Χαρδαλιάς: Από 18 Μαΐου οι εκτός νομού μετακινήσεις, αν όλα πάνε καλά

Χαρδαλιάς: Από 18 Μαΐου οι εκτός νομού μετακινήσεις, αν όλα πάνε καλά
O Νίκος Χαρδαλιάς Eurokinissi

Τις τελευταίες 4 ημέρες έχουν διαπιστωθεί 18 παραβάσεις, σχετικές με τη λειτουργία επιχειρήσεων και έχουν πραγματοποιηθεί 19 συλλήψεις, σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Με τα συλλυπητήρια της Πολιτικής Προστασίας προς την οικογένεια του καθηγητή Δημήτρη Κρεμαστινού ξεκίνησε σήμερα την ενημέρωσή του για εξελίξεις γύρω από την πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς και στάθηκε ιδιαίτερα στην αποδοχή, από την συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας, των κανόνων που πρέπει να ακολουθούνται και στην δεύτερη φάση, αντιλαμβανόμενοι εξίσου την κρισιμότητα της κατάστασης:

«Η ελληνική κοινωνία επιδεικνύει αξιέπαινη υπευθυνότητα και αντιμετωπίζει την πρωτόγνωρη συγκυρία με μοναδική σοβαρότητα, επιτυγχάνοντας ένα καλό αποτέλεσμα, που έχει κάνει την χώρα μας θετικό παράδειγμα σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι χρέος όλων μας να το προστατεύσουμε, γιατί είναι προτιμότερο να προχωρήσουμε αργά, από το να αναγκαστούμε να γυρίσουμε πίσω και ένα από τα πράγματα που μπορούν να μας γυρίσουν πίσω, είναι και η προσπάθεια ελάχιστων να λειτουργήσουν τα καταστήματα τους νωρίτερα από το προβλεπόμενο.

Χθες εντοπίστηκαν δύο καφέ μπαρ στην Αθήνα τα οποία λειτουργούσαν παράνομα, έχοντας αναπτύξει τραπεζοκαθίσματα. Και στις δύο περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες συνελήφθησαν με τις διαδικασίες του αυτοφώρου και στις επιχειρήσεις επιβλήθηκε το προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο των 5.000 ευρώ.

Θέλω να επισημάνω, ότι παρόμοια φαινόμενα θέτουν σε κίνδυνο την προσπάθεια όλων μας και αποτελούν πρόκληση για τους υπόλοιπους συνετούς ιδιοκτήτες καταστημάτων, που αντιλαμβανόμενοι το διακύβευμα, τηρούν ευλαβικά τους κανόνες, παρά την οικονομική πίεση που αισθάνονται.

Συνολικά, τις τελευταίες 4 ημέρες έχουν διαπιστωθεί 18 παραβάσεις, σχετικές με τη λειτουργία επιχειρήσεων και έχουν πραγματοποιηθεί 19 συλλήψεις από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα. Με δεδομένο ότι τις τελευταίες τέσσερις μέρες έχουν διαπιστωθεί 414 παραβάσεις, που αφορούν μη προβλεπόμενες μετακινήσεις, θα ήθελα να επαναλάβω και σήμερα, ότι η κίνηση μεταξύ νομών στην ηπειρωτική Ελλάδα επιτρέπεται για πολύ συγκεκριμένους λόγους, για τροφοδοσία, για λόγους υγείας και για επαγγελματική απασχόληση.

Αντιλαμβανόμαστε. Κατανοούμε πλήρως την ανάγκη των συμπολιτών μας να μετακινηθούν εκτός νομού κατοικίας για μία πληθώρα λόγων, τους καλούμε όμως να κάνουν υπομονή μέχρι τις 18 Μαΐου οπότε και αν όλα πάνε καλά,  ΑΝ ΟΛΑ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ, θα είναι δυνατή η μετακίνηση τους χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς και σχεδόν σε όλη την Ηπειρωτική Ελλάδα.

Σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων η οποία ξεκινά τη Δευτέρα με την Γ΄ Λυκείου χθες παρουσιάσαμε τα μέτρα και τους κανόνες που πρέπει να τηρούνται για την προστασία της σχολικής κοινότητας. Θα ήθελα συμπληρωματικά να σας ενημερώσω ότι αναλυτικές οδηγίες έχουν αποσταλεί από τον ΕΟΔΥ για την διαχείριση ύποπτου κρούσματος σε εκπαιδευτική μονάδα.

Κλείνοντας θα ήθελα να σας πληροφορήσω, ότι με απόφαση του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια ορίστηκε επιστημονική επιτροπή για τον σχεδιασμό νέων κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής αναλαμβάνει η καθηγήτρια πνευμονολογίας εντατικής θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας κυρία Αναστασία Κοτανίδου.

Έργο της επιστημονικής επιτροπής είναι η εισήγηση προς το Υπουργείο Υγείας για την αύξηση των κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία του ΕΣΥ με γνώμονα τη λειτουργικότερη, δυνατή χωροθέτηση, σε υπάρχουσες ή και σε νέες κτιριακές νοσοκομειακές δομές. Ο σχεδιασμός θα περιλαμβάνει την άμεση ενσωμάτωση τους στο ήδη υπάρχον σύστημα παροχής φροντίδας και αξιοποίησης κλινών ΜΕΘ.  

Αγαπητοί μου συμπολίτες, κυρίες και κύριοι η διαμόρφωση της νέας μας καθημερινότητας είναι μία σταδιακή διαδικασία. Ίσως μας φαντάζει αργή με δεδομένη την κόπωση των τελευταίων εβδομάδων, είναι όμως απαραίτητο να λειτουργήσουμε με σύνεση, με πειθαρχία, σταθμίζοντας και αξιολογώντας το κάθε μας βήμα. Μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει πολλά. Δεν πρέπει να αφήσουμε την ανυπομονησία μας, την βιασύνη μας, να τα θέσουν σε κίνδυνο. Παραμένουμε πειθαρχημένοι, παραμένουμε υπεύθυνοι γιατί κανένας μας δεν θέλει να γυρίσουμε εκεί που ήμασταν εχθές. Μένουμε ασφαλείς, βγαίνουμε νικητές».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα