Χαρδαλιάς για πλαζ: Πρόστιμο και τριάντα ημέρες λουκέτο σε όσους δεν τηρήσουν τα μέτρα

Χαρδαλιάς για πλαζ: Πρόστιμο και τριάντα ημέρες λουκέτο σε όσους δεν τηρήσουν τα μέτρα
Παραλία Εδέμ στον Άλιμο Eurokinissi

Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ήτοι μπαρ και κυλικεία, θα λειτουργούν μόνο τις υπηρεσίες take-away και με ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πελατών σε αναμονή να ορίζεται το 1,5 μέτρο.

Με εξαιρετικά αυστηρούς όρους ανοίγουν ξανά οι χώροι λατρείας και οι οργανωμένες παραλίες. Μάλιστα, τα πρόστιμα για τους ιδιοκτήτες και διαχειριστές των καταστημάτων στις οργανωμένες παραλίες θα είναι τσουχτερά εάν εκείνοι δεν συμμορφωθούν με αυτά και θα κυμαίνονται από 5.000-20.000 ευρώ και 30 ημέρες αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων αλλά και τριπλασιασμός αυτών των προστίμων για δεύτερη παράβαση, όπως προειδοποίησε την Πέμπτη (14/05) ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την διάρκεια της ενημέρωσης για τις εξελίξεις της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.

 Αναλυτικά ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε:

«Με προσεκτικά βήματα συνεχίζουμε τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα, αφού ο ιός είναι εδώ κυκλοφορεί ανάμεσά μας. Προχωράμε στη νέα μας καθημερινότητα. Από τη Δευτέρα 18 Μαΐου επιτρέπονται όπως γνωρίζετε οι μετακινήσεις στην Ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη, επιτρέπεται δηλαδή η μετακίνηση πολιτών σε όλη την Ελλάδα μεταξύ νομών και περιφερειακών ενοτήτων.

Επειδή υπάρχουν σχετικά ερωτήματα να διευκρινίσουμε ότι επιτρέπεται και η μετακίνηση στην Εύβοια. Η Λευκάδα, η Ελαφόνησος ορίζονται ως νησιωτικοί προορισμοί, ως εκ τούτου η μετακίνηση σε αυτούς τους προορισμούς όπως και στα υπόλοιπα νησιά θα επιτραπεί αν όλα πάνε καλά και το τονίζουμε, εφόσον το επιτρέψουν τα δεδομένα, από τις 25 Μαΐου. Επίσης τη Δευτέρα ανοίγουν τα ζωολογικά πάρκα και οι βοτανικοί κήποι, επαναλειτουργούν αρχαιολογικοί χώροι, ξεκινούν οι πρόβες και τα κινηματογραφικά γυρίσματα, πάντα με αυστηρούς κανόνες προστασίας».

Τι ισχύει για τους χώρους λατρείας

 «Σχετικά με τους χώρους λατρείας θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε τί ισχύει από αυτή την Κυριακή 17 Μαΐου: Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών και μυστηρίων με τη συμμετοχή πιστών για όλες τις θρησκευτικές κοινότητες. Ο αριθμός πιστών που μπορεί να συμμετέχει καθορίζεται από την αναλογία 1 άτομο ανά 10 τετραγωνικά, με απόσταση 1,5 μέτρο μεταξύ τους προς όλες τις κατευθύνσεις. Για τους χώρους λατρείας που είναι άνω των 500 τετραγωνικών ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός είναι 50 πιστοί, δηλαδή ένας χώρος λατρείας επιφάνειας 300 τετραγωνικών μπορεί να δεχτεί ως 30 πιστούς ενώ ένας χώρος λατρείας επιφάνειες 500, 800, ή 1.000 ή 1.500 τετραγωνικών μπορεί να δεχθεί έως 50 άτομα. Και στην περίπτωση των χωρών λατρείας υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση αντισηπτικού.

Αποσαφηνίζεται ότι σε περίπτωση λειτουργιών σε υπαίθριους χώρους ισχύουν οι γενικοί κανόνες περί δημόσιων υπαίθριων συναντήσεων. Οι παραπάνω κανόνες αφορούν στην προστασία της Δημόσιας Υγείας, ισχύουν για τους χώρους λατρείας όλων των θρησκειών και όλων των δογμάτων».

Οργανωμένες παραλίες και τσουχτερά πρόστιμα

 «Επίσης, από αυτό το Σάββατο 16 Μαΐου με βάση τις μετεωρολογικές προβλέψεις, τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά και την εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής των λοιμωξιολόγων, αποφασίστηκε να ανοίξουν 515 οργανωμένες παραλίες που υπάρχουν σε όλη τη χώρα. Η λειτουργία των οργανωμένων παραλιών, οι οποίες ανοίγουν στις 8 το πρωί του Σαββάτου υπόκειται σε λεπτομερείς κανόνες και όρους.

Πιο συγκεκριμένα: σε ελεγχόμενες ως προς την είσοδο οργανωμένες παραλίες, ο μέγιστος αριθμός λουομένων είναι τα 40 άτομα ανά 1.000 τετραγωνικά, ανά στρέμμα και είναι υποχρεωτική η καταγραφή του αριθμού των παρευρισκομένων. Όσο αφορά στην απόσταση ανάμεσα στις ομπρέλες η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών ορίζεται στα 4 μέτρα ενώ ορίζεται και η ελάχιστη απόσταση ενός μέτρου μεταξύ της περιμέτρου του σκιάστρου των δύο ομπρελών. Σχετικά με τις ξαπλώστρες επιτρέπονται μέχρι δύο ξαπλώστρες ανά ομπρέλα με εξαίρεση τις οικογένειες με ανήλικα τέκνα. Επιπλέον, δύο ξαπλώστρες που βρίσκονται σε διαφορετικές ομπρέλες πρέπει να απέχουν η μία από την άλλη τουλάχιστον 1,5 μέτρο.

 Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ήτοι κυλικεία, αναψυκτήρια, καφέ μπαρ, λειτουργούν αποκλειστικά με διάθεση προϊόντων σε πακέτο «take away». Τα προϊόντα τους πωλούνται μόνο συσκευασμένα και απαγορεύεται η παρασκευή τους στον χώρο. Επίσης, απαγορεύεται η διάθεση και πώληση αλκοολούχων ποτών. Επιπλέον, δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στον χώρο λειτουργίας του καταστήματος. Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πελατών που περιμένουν να εξυπηρετηθούν, ορίζεται στο 1,5 μέτρο, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας από τους εργαζομένους.

Στα σημεία αυτά απαγορεύεται το «delivery». Σχετικά με την τήρηση των κανόνων υγιεινής το προσωπικό των οργανωμένων παραλιών υποχρεούται να απολυμαίνει τις ξαπλώστρες και τις καρέκλες μετά από κάθε πελάτη, ενώ στην ξαπλώστρα τοποθετείται υποχρεωτικά πετσέτα με ευθύνη του λουόμενου. Το προσωπικό υποχρεούται επίσης να απολυμαίνει τακτικά τις εγκαταστάσεις υγιεινής, αναρτώντας σχετικό πρόγραμμα το οποίο και θα επιδεικνύεται σε περίπτωση ελέγχου.

 Τέλος, απαγορεύεται η ομαδική άθληση με σωματική επαφή. Υπενθυμίζεται ότι για την προστασία της Δημόσιας Υγείας είναι απαραίτητο στις παραλίες να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις, να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός και να τηρούνται απαρέγκλιτα όλοι οι κανόνες υγιεινής. Απευθύνω έκκληση στους ιδιοκτήτες και διαχειριστές των ανωτέρω επιχειρήσεων για πιστή εφαρμογή των κανόνων. Πρόκειται για ένα κομβικό σημείο της προσπάθειας μας που επιβάλλεται να περάσουμε με επιτυχία, γι’ αυτό τα μέτρα θα περιφρουρηθούν και θα ελεγχθούν με αυστηρότητα και τα πρόστιμα και οι κυρώσεις σε περίπτωση παράβασης θα είναι εξίσου αυστηρές.

 Πιο συγκεκριμένα, στην πρώτη παράβαση, το πρόστιμο θα είναι από 5.000-20.000 ευρώ, αναλόγως των τετραγωνικών μέτρων και η λειτουργία της επιχείρησης θα αναστέλλεται για 30 ημέρες. Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης, τόσο το πρόστιμο όσο και το διάστημα για το οποίο θα αναστέλλεται η λειτουργία της επιχείρησης θα τριπλασιάζεται, δηλαδή η επιχείρηση θα κλείνει για 90 ημέρες. Εάν κάποιοι δεν είναι έτοιμοι να ανοίξουν εφαρμόζοντας όλα τα μέτρα στο σύνολό τους ας μη βιαστούν και ας μη ρισκάρουν. Καμία έκπτωση δεν θα γίνει εις βάρος της Δημόσιας Υγείας, καμία έκπτωση εις βάρος της προσπάθειας μας, καμία έκπτωση εις βάρος των επόμενων φάσεων του σχεδίου μας.

 Επίσης σας ενημερώνω ότι αύριο θα ανακοινωθούν οι κανόνες για τις εσωτερικές μετακινήσεις, ακτοπλοϊκές, θαλάσσιες και οδικές, με βάση τις εισηγήσεις που γίνονται από την αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή».

Σε εξέλιξη η επιχείρηση στη Νέα Σμύρνη Λάρισας και στη Λέσβο

 «Σχετικά με τα επιχειρησιακά ζητήματα, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι στη Νέα Σμύρνη Λάρισας είναι σε εξέλιξη η επιχείρηση που από χθες έχουμε οριστικοποιήσει. Χθες λάβαμε 652 δείγματα, σήμερα άλλα 72. Έχουν σταλεί στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και περιμένουμε τις αμέσως επόμενες ώρες αποτελέσματα μαζί με τις απαραίτητες επαληθεύσεις.

 Τέλος, στη Λέσβο και σε συνέχεια του επιχειρησιακού σχεδίου που αφορά στην ιχνηλάτηση μετά τα δύο κρούσματα, σας ενημερώνω ότι έχουν ληφθεί περίπου 81 δείγματα των οποίων τα αποτελέσματα περιμένουμε από ώρα σε ώρα». 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα