Χανιά: Στα όριά τους οι γονείς μετά την έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού στα σχολεία

Χανιά: Στα όριά τους οι γονείς μετά την έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού στα σχολεία
zarpanews.gr

Γονείς στα Χανιά διαπιστώνουν πολύ μεγάλο πρόβλημα στα σχολεία των παιδιών τους λόγω του κορονοϊού και ζητούν μέτρα.

Αραίωση των τμημάτων, προσλήψεις εκπαιδευτικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα σχολεία και δωρεάν rapid και PCR τεστ για όλους, είναι μεταξύ άλλων τα αιτήματα των γονέων του δημοτικού και του 1ου, 2ου & 3ου Νηπιαγωγείου Βαμβακόπουλου.

Οι ίδιοι σε ανακοίνωσή τους δηλώνουν προβληματισμένοι και αναστατωμένοι καθώς όπως λένε «το άνοιγμα των σχολείων έγινε στις 10 του Γενάρη υπό τις χειρότερες συνθήκες, δηλαδή χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο προφύλαξης και προστασίας των μαθητών».

Αναλυτικά:

“Όπως ήδη γνωρίζετε, κατά το πέρας της περυσινής χρονιάς προσπαθήσαμε σαν Σύλλογος, όσο περνούσε από το χέρι μας, να προσφέρουμε μερικά ψήγματα χαράς και αισιοδοξίας τόσο στα παιδιά μας, όσο και σε συνανθρώπους μας, που έχρηζαν άμεσης ανάγκης.

Κινήσεις αναγκαίες τις Άγιες ημέρες των εορτών, όπως αναγκαίες είναι και οι ευχές τις ημέρες αυτές, καθώς προοιωνίζουν ένα καλύτερο μέλλον. Θα θέλαμε, επομένως, να ευχηθούμε ολόψυχα «Καλή Χρονιά με υγεία και δύναμη στις οικογένειές μας».

Ωστόσο, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες άνοιξαν τα σχολεία γρήγορα μας προσγειώνουν στη ζοφερή πραγματικότητα και η έλευση της νέας χρονιάς, αντί να μας γεμίζει ελπίδα και αισιοδοξία, μας βρίσκει βαθύτατα προβληματισμένους και αναστατωμένους, αφού, δυστυχώς, οι ευχές δεν αρκούν για να βελτιωθεί η κατάσταση.

Τον περασμένο Δεκέμβριο πάνω από 8 Σύλλογοι Γονέων πραγματοποίησαν διαμαρτυρία προς το Δήμαρχο διεκδικώντας τα αυτονόητα για την ασφαλή και απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων στην οποία παρευρέθηκε και αντιπροσωπεία του δικού μας Συλλόγου. Έπειτα από τη διαμαρτυρία αυτή υιοθετήθηκε, ομόφωνα, από το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων σχετικό ψήφισμα και το οποίο απεστάλη στα αρμόδια Υπουργεία προς ενημέρωση.

Εντούτοις, το αποτέλεσμα αυτής της διαμαρτυρίας, όπως και εσείς οι ίδιοι μπορείτε εύκολα να διαπιστώσετε, ήταν χωρίς απολύτως κανένα αντίκρισμα. Το άνοιγμα των σχολείων έγινε στις 10 του Γενάρη υπό τις χειρότερες συνθήκες, δηλαδή χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο προφύλαξης και προστασίας των μαθητών, των εκπαιδευτικών και κατ’ επέκταση των οικογενειών μας και με την πανδημία να βρίσκεται σε έξαρση.

Ενδεικτικό της προχειρότητας, με την οποία αντιμετωπίστηκε η επάνοδος των μαθητών στα θρανία, είναι ότι μόλις 2 ημέρες πριν το άνοιγμα των σχολείων ανακοινώθηκε στους Δήμους της Χώρας ότι υπεύθυνοι για τη ασφαλή λειτουργία των σχολείων είναι οι ίδιοι(!).

Την Παρασκευή 14/1/2022 τουλάχιστον 10 Σύλλογοι Γονέων πραγματοποίησαν εκ νέου συνάντηση με τη Δημοτική αρχή μεταξύ των οποίων αντιπροσωπεία και του δικού μας Συλλόγου.

Από τη συζήτηση που ακολούθησε με τον Δήμαρχο, αλλά και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, επιβεβαιώθηκε με τον πιο τρανό τρόπο η συνειδητή αδιαφορία της κυβερνητικών ιθύνοντων απέναντι στα αιτήματα μας, που αφορούν την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Έτσι, παρά τον διπλασιασμό σχεδόν των κρουσμάτων κατά το τελευταίο δεκαπενθήμερο, τοΥπουργείο Παιδείας αρνείται, πεισματικά, να αφουγκραστεί την αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων γονέων και εμμένει σε πολυπληθή τμήματα με μόνο μέσο προστασίας τις μάσκες και τα ανοιχτά παράθυρα.

Ούτε λόγος για άμεση εύρεση κατάλληλων χώρων, που θα στεγάσουν τους μαθητές και τους καθηγητές, ούτε λόγος για αραίωση των μαθητών στα τμήματα, για άμεση πρόσληψη εκπαιδευτικών και ενίσχυση του προσωπικού καθαριότητας.

Επιπλέον, η κυβέρνηση μεταθέτει και την ευθύνη της πρόληψης καθαρά στους ίδιους τους γονείς, επιφορτίζοντας τους όχι μόνο με τη διενέργεια των self, των rapid και των μοριακών τεστ, αλλά και με το κόστος των 2 τελευταίων, τη στιγμή, μάλιστα, που οι αυξήσεις σε τρόφιμα, και ρεύμα, μάς αναγκάζουν να «βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη».

Ταυτόχρονα, διατηρείται το μέτρο «50% + 1», που έχει τεθεί ως προϋπόθεση για το κλείσιμο ενός τμήματος και το οποίο στην πράξη έχει αποδειχθεί ως μέτρο υπερμετάδοσης του ιού.

Ως ΔΣ αρνούμαστε να αποδεχθούμε πως για 3η συνεχόμενη χρονιά δεν δίνεται ούτε ένα επιπλέον ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για την αναχαίτιση του ιού στα σχολεία μας.

Ενστερνιζόμαστε τα αιτήματα, που υιοθετήθηκαν και από το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, και καλούμε και εμείς από τη μεριά μας τους αρμόδιους να σταματήσουν να παίζουν με την υγεία των παιδιών μας, των οικογενειών μας και των εκπαιδευτικών

Με βάση τη συζήτηση, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 13/1/2022 σε σύσκεψη 12 Συλλόγων Γονέων διεκδικούμε τα αυτονόητα:

Αραίωση μαθητών ανά τάξη και ανάκληση των συγχωνεύσεων τμημάτων. Εξεύρεση νέων χώρων και αιθουσών για την ικανοποίηση του αιτήματος για μείωση των μαθητών σε 15άρια τμήματα.

Αμεση πρόσληψη εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού στα σχολεία για την κάλυψη όλων των πραγματικών κενών.

Προσλήψεις σχολικών νοσηλευτών.

Σύνδεση των σχολείων με την Α/βάθμια Φροντίδα Υγείας και ενίσχυση αυτής.

Μαζικά, δωρεάν, επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία με την ευθύνη του ΕΟΔΥ και πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού για τον σκοπό αυτόν.

Δωρεάν rapid και PCR τεστ για όλους.

Στοχευμένα εκπαιδευτικά-παιδαγωγικά μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας σε μαθησιακό και ψυχοκοινωνικό επίπεδο. Καμπάνια επιστημονικής ενημέρωσης για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού.

Διαμόρφωση πρωτοκόλλων με κριτήριο την προστασία της υγείας των μαθητών, των γονιών και των εκπαιδευτικών και όχι υιοθέτηση πρωτοκόλλων υπερμετάδοσης του ιού π.χ. «50% + 1», 5μερη καραντίνα κλπ.

Επιπλέον, κατά τη συζήτηση των Συλλόγων Γονέων ακούστηκαν οι εξής προτάσεις τις οποίες με τη σειρά μας επιδοκιμάζουμε ως ΔΣ: Απαιτούμε από τις Δ/νσεις Εκπαίδευσης καθημερινή ενημέρωση με ακριβή στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας στα σχολεία.

-Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη (17/1-19/1) οι Σύλλογοι Γονέων οργανώνουμε, από κοινού,συνεδριάσεις με συλλόγους διδασκόντων και 15μελή, ώστε να σχηματιστεί αναλυτική εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί σε κάθε σχολική μονάδα.

-Πραγματοποίηση, την Πέμπτη 20/1 στις 19.00, πανεκπαιδευτικής συγκέντρωσης στην Αγορά.

-Διοργάνωση ενημερωτικής εκδήλωσης για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού στα παιδιά”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version