Αυτός είναι ο άνθρωπος που γέμισε με μηνύματα και αφίσες την Αθήνα

Αυτός είναι ο άνθρωπος που γέμισε με μηνύματα και αφίσες την Αθήνα

Ποιος είναι ο δημιουργός των αφισών που αναρτήθηκαν παντού στους δρόμους της Αθήνας. Ποιο είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει (Pics)

Δικαίωμα στην ψήφο "όχι" - Δικαίωμα στην επιθυμία "ναι".

Όποιος έχει κυκλοφορήσει το τελευταίο διάστημα στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας, θα έχει δει τα μεγάλα λευκά χαρτιά με τα κεφαλαία μαύρα γράμματα και τα μηνύματα που περνούν στον θεατή τους. Εμπνευστής και δημιουργός της εικαστικής δράσης, είναι ο ιδρυτής και σκηνοθέτης της θρυλικής πειραματικής ομάδας Forced Entertainment, Τιμ Έτσελς ( Tim Etchells).

Το project εντάσσεται στο Fast Forward Festival 3 της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

"Τι θα άλλαζες στον κόσμο, στη ζωή σου, στον εαυτό σου, στη χώρα, στην πόλη, στη γειτονιά σου ή, έστω, στη θέα από το παράθυρό σου; Και τι απαιτείται για να συντελεστούν αυτές οι αλλαγές;". Οι συμμετέχοντες στο πρότζεκτ, από παιδιά κάθε ηλικίας έως αιτούντες άσυλο, μετανάστες και πρόσφυγες, ρωτήθηκαν για τις επιθυμίες, τις ανάγκες και τις ελπίδες τους για το μέλλον, εστιάζοντας σε όσα θα ήθελαν να αλλάξουν. Αυτό υπαγορεύει το poster-project "And for the rest" του Τιμ Έτσελς.

Παίρνοντας σύντομα κείμενα από τις συνεντεύξεις (για τις οποίες συνεργάστηκε στην Αθήνα με τη σκηνοθέτη και δραματουργό Γεωργία Μαυραγάνη και την παιδαγωγό και μεταφράστρια Φαίδρα Τσαλαμπαμπούνη), ο Έτσελς δημιουργεί παρεμβάσεις στην πόλη ρίχνοντας φως στις επιθυμίες ανθρώπων που συνήθως παραμένουν έξω από το δημόσιο διάλογο.

Σκηνοθετικό σημείωμα

"Όταν καταπιάστηκα με τις συνεντεύξεις που έγιναν στην Αθήνα για το συγκεκριμένο πρότζεκτ, με συνεπήραν η ενέργεια, η αισιοδοξία και η λαχτάρα για αλλαγή που εξέφρασαν με τόση σαφήνεια οι συμμετέχοντες. Συγχρόνως, εντυπωσιάστηκα από την ευθύτητα των επιθυμιών τους, καθώς και από την αμεσότητα και το βάθος των προβλημάτων και των ερωτημάτων με τα οποία βρίσκονταν αντιμέτωποι. Κατά την επιλογή των αποσπασμάτων για τις αφίσες, προσπάθησα να επιλέξω ένα φάσμα ιδεών που αρθρώνουν αυτά τα προβλήματα, τα ερωτήματα και τις λαχτάρες και οι οποίες, γενικότερα, διαχέουν δυναμικές γνώμες, εικόνες και μικρο-ιστορίες μέσα στο δημόσιο χώρο. Με ενδιαφέρει το ερώτημα του πώς είμαστε, και πώς μπορούμε να είμαστε, μαζί σε μια πόλη όπως η Αθήνα, σε αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο, εγκλωβισμένη όπως είναι από τις εμπειρίες της λιτότητας και της διαρκούς εισροής προσφύγων και όπως συνεχίζει στην πολιτική ουδέτερη ζώνη ζωής υπό τη σκιά της τρόικας. Ελπίζω ότι αυτό που απορρέει από τις συγκεκριμένες αφίσες είναι ένα σύνολο προτάσεων και ονείρων, συγκρουσιακών θραυσμάτων και αποήχων, μίνι-ποιημάτων που μιλούν μέσα στο δρόμο με ένα δυναμικό και απορητικό τρόπο". –Tim Etchells

Ιδέα: Tim Etchells

Συνεντεύξεις στην Αθήνα: Γεωργία Μαυραγάνη, Φαίδρα Τσαλαμπαμπούνη

Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών ευχαριστεί όλες τις οργανώσεις, τα φόρουμ, τις ομάδες και τα άτομα που συνεργάστηκαν σε αυτό το project. "Χωρίς την υποστήριξη των οποίων θα ήταν αδύνατο να βρούμε και να πάρουμε συνεντεύξεις από κατοίκους της Αθήνας που προέρχονται από τις εξής χώρες: Ακτή Ελεφαντοστού, Νιγηρία, Καμερούν, Κένυα, Πολωνία, Αλβανία, Μπανγκλαντές, Αφγανιστάν, Ιράν, Πακιστάν, Συρία, Ρωσία, Ιράκ και Ουκρανία. Θα θέλαμε επίσης να ευχαριστήσουμε τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς όλων των ανήλικων συνεντευξιαζόμενων. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τους: Μοαβία Μ. Αχμέντ, Πρόεδρο του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών· Αναστασία Γεωργίου, επιστημονική συνεργάτη του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών· Νικόδημο Μάινα Κίνυουα από τη ΜΚΟ Asante· τη διευθύντρια του 99ου Δημοτικού Σχολείου στον Άγιο Παντελεήμονα, Λίνα Ζημιανίτη, καθώς και τη δασκάλα της ΣΤ΄ Τάξης, Νίκη Καμμενάκη· την εκπαιδευτικό Δώρα Κυριακίδου· και τη δικηγόρο Ιωάννα Κούρτοβικ".

Οι συνεντεύξεις για το project αυτό έγιναν στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα γαλλικά.

Το And For The Rest (Athens) έγινε μετά από ανάθεση και παραγωγή του Fast Forward Festival 3

Υπό την Αιγίδα του Δήμου Αθηναίων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρόσφυγες
SHARE:

24Media Network