Χαμόγελο του Παιδιού: Κορίτσια στην εφηβεία η πλειοψηφία των παιδιών που εξαφανίζονται

Χαμόγελο του Παιδιού: Κορίτσια στην εφηβεία η πλειοψηφία των παιδιών που εξαφανίζονται

Τι αναφέρουν τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το "Χαμόγελο του Παιδιού"

Εξακολουθούν να αναζητούνται 13 εξαφανισμένα παιδιά στη χώρα, με τις εξαφανίσεις παιδιών στην Ελλάδα να οφείλονται κατα κύρια αιτία σε οικογενειακούς λόγους και να αφορούν σε κορίτσια.

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κ. Κώστας  Γιαννόπουλος παρουσίασε τα στατιστικά στοιχεία για το 2013 στην Ελλάδα, όπου από τις 124 περιπτώσεις που χειρίστηκε ο Οργανισμός βρέθηκαν τα 118 παιδιά (95%). Παράλληλα, για το πρώτο τετράμηνο του 2014 στα 34 περιστατικά που παρασχέθηκαν εξειδικευμένες υπηρεσίες βρέθηκαν τα 24 παιδιά.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο γεγονός ότι οι περισσότερες εξαφανίσεις αφορούν σε εφήβους, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν μέσα στην οικογένειά τους. Τόνισε, επίσης, το πόσο σημαντική είναι η πρόληψη του φαινομένου των εξαφανίσεων, με ενημερώσεις προς τους γονείς αλλά και των παιδιών για την ασφάλειά τους.

Ειδικότερα, η πλειονότητα των παιδιών που εξαφανίζονται είναι κορίτσια, ηλικίας 13 -18 ετών, "μιλάμε, δηλαδή για φυγές εφήβων που καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό (73,5% για το α’ τετράμηνο του 2014) των περιπτώσεων εξαφάνισης. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι σχέσεις μέσα στην οικογένεια παίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο και πολλές φορές είναι η αιτία που οδηγεί το παιδί να φύγει από το σπίτι", πρόσθεσε ο κ. Γιαννόπουλος.

"Χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα σε νησί του Ιουνίου μια έφηβη, η οποία μάλωσε με τη μητέρα της και εξαφανίστηκε. Η οικογένεια δεν δήλωσε γρήγορα την εξαφάνισή της και το κορίτσι βρέθηκε τελικά αλλά ήταν ήδη αργά, διότι είχε απαγχονιστεί", είπε ο πρόεδρος του "Χαμόγελου του Παιδιού", Ανδρέας Γιαννόπουλος.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, που έδωσε σήμερα ο οργανισμός, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά (25 Μαΐου), η Ευρωπαϊκή Γραμμή 116000 δέχθηκε το προηγούμενο έτος 7.138 κλήσεις, εκ των οποίων οι 5.487 αφορούσαν δήλωση νέας εξαφάνισης (14,5%), πληροφορίες για παιδί που αναζητείται (20%) αλλά και πληροφορίες για τις δράσεις του «Χαμόγελου» σχετικά με εξαφανίσεις παιδιών (65,5%).

Την ίδια στιγμή, το πρώτο τετράμηνο του 2014, οι υπεύθυνοι της Γραμμής δέχθηκαν 912 κλήσεις, οι οποίες αφορούσαν περιστατικά εξαφάνισης και πληροφορίες για παιδιά που ήδη αγνοούνται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Λευκά και γαλάζια μπαλόνια στον ουρανό για τα εξαφανισμένα παιδιά

SHARE:

24Media Network