Αυλαία για τη δίκη των δικών με νίκη της Δημοκρατίας

Αυλαία για τη δίκη των δικών με νίκη της Δημοκρατίας
Η Μάγδα Φύσσα στο άκουσμα της απόφασης για την εγκληματική οργάνωση, Χρυσή Αυγή ap

Με την καταδίκη των στελεχών της εγκληματικής οργάνωσης "Χρυσή Αυγή", ολοκληρώθηκε η μεγαλύτερη δίκη στην ελληνική ιστορία. Μία ιστορική απόφαση και νίκη για την Δικαιοσύνη και την Δημοκρατία

“Διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Νικόλαος Μιχαλολιάκος, ένοχος”.

Μία κραυγή ανακούφισης ακούγεται μέσα στην απόλυτη σιγή της αίθουσας. Η Μάγδα Φύσσα σηκώνει τα μάτια ψηλά, για να μιλήσει στο γιο της. Δακρύζει και στρέφει τις σφικτές της γροθιές προς το ταβάνι. Δικαίωση μετά από 7 χρόνια. Δικαίωση μετά από μία άνιση μάχη. Νίκη απέναντι στο φασισμό, νίκη υπέρ της Δημοκρατίας. Χειροκροτήματα ξεσπούν μέσα στο δικαστήριο. Εκπρόσωποι όλων των κομμάτων βρίσκονται εντός και εκτός του δικαστικού μεγάρου, ζητώντας η Δικαιοσύνη να προχωρήσει σε μία δίκαιη και δημοκρατική απόφαση.

Η Μάγδα Φύσσα στο άκουσμα της απόφασης στην δίκη της εγκληματικής οργάνωσης, Χρυσής Αυγής eurokinissi

Φίλοι και συγγενείς της οικογένειας Φύσσα, αλλά και θύματα της Χρυσής Αυγής, ζητωκραυγάζουν για την καταδικαστική απόφαση σε βάρος του ηγέτη του πολιτικού μορφώματος για διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση. Φωτορεπόρτερ πλαισιώνουν τους γονείς του αντιφασίστα μουσικού. Η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη προειδοποιεί ότι δεν θα δεχθεί άλλη διακοπή στη διαδικασία. “Ο Παύλος τα κατάφερε.. γιε μου!” θα φωνάξει η Μάγδα Φύσσα αποχωρώντας από τη δικαστική αίθουσα και ενημερώνοντας τους χιλιάδες πολίτες που είχαν κατακλείσει τη λεωφόρο Αλεξάνδρας για την ετυμηγορία. Ένας βόμβος ακούγεται μέσα στη δικαστική αίθουσα από τα χειροκροτήματα των διαδηλωτών. Το ρολόι δείχνει 11: 43.

Είκοσι λεπτά νωρίτερα, οι τρεις δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Μαρία Λεπενιώτη, Ανδρ. Ντόκο και Γεσθημανή Τσουλφόγλου, είχαν καθίσει στις θέσεις τους, έτοιμοι να κάνουν γνωστή την ομόφωνη απόφασή τους, ότι δηλαδή η εγκληματική οργάνωση με το όνομα “Χρυσή Αυγή” είναι υπαρκτή. Απέναντί τους, στο εδώλιο μόλις 11 από τους 68 κατηγορούμενους περίμεναν την κρίση τους. Απούσα ολόκληρη η πρώην κοινοβουλευτική ομάδα, αλλά και βασικοί κατηγορούμενοι.

Το πρώτο όνομα που εκφωνείται, είναι αυτό του απόντος Γ. Ρουπακιά. ‘Ενοχος όπως κατηγορείται. Στη συνέχεια, ξεκινά η εκφώνηση όλων των κατηγορουμένων σε αλφαβητική σειρά σε ρυθμούς καταιγιστικούς. Η αρχή γίνεται με τους κατηγορούμενους στη δολοφονία Φύσσα, ακολουθούν για τις επιθέσεις κατά των Αιγύπτιων αλιεργατών και του ΠΑΜΕ και καταλήγει στην εγκληματική οργάνωση. Σε λιγότερο από μία ώρα, η δικαστική απόφαση επί της ενοχής έχει κοινοποιηθεί και διαφέρει κατά πολύ από την εισήγηση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου. Το δικαστήριο δεν δέχθηκε την πρόταση της, σύμφωνε με την οποία η δολοφονία του Παύλου Φύσσα ήταν μεμονωμένο περιστατικό, καταλήγοντας ότι 65 κατηγορούμενοι -18 πρώην βουλευτές και 47 φερόμενα μέλη- θα πρέπει να αθωωθούν κατά περίσταση από τις κατηγορίες της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

Ανάγνωση της απόφασης για τη δράση της Χρυσής Αυγής, την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020 Eurokinissi

Οι τρεις δικαστές είχαν άλλη πεποίθηση. Έτσι, από τους 65 συνολικά κατηγορούμενους στους οποίους είχε αποδοθεί διεύθυνση ή ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, 50 κατηγορούμενοι καταδικάζονται. Επτά πρώην βουλευτές (Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Χρήστος Παπάς, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιώργος Γερμενής και Αρτέμης Ματθαιόπουλος) κηρύσσονται ένοχοι ως διευθυντές της οργάνωσης, με τον Ιω. Λαγό να κατέχει τον “τίτλο” του πρώτου ευρωβουλευτή που πλέον έχει καταδικαστεί για ένα τόσο σοβαρό κακούργημα. Για τους υπόλοιπους 11 πρώην βουλευτές, η κατηγορία μετατρέπεται από διεύθυνση σε ένταξη εγκληματικής οργάνωσης.

Συνολικά 15 κατηγορούμενοι απαλάσσονται από το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, ανάμεσά τους η πρώην υποψήφια βουλευτής της Χρυσής Αυγής Θ. Σκορδέλη και η σύζυγος του πυρηνάρχη Νίκαιας, Θεωνή Σκαρπέλη , ενώ 43 κατηγορούμενοι καταδικάζονται. Πρόκειται για το Γ. Ρουπακιά και τους: Άγγο, Αγορογιάννη, Αλεξόπουλο, Αναδιώτη, Αποστόλου, Αρβανίτη, Γρέγο, Δασκαλάκη, Δήμου, Ευγενικό, Ζαρούλια, Ζησιμοπουλο, Ηλιόπουλο, Καζαντζόγλου, Καλαρίτη, Κομνιανόορκοβίλη, Κούζηλο, Κουκούτση, Λιακόπουλο, Μαρία, Μιχάλαρο, Μίχο, Βαρέκα, Μπαρμπαρούση, Μπούκουρα, Πανταζή (πυρηνάρχης Περάματος), Παπαβασιλείου, Παπαδόπουλο, Πατέλη (πυρηνάρχης Νίκαιας), Πόπορη (αστυνομικός), Σιατούνη, Σκάλκο, Σταμπέλο, Στεργιόπουλο, Στράτος, Τσακανίκα, Τσαλίκη, Τσορβά, Αν. Τσορβά, Χατζηδάκη και Χρυσαφίτη.

Άντρας φορά μάσκα που γράφει "Δεν είναι αθώοι, οι Ναζί στη φυλακή" στο Εφετείο Αθηνών Απε μπε

 

Η ελληνική Δικαιοσύνη αποδέχθηκε το βαρύ κατηγορητήριο ως προς την ουσία του, καταλήγοντας ότι η Χρυσή Αυγή δεν ήταν ένα απλό πολιτικό κόμμα, αλλά μία οργάνωση, η οποία προέβαινε σε σειρά κακουργημάτων για την επίτευξη των σκοπών της. Δίχως το δικαστήριο να εκφωνήσει κάποιο σκεπτικό, από την τελική κρίση του δέχθηκε το ρόλο των Τοπικών Οργανώσεων Νίκαιας και Περάματος τόσο αναφορικά με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα το 2013, όσο και στα χτυπήματα κατά των Αιγύπτιων ψαράδων την ίδια χρονιά και των αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα το 2012. Δέχθηκε επίσης, πως όλες οι δικογραφίες που συσχετίστηκαν με την υπόθεση αυτή, όπως η δολοφονία του Λουκμάν Σαχζάτ, η επίθεση σε βάρος των χώρων Συνεργείο και Αντίπνοια, αλλά και διάφορες επιθέσεις που έλαβαν χώρα ανά την επικράτεια, ήταν μέρος ενός συνολικού σχεδίου, καταλήγοντας ότι οι εμπλεκόμενοι σε αυτές τις δικογραφίες, λειτούργησαν κάτω από την ομπρέλα της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, στην οποία είχαν ενταχθεί και συμμετείχαν. 

Σύμφωνα με την δικαστική απόφαση:

-Για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, κρίθηκαν ένοχοι 16 από τους 18 κατηγορούμενους. Ο Γ. Ρουπακιάς κηρύσσεται ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση, οπλοφορία και οπλοχρησία. Για συνεργεία στην ανθρωποκτονία Φύσσα κρίθηκαν ένοχοι 15 άτομα και ειδικότερα οι: Ιωάννης Άγγος, Μάριος Αναδιώτης, Γιώργος Δήμου, Ιωάννης Καζατζόγλου, Ελπιδοφόρος Καλαρύτης, Ιωάννης Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Αναστάσιος Μιχαλάκος, Γιωργος Πατέλης, Γιωργος Σκάλκος, Γιωργος Σταμπέλος, Λέων Τσαλίκης, Αθανάσιος Τσορβάς, Νικόλαος Τσορβάς και Αριστοτέλης Χρυσαφίτης. Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν οι Γιώργος Τσακανίκας κι ο Σταύρος Σαντοριναίος.

Έλεγχος διαπιστεύσεων των δημοσιογράφων που θα καλύψουν την δίκη της Χρυσής Αυγής Eurokinissi

 

-Για την επίθεση σε βάρος των Αιγύπτιων αλιεργατών στο Κερατσίνι, ένοχοι κρίθηκαν για απόπειρα ανθρωποκτονίας και οι πέντε κατηγορούμενοι (Δημήτρης Αγριογιάννης, Μάρκος Ευγενικός, Θωμάς Μαρίας, Αναστάσιος Πανταζης, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος).

-Για την επίθεση σε βάρος των αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, το δικαστήριο αποφάσισε τη μετατροπή της κατηγορίας από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη για τρεις παθόντες, αδίκημα για το οποίο κρίθηκαν ένοχοι και οι 4 κατηγορούμενοι (Κυριάκος Αντωνακόπουλος, Ιωάννης Καστρινός, Αναστασιος Πανταζης και Αντώνιος Χατζηδάκης). Για τους υπόλοιπους παθόντες το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία σε απλή σωματική βλάβη και έπαυσε την ποινική δίωξη.

-Το δικαστήριο μετέτρεψε το κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα της διακεκριμένης οπλοκατοχής σε απλή οπλοκατοχή και έκρινε ενόχους για επιμέρους πράξεις τους πρώην βουλευτές Γερμενή, Κασιδιάρη, Μιχαλολιάκο, Λαγό, Μίχο και Μπούκουρα.

Συγκέντρωση έξω από το Εφετείο news247.gr

 

Τα ελαφρυντικά

Ωστόσο, ο δρόμος είναι μακρύς προκειμένου το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων να ολοκληρώσει το έργο του, ύστερα από 5,5 χρόνια ακροαματικής διαδικασίας. Μάλιστα, η διαδικασία αναμένεται πολυήμερη και αποτελεί το νέο “στοίχημα” για τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση. Όπως άλλωστε, τόνισε ο Παναγιώτης Φύσσας στο News24/7, λίγο μετά την εκφώνηση της απόφασης: “Θα είμαστε πιο ευχαριστημένοι όταν θα ακουστούν οι ποινές”. 

Το δικαστήριο αφού εκδώσει την απόφασή του γύρω από την αναγνώριση ελαφρυντικών, την οποία ζητούν όλοι οι καταδικασθέντες με στόχο τη μείωση της ποινής τους, θα πρέπει να αποφανθεί αναφορικά με τις ποινές και τις συγχωνεύσεις αυτών, αλλά και γύρω από την αναστολή των ποινών. 

Ήδη η υπεράσπιση του Γ. Ρουπακιά ζήτησε να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του σύννομου βίου μέχρι και την τέλεση της πράξης αλλά και το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας. Σύμφωνα με το συνήγορο, ο Γ. Ρουπακιάς επί 4,5 χρόνια βρίσκεται κλεισμένος σε ένα διαμέρισμα 50 τ.μ. χωρίς να έχει πολλές φορές ούτε τη δυνατότητα να μεταβεί σε γιατρό. Αντίστοιχα, αιτήματα επί των ελαφρυντικών είχαν οι πυρηνάρχες Γ. Πατέλης και Αν. Πανταζής, οι οποίοι κατά περίσταση ζήτησαν να τους αναγνωριστούν οι ελαφρυντικές περιστάσεις του σύννομου βίου και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. 

Αλλά και το σύνολο των καταδικασθέντων βουλευτών ζήτησαν κατά περίσταση την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλήσ συμπεριφοράς μετά την πράξη, της μη εύλογησ διάρκειας δίκης και της παραβίασης του τεκμηρίου αθωότητας. Μεταξύ άλλων, η υπεράσπιση του επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, Νικ. Μιχαλολιάκου, επεσήμανε: “Εν αγνοία του τελέστηκε ένα αδίκημα, λοιδορήθηκε και προφυλακίστηκε. Έκανε τα πάντα και είχε μια διαδρομή χωρίς να του αποδώσει κανείς τίποτα», ενώ κατέληξε να κατακρίνει τη στάση του κόσμου πριν την καταδικαστική απόφαση: «δεν είναι συμπεριφορά κοινωνίας να φέρονται έτσι σε έναν κατηγορούμενο. Δεν είναι λογικό, παραμονή της απόφασης να κυκλοφορούν δηλώσεις που στόχευαν όχι το Μιχαλολιάκο αλλά αλλού. Δεν αποσκοπούσαν στους κατηγορουμένους. Δεν έκανε το παραμικρό ο κύριος Μιχαλολιάκος, δεν είχε δώσει δείγμα γραφής. Για ποιό λόγο γίνανε; Επειδή είπαν για τους ηττημένους του ‘45 για αυτές τις αστειότητες;». Εξαίρεση αποτέλεσε ο Νίκος Μίχος ο οποίος ήταν και ο μόνος που ζήτημα το ελαφρυντικό της έμπρακτης μετάνοιας, υποστηρίζοντας πως ήδη από το 2013 ο πρώην βουλευτής βρίσκεται σε πλήρη διαφωνία με τη Χρυσή Αυγή.

Στιγμιότυπο από την απολογία του Νίκου Μιχαλολιάκου στη δίκη της Χρυσής Αυγής Eurokinissi

 

Η διαδικασία 

Οι κατηγορούμενοι που έχουν κηρυχθεί ένοχοι, έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν να ανασταλεί η εκτέλεση της ποινής τους, έως ούτε εκδώσει απόφαση και το δευτεροβάθμιο δικαστήριο. Με τον τρόπο αυτό, αν και θα τους επιβληθεί κάποια ποινή, εφόσον χορηγηθεί ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση που θα ασκήσουν, οι ίδιοι δεν θα οδηγηθούν στη φυλακή παρά μόνο εάν την ίδια καταδικαστική απόφαση λάβει και το Πενταμελές Εφετείο. 

Αλλά ακόμα κι έτσι, η απόφαση δεν είναι ούτε τελεσίδικη ούτε αμετάκλητη. Οι καταδικασθέντες έχουν κάθε δικαίωμα να ασκήσουν έφεση, διεκδικώντας μία νέα κρίση από την ελληνική Δικαιοσύνη σε δεύτερο βαθμό. Αφού η ογκωδέστατη απόφαση του δικαστηρίου καθαρογραφεί, πράγμα που αναμένεται να είναι χρονοβόρο, αναμένεται να προχωρήσουν οι διαδικασίες έτσι ώστε η δίκη της Χρυσής Αυγής να φτάσει στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, στο εδώλιο του οποίο θα καθίσουν οι σημερινοί καταδικασθέντες.

Στιγμιότυπο από την δίκη της Χρυσής Αυγής Eurokinissi

 

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα