Χαρδαλιάς για πλατείες: Υπάρχει ο κίνδυνος να τα τινάξουμε όλα στον αέρα!

Χαρδαλιάς για πλατείες: Υπάρχει ο κίνδυνος να τα τινάξουμε όλα στον αέρα!
Νίκος Χαρδαλιάς Eurokinissi

"'Όσοι επιλέγουν να αγνοούν την πραγματικότητα θέτουν σε κίνδυνο τη δική τους ζωή, τη ζωή των φίλων τους, της οικογένειάς τους" τόνισε ο υφυπουργός.

Τον κίνδυνο «να τιναχθεί στον αέρα» όλη η προσπάθεια περιορισμού μετάδοσης του κορονοϊού επισήμανε για πολλοστή φορά ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς και κάλεσε όλους τους πολίτες να συμμορφωθούν με τον σχεδιασμό που έχει εκπονηθεί σύμφωνα με τις οδηγίες των λοιμωξιολόγων, για να μην βιώσουμε εικόνες με εκατόμβες θυμάτων όπως πρόσφατα έζησαν γειτονικές χώρες.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε: «Η προσπάθεια να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού σαφώς συνεχίζεται. Η πανδημία είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχει τελειώσει. Ο ιός είναι ακόμα εδώ. Το επαναλαμβάνουμε διαρκώς και τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν αν δεν είμαστε προσεκτικοί. Γι’ αυτό και η άρση των μέτρων γίνεται σταδιακά και σε βάθος χρόνου, ώστε να υπάρχει δυνατότητα αξιολόγησης του κάθε βήματος και να μπορούν να γίνουν διορθωτικές κινήσεις, σε περίπτωση που απαιτείται.

Στόχος όλων μας, επιβάλλεται να είναι το να μη χρειαστεί να κάνουμε βήματα προς τα πίσω. Να προχωρήσουμε στην σταδιακή άρση των μέτρων, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχουμε ήδη καταρτίσει και χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο ό,τι έχουμε πετύχει με πολύ κόπο μέχρι στιγμής.

Γι’ αυτό θα κάνω ξανά αναφορά σε αυτούς που μη σεβόμενοι την κοινή προσπάθεια, συγκεντρώνονται χωρίς μέτρα προφύλαξης, αγνοώντας τις οδηγίες προστασίας, στις διάφορες πλατείες. Αυτό που κάνουν είναι να θέτουν σε κίνδυνο την δική τους ζωή και την ζωή των φίλων τους και των δικών τους ανθρώπων. Έχουμε κατορθώσει με θυσίες από όλους, σε κάθε επίπεδο, οικονομικό, μετακινήσεων, κίνησης, να περιορίσουμε τη μετάδοση της νόσου.

Υπάρχει ο κίνδυνος να τα τινάξουμε όλα στον αέρα. Δεν είναι ζήτημα της Αστυνομίας ο περιορισμός της νόσου. Η Αστυνομία κάνει τη δουλειά της. Η στάση όλων είναι ζήτημα αποκλειστικής, κοινωνικής και ατομικής ευθύνης. Οι δραματικές εικόνες άλλων χωρών με εκατόμβες νεκρών είναι πολύ πρόσφατες για να τις ξεχνάμε και το ότι δεν τις ζήσαμε, οφείλεται καθαρά στο ότι κινηθήκαμε συντεταγμένα Πολιτεία και πολίτες και είχαμε αποτελέσματα που έχουν κάνει τη χώρα μας θετικό παράδειγμα σε όλο τον κόσμο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε και εμείς δραματικές στιγμές».

“Ούτε αντίσταση κάνουν κάποιοι ούτε μαγκιά δείχνουν”

«Ούτε αντίσταση κάνουν κάποιοι ούτε μαγκιά δείχνουν. Ο κορονοιός είναι αντίπαλος και όπως έχει δείξει σε όλο τον κόσμο, δεν παίζει, ούτε αντιμετωπίζεται από την Αστυνομία. Η Αστυνομία αντιμετωπίζει παραβατικές συμπεριφορές, όχι τον κορωνοϊό. Όσοι επιλέγουν να αγνοούν την πραγματικότητα, θέτουν σε κίνδυνο την δική τους ζωή, την ζωή των φίλων τους, την ζωή της οικογένειάς τους.

Το ποσό μεταδοτικός είναι ο ιός το είδατε ακόμα και χθες, πώς από ένα πρόσωπο μολύνθηκαν από τον ιό άλλοι 10. Κάντε τον πολλαπλασιασμό και αν δεν ληφθούν περιοριστικά μέτρα και βγάλτε τα αποτελέσματα. Κάθε ανεύθυνη κίνηση σήμερα θα φέρει αρνητικά αποτελέσματα τις επόμενες ημέρες και κάποιοι δυστυχώς αδιαφορούν. Δεν είναι ανεκτή αυτή η στάση από την κοινωνία, από την Πολιτεία, από τους Έλληνες πολίτες», τόνισε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Τι ορίζει η «νέα καθημερινότητα» στα σχολεία

Αναφορικά με τα Σχολεία, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι «εκδόθηκε Υπουργική Απόφαση για τους όρους επαναλειτουργίας των Σχολείων. Ξεκινώντας από την Γ΄Λυκείου, την Δευτέρα 11 Μαΐου. Η νέα καθημερινότητα λοιπόν στα Σχολεία είναι η εξής:

  • Περιορίζεται ο συνωστισμός κατά την προσέλευση και την αποχώρηση από την σχολική μονάδα,  φροντίζοντας να τηρούνται αποστάσεις μεταξύ των μαθητών.
  • Δεν πραγματοποιείται συγκέντρωση μαθητών στον προαύλιο χώρο πριν την έναρξη του προγράμματος.
  • Η καθιερωμένη διαδικασία πραγματοποιείται στις αίθουσες.
  • Οι σχολικές αίθουσες πρέπει να διαμορφωθούν έτσι ώστε να μεγιστοποιείται η απόσταση μεταξύ των μαθητών στο πλαίσιο του εφικτού, δηλαδή ένας μαθητής ανά θρανίο.
  • Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός μαθητών ανά σχολική αίθουσα ορίζεται στους 15.
  • Τάξεις ή τμήματα τάξεων με περισσότερους των 15 μαθητών, χωρίζονται σε υποτμήματα ίσης δυναμικής και εφαρμόζουν εκ περιτροπής διδασκαλία.
  • Εφόσον σε κάποια σχολική μονάδα πλεονάζουν κατάλληλες, ιδίως για την τήρηση αποστάσεων μεταξύ των μαθητών, σχολικές αίθουσες, η διδασκαλία σε υποτμήματα που προκύπτουν μετά την ως άνω κατανομή, μπορεί να είναι και καθημερινή.
  • Η απόσταση μεταξύ των μαθητών πρέπει να είναι ίση με 1,5 μέτρο μήκος.
  • Εάν κάποια σχολική αίθουσα δεν επαρκεί για την τήρηση αυτής της απόστασης, τότε το τμήμα, ανεξαρτήτως αυτών των μαθητών, χωρίζεται σε υποτμήματα.
  • Προκειμένου να περιοριστεί ο συγχρωτισμός, είναι σημαντικό να υιοθετηθούν πρακτικές συστηματικού διαχωρισμού των μαθητών και κατά τα διαλείμματα.

Τι θα πρέπει να προσέξουν οι μαθητές και εκπαιδευτικοί στα διαλείμματα:

  • Α) Σταδιακή και με σειρά έξοδος των μαθητών στο προαύλιο.
  • Β) Διαφορετικοί χώροι για τους μαθητές κάθε τμήματος στο προαύλιο.
  • Γ) Φυσικός αερισμός των αιθουσών στο διάλειμμα.
  • Δ) Απαγόρευση παιχνιδιών με μπάλα, όπως μπάσκετ, ποδόσφαιρο, βόλεϊ.

Επισημαίνεται ότι εκτός από την διαρρύθμιση των σχολικών αιθουσών, σημαντική είναι η αποσυμφόρηση και του γραφείου των εκπαιδευτικών.

Από τις 18 Μαΐου η μετακίνηση εκτός νομών στην ηπειρωτική χώρα

Σχετικά με την μετακίνηση μεταξύ νομών, στην παρούσα φάση, αυτή επιτρέπεται μόνο για τρεις λόγους:

  • Για τροφοδοσία.
  • Για λόγους υγείας που αποδεικνύονται με ανάλογα έγγραφα.
  • Για επαγγελματική απασχόληση η οποία εξίσου αποδεικνύεται από σχετικά έγγραφα.

«Όσον αφορά στην ηπειρωτική χώρα, οι μετακινήσεις αν όλα πάνε καλά, θα ξεκινήσουν από τις 18 Μαΐου. Για τις μετακινήσεις στα νησιά θα ληφθούν αποφάσεις το προσεχές διάστημα», συμπλήρωσε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα