Αύξηση 30% των αναφορών στον Συνήγορο του Πολίτη το 2017

Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI

Η έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής που κατατέθηκε στη Βουλή καταγράφει τη σύνθετη πραγµατικότητα της ελληνικής δηµόσιας διοίκησης

Το ζήτημα του κράτους δικαίου και της νοµιμότητας της διοικητικής δράσης στην Ελλάδα, βρίσκεται στο επίκεντρο της Ετήσιας Έκθεσης του Συνηγόρου του Πολίτη για το έτος 2017.

Η 19η κατά σειρά έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, καταγράφει τη σύνθετη πραγματικότητα μιας δηµόσιας διοίκησης, η οποία είναι άλλοτε ανεπαρκής, άλλοτε εγκλωβισμένη σ ένα χαοτικό ρυθμιστικό πλαίσιο µε αιχμή του δόρατος την πολυνομία κι άλλοτε ακόμη και εκδικητική απέναντι στον πολίτη. Και µόνο το γεγονός της φετινής αύξησης περίπου κατά 30% των αναφορών των πολιτών στο Συνήγορο του Πολίτη αναδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος αλλά και το εύρος της διαμεσολάβησης της Ανεξάρτητης Αρχής.

Οι θεματικές ενότητες που ξεχώρισαν ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της χρονιάς για τη σοβαρότητά τους, το ενδιαφέρον που συγκεντρώνουν από την πλευρά των πολιτών και τον επίκαιρο χαρακτήρα τους, είναι οι ακόλουθες:

 • Επιβολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης για οφειλές προς το ∆ηµόσιο
 • Κοινωνική Ασφάλιση και Παροχές
 • Κοινωνική Αλληλεγγύη
 • Διαχείριση και προστασία φυσικού περιβάλλοντος και φυσικών πόρων • Μετανάστευση και Πολιτικό Άσυλο • Ιθαγένεια και Αστική Κατάσταση
 • Ποινικός Εγκλεισμός
 • Προβλήματα ένταξης στην αγορά εργασίας
 • Ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης
 • Προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού στο σχολείο
 • Προστασία ανηλίκων και ενεργοποίηση υποστηρικτικών µηχανισμών
 • Επιμέλεια-γονική μέριμνα
 • Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Στην αναφορά του για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες έναντι των υποχρεώσεων τους προς το Δημόσιο, στην Έκθεση αναφέρει: «Παρατηρείται το φαινόμενο, πολύ συχνότερα από το παρελθόν, πολίτες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, που ευρίσκονται σε μόνιμη ή παροδική δυσκολία αποπληρωμής των χρεών τους προς το δημόσιο, να αναζητούν εάν υφίσταται υπό το ισχύον δίκαιο, νομική δυνατότητα ένα μέρος αυτών των οφειλών τους να διαγραφούν. Η ολοένα αυξανόμενη επιβάρυνση των πολιτών με υπέρμετρα φορολογικά βάρη, σε συνδυασμό με την απουσία νομικού πλαισίου ρύθμισης των οφειλών αυτών σε ικανοποιητικό αριθμό δόσεων, καθιστά το ζήτημα της διευθέτησης των οφειλών προς το δημόσιο ιδιαίτερα οξύ, όσο και το αντίστοιχο ζήτημα της διευθέτησης των οφειλών προς ιδιωτικούς φορείς. Ο Συνήγορος του Πολίτη έχει δεχθεί αρκετά μεγάλο αριθμό αναφορών στις οποίες οι πολίτες περιγράφουν την αδυναμία τους να αντεπεξέλθουν στα οικονομικά βάρη και τις οφειλές τους προς το δημόσιο λόγω ανεργίας, αναπηρίας ή γενικότερης οικονομικής αδυναμίας και ζητούν τη διαγραφή μέρους ή του συνόλου αυτών των οφειλών τους».

Και συμπληρώνει ότι «το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο αποδεικνύεται αδύναμο να προστατέψει αποτελεσματικά τους μισθούς, τις συντάξεις, τα ασφαλιστικά βοηθήματα, τα προνοιακά επιδόματα. Ακόμη και στις περιπτώσεις που παρέχεται προστασία σε ακατάσχετα ποσά, οι διοικητικές δυσλειτουργίες και οι τεχνικές δυσκολίες τελικά την αποδυναμώνουν σημαντικά, µε αποτέλεσμα οι πολίτες να νοιώθουν ανίσχυροι και απροστάτευτοι».

Υπενθυμίζεται ότι φέτος η Ανεξάρτητη Αρχή συµπληρώνει τα 20 χρόνια τής συνταγματικά κατοχυρωμένης λειτουργίας της έχοντας διαχειριστεί περισσότερες από 240.000 αναφορές και οι διαμεσολαβήσεις της αφορούν πολλαπλάσιο αριθμό πολιτών.

Η ετήσια έκθεση είναι διαθέσιμη ΕΔΩ

Πηγή: 

synigoros.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: δημόσια διοίκηση
SHARE:

24Media Network