Σάββατο στα χρώματα του ουράνιου τόξου για το Athens Pride 2019.

Το ετήσιο ραντεβού δόθηκε ξανά στο Σύνταγμα όπου τιμήθηκε και η μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου, που λιντσαρίστηκε το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου στην οδό Γλάδστωνος, ενώ ως κεντρικό σύνθημα ήταν το: «Ο δρόμος έχει την δική μας ιστορία».

Η παρέλαση ολοκληρώθηκε με μεγάλη συμμετοχή, ενώ ακολούθησε συναυλία και ένα μεγάλο πάρτι με γνωστούς καλλιτέχνες όπως η Ελένη Φουρέιρα, η Τάμτα και ο Φοίβος Δεληβοριάς.

Από το πρωί του Σαββάτου η πλατεία Συντάγματος γέμισει από περίπτερα όπου γίνονται δράσεις όπως body painting, rainbow games, ενώ από τα μεγάφωνα ακουγόταν μουσική.

Το Athens Pride, φέτος, τονίζει τον ρολό του δρόμου ως δημοκρατικού χώρου διεκδίκησης, επανάστασης αλλά και θριάμβου μπροστά στην αδικία και τη βιαιότητα και καλεί τον κόσμο να βγει ξανά περήφανα στους ιστορικούς δρόμους της Αθήνας.

Στιγμιότυπο από το Athens Pride 2019 Eurokinissi

Η Βουλή στα χρώματα του ουράνιου τόξου

Η Βουλή, με την ευκαιρία των σημερινών εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Υπερηφάνεια, αναδεικνύει το μήνυμα του σεβασμού του δικαιώματος κάθε ανθρώπου στον αυτοπροσδιορισμό της έμφυλης ταυτότητάς του, με τη συμβολική φωταγώγηση της πρόσοψής της στα χρώματα του ουράνιου τόξου, απόψε, από τις 21:00 έως τις 23:30.

Το μεσημέρι, η Φώφη Γεννηματά επισκέφθηκε το περίπτερο που έχει στήσει το Κίνημα Αλλαγής για το Athens Pride στο Σύνταγμα, δηλώνοντας πως: «Το Athens Pride είναι πλέον σημείο αναφοράς για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Είμαστε εδώ, γιατί υπερασπιζόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα απέναντι σε κάθε είδους διάκριση. Για μια “ανοιχτή κοινωνία” , που αποδέχεται τη διαφορετικότητα. Για μια κοινωνία δημοκρατική, όπου όλοι είναι ισότιμοι».

“Τα παιδιά μας είναι το ίδιο ιδιόμορφα με όλα τα υπόλοιπα”

Στις ομιλίες που ξεκίνησαν λίγο μετά τις 17:00, τοποθετήθηκαν, αρκετοί φορείς και οργανώσεις.

Μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της γραμμής ψυχολογικής στήριξης 11528, ανεβαίνοντας στην εξέδρα είπαν:

“Ενα πράγμα που έχουμε δει να αλλάζει μέσα στα χρόνια είναι ότι στα πρώτα χρόνια τα τηλέφωνα ήταν κυρίως ανώνυμα και κάναμε τηλεφωνική στήριξη. Σήμερα πια ένας μεγάλος αριθμός τηλεφωνηματων δεν έρχεται μόνο από ΛΟΑΤΚΙ άτομα αλλά και από τις οικογένειες τους αλλά και εκπαιδευτικούς που νοιάζονται να δημιουργήσουν ένα πιο ασφαλές περιβάλλον”.

Στιγμιότυπο από το Athens Pride 2019 Eurokinissi

Τον λόγο πήρε η Color youth, για να πει πως” Το φετινό Athens Pride έχει ιδιαίτερο χαρακτήρα. Μισό αιώνα από όταν η κοινότητα βγήκε στους δρόμους μπορούμε να δούμε τι έχουμε κερδίσει. Η καθημερινότητα μας είναι καλύτερη αλλά δεν μπορούμε να μη δούμε τον αγώνα που έχουμε ακόμα μπροστά μας. Η κοινότητα μας είναι πιο φτωχή. Πριν από εννιά μήνες μας στέρησαν τον Ζακ και κληθήκαμε να διεκδικήσουμε ξανά στους δρόμους αυτά που νομίζαμε πως είχαμε κερδίσει. Να φωνάξουμε πως η δολοφονία του Ζακ δεν θα ξεχαστεί. Μακάρι να ήταν η μοναδική δολοφονία αλλά ήρθαν στο φως κι άλλες δολοφονίες με ρατσιστικά και σεξιστικά χαρακτηριστικά και πολλές γυναικοκτονίες. Έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε μέχρι να μπορούμε να κυκλοφορούμε όλοι, όλες και όλα ελεύθερα στους δρόμους”.

Το” Πολύχρωμο σχολείο” βρέθηκε επίσης στην πλατεία χαιρετίζοντας” Όλες και όλους τους εκπαιδευτικούς που στέκονται απέναντι στο παλιό κατεστημένο φέρνοντας τα ΛΟΑΤΚΙ ζητηματα στην τάξη. Οι διακρίσεις και ο εκφοβισμος παραμένουν. Λείπουν ακόμα τα βασικά στην εκπαίδευση. Ανεπιμορφωτα στελέχη και άγνοια των διδασκόντων. Έλλειψη αναφορών και προτύπων στα διδακτικά προγράμματα και τα σχολικά εγχειρίδια”.

Στιγμιότυπο από το Athens Pride 2019 Eurokinissi

Οι” Οικογένειες Ουράνιο Τόξο”, υποσχέθηκαν πως” Θα συνεχίσουμε και στις επόμενες γενιές να κάνουμε Pride για να γιορτάζουμε τις νίκες μας”, ενώ οι” Υπερήφανοι γονείς” είπαν:” Είμαστε περήφανοι για τα παιδιά μας. Για εμάς η περηφάνια έχει να κάνει με τις δυσκολίες που συνάντησαν τα παιδιά μας από το δημοτικό και σε όλη τη διάρκεια της σχολικής τους πορείας. Αυτή τη στιγμή παλεύουν για ένα δικαίωμα στην ύπαρξη. Τα δικά αμς παιδιά δεν είναι διαφορετικά. Είναι το ίδιο ιδιόμορφα όπως όλα. Να είστε όλοι περήφανοι και όταν θέλετε χέρι, τα χέρια ειναι όλα εδώ”.

Στην πλατεία βρίσκεται και αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, με την Αννέτα Καββαδία, τον Πάνο Λάμπρου, τον Χριστόφορο Βερναρδάκη, τον Γιάννη Μπαλάφα, να έχουν έρθει από νωρίς, ενώ και η Νέα Δημοκρατία εκπροσωπείται από τον Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ΑμεΑ και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Γιώργο Σταμάτη, μαζί με αναπληρωτές του και στελέχη της Γραμματείας, καθώς και από τις υποψήφιες βουλευτές του κόμματος στην Α’ Αθηνών κ. Φωτεινή Πιπιλή και κ. Αλεξάνδρα Χαριτάτου.

Στιγμιότυπο από το Athens Pride 2019 Eurokinissi

Ακόμη στο Σύνταγμα δίνουν το παρών, μεταξύ άλλων και ο Παύλος Γερουλάνος αλλά και η Γενική Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Γιαννακάκη.

Στιγμιότυπο από το Athens Pride 2019 Eurokinissi

Ομιλίες πολιτικών

Εκπροσωπώντας τη Βουλή, μίλησε η Ανέττα Καββαδία: “Πόσο χαίρομαι που βρισκόμαστε ξανά εδώ μπροστά από το Κοινοβούλιο. Στην καρδιά της πόλης με τον Ζακ, τη Ζακι να μας χαμόγελα από κάπου. Δεν κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα αλλά αναμετριώμαστε μαζί της. Δεν ξεχνάμε. Ζητάμε να τιμωρηθούν αυστηρά οι δολοφόνοι αλλά και όσοι από τις διωκτικές και ανακριτικές αρχές δεν έκαναν τη δουλειά τους. Η Ελληνική κοινωνία παραμένει πατριαρχικη κοινωνία που καταπιέζει με πολλούς τρόπους τις γυναίκες αλλά και οτιδήποτε διαφορετικό. Δεν αγνοούμε την καθημερινή βία. Στόχο ποίηση υπάρχει και στα σχολεία και στις κίτρινες φυλλάδες. Από την άλλη δεν πρέπει να ξεχνάμε τα σημαντικά; βήματα των τελευταίων χρόνων. Το σύμφωνο συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, την αυστηρό ποίηση για τη ρατσιστική βία, τις πρόσφατες αλλαγές για τον βιασμό, τον νόμο 4443 για την ίση μεταχείριση, την νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, την κύρωση της σύμβασης της Κωσταντινούπολης. Μένουν ακόμα πολλά, όπως ο πολιτικός γάμος και η τεκνοθεσία. Οι διακρίσεις για τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου έχουν μπει για τα καλά στη δημόσια συζήτηση. Έναν τέτοιο κόσμο έχουμε ανάγκη και ούτε στιγμή δεν ξεχνάμε ότι δεν θα μας τον προσφέρει κάνεις. Εμείς πρέπει να παλέψουμε. Οι επόμενες μεγάλες μάχες είναι μπροστά μας”.

Στη συνέχεια μίλησε ο Δημήτρης Τζανακόουλος εκ μέρους της κυβέρνησης: “Είναι μια ιστορική μέρα. Γιατί φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την πρώτη εξέγερση για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Φτάσαμε σήμερα στα δεκάδες χιλιάδες μέλη να μπορούν να παρελαύνουν. Σήμερα εκτός από μέρα γιορτής είναι και μέρα διεκδίκησης. Έχουν γίνει μεγάλα βήματα. Από σήμερα πρέπει να εγκαινιάσουν έναν νέο αγώνα με στόχο την ισότητα, τον πολιτικό γάμο και την τεκνοθεσία, να εγκαινιασουμε έναν νέο αγώνα για την ορατότητα”.

Τμήμα της πορείας στο σημείο που δολοφονήθηκε ο Ζακ Κωστόπουλος

Ένα κομμάτι της πορείας σταμάτησε στο σημείο που έχασε τη ζωή του ο Ζακ Κωστόπουλος, στην μνήμη του οποίου είναι αφιερωμένο και το φετινό Athens Pride.


Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα