Χαρδαλιάς: Θετικός απολογισμός από εκκλησίες και παραλίες

Χαρδαλιάς: Θετικός απολογισμός από εκκλησίες και παραλίες
O Νίκος Χαρδαλιάς Eurokinissi

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων επεσήμανε ότι φέτος δεν θα εορταστεί η λήξη του ραμαζανιού και δεν θα παραχωρηθούν από την κυβέρνηση χώροι για προσευχή.

Στην ατομική ευθύνη που όλοι έχουμε και για την δεύτερη φάση αποκλιμάκωσης των μέτρων που διανύουμε, στάθηκε ιδιαίτερα σήμερα, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κατά την διάρκεια της ενημέρωσης, για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.

Πιο συγκεκριμένα ανέφερε:

«Η δεύτερη φάση άρσης των περιοριστικών μέτρων εξελίσσεται σε γενικές γραμμές ομαλά. Η εικόνα από τις εκκλησίες σήμερα ήταν πολύ καλή, καθώς είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατευθεί η υγεία των πιστών που προσήλθαν στους ναούς για να συμμετέχουν στη θεία λειτουργία.

Παράλληλα θετικός είναι ο απολογισμός και από τη λειτουργία των οργανωμένων παραλιών όπου τηρήθηκαν σε γενικές γραμμές οι αποστάσεις και τα μέτρα προστασίας. Οι κάποιες εξαιρέσεις δεν αναιρούν τον κανόνα.

Σχετικά με τις εικόνες από κάποιο λεωφορείο που είδαμε, πρέπει να σημειώσουμε ότι η τήρηση των μέτρων δεν είναι μόνο υπόθεση της Αστυνομίας ή των ελεγκτικών μηχανισμών, είναι υπόθεση και των οδηγών και των πολιτών, που πρέπει να εφαρμόζουν τους κανόνες. Ούτε μπορεί σε κάθε λεωφορείο, σε κάθε μέσο Μαζικής Μεταφοράς να υπάρχει ένας αστυνομικός που κόβει πρόστιμα. Ούτε οι 300 βοηθοί επιβατών που έχουν τοποθετηθεί ειδικά για αυτή την έκτακτη κατάσταση από το Υπουργείο Μεταφορών μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σε όλη την Αττική. Η ευθύνη όλων μας, οδήγησε στην επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης φάσης και αυτό είναι που πρέπει να κάνουμε και σε αυτή την δεύτερη φάση αποκλιμάκωσης των μέτρων».

Τι θα ισχύει για τις εκτός νομού μετακινήσεις με ΜΜΜ και για τα αεροπορικά ταξίδια

«Από αύριο Δευτέρα 18 Μαΐου επιτρέπονται, όπως γνωρίζετε, οι μετακινήσεις στην ηπειρωτική χώρα Δηλαδή από νομό σε νομό ή από Περιφερειακή Ενότητα σε Περιφερειακή Ενότητα και στην Κρήτη και στην Εύβοια. Με αφορμή την μετακίνηση εκτός νομού, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υπογραμμίζει με εγκύκλιο του ότι οι μετακινήσεις διέπονται από υγειονομικά πρωτόκολλα, με βάση τις οδηγίες της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Εθνικού οργανισμού Δημόσιας Υγείας προς αποφυγή της μετάδοσης και διασποράς του ιού COVID-19.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Για τις σιδηροδρομικές μεταφορές και τις μετακινήσεις με υπεραστικά ΚΤΕΛ, τουριστικά λεωφορεία και λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης, επιτρέπεται η πλήρωση των θέσεων έως 50% μέχρι την 31η Μαΐου οπότε και θα επανεξεταστεί το εν λόγω πλαίσιο, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα προκύψουν.
  • Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς επιβατών για όλους. Το ίδιο ισχύει και στις αερομεταφορές.
  • Ενθαρρύνεται η χρήση των ηλεκτρονικών εφαρμογών, όπου αυτές είναι διαθέσιμες, για υπηρεσίες όπως η έκδοση και η επικύρωση εισιτηρίων.
  • Οι επιβάτες τηρούν αποστάσεις 1,5 μέτρου στους χώρους αναμονής και κατά την επιβίβαση τους στα μέσα.
  • Η πάροχοι υπηρεσιών σε όλους τους τομείς οφείλουν να ενημερώνουν τους επιβάτες για τους κανόνες υγιεινής και τα μέτρα προσωρινής προστασίας, να εφοδιάζουν το προσωπικό με τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας, μάσκα, γάντια και αντισηπτικό, να μεριμνούν να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται οι περιοχές και τα σημεία επαφής επιβατών και τα μηχανήματα με ειδικά υλικά.
  • Ειδικότερα για τις αερομεταφορές, η επιβίβαση γίνεται τμηματικά ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.
  • Όπου υπάρχουν γέφυρες επιβίβασης, η επιβίβαση γίνεται μόνο από την μπροστινή πόρτα.
  • Όπου είναι εφικτό οι επιβάτες μετακινούνται από την αίθουσα αναμονής στο αεροσκάφος πεζοί.
  • Όπου χρησιμοποιείται λεωφορείο πίστας, τηρείται το όριο του 50% της χωρητικότητας του.
  • Συσκευασίες με νερό, αντισηπτικό και σνακ βρίσκονται τοποθετημένα στην είσοδο του αεροσκάφους ή στην πύλη επιβίβασης, ώστε οι επιβάτες να τις παραλαμβάνουν χωρίς παρέμβαση τρίτου.
  • Αμέσως μετά την άφιξη στο αεροδρόμιο το αεροσκάφος να υποβάλλεται σε καθαρισμό καμπίνας με ενισχυμένο πρόγραμμα αντισηψίας πριν παραδοθεί για τη συνέχιση των επόμενων πτήσεων».

Επαναλειτουργούν και οι υπόλοιπες τάξεις Λυκείου και Γυμνασίου

«Συνεχίζοντας, σας ενημερώνω ότι την προηγούμενη Δευτέρα, ξεκίνησε η λειτουργία των σχολείων με την επιστροφή στα θρανία της Γ΄ Λυκείου η οποία κύλησε δίχως προβλήματα.

Αύριο ξεκινούν οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου αλλά και το Γυμνάσιο. Έχουμε επισημάνει τους κανόνες και τα μέτρα υγιεινής που ισχύουν και τα σχολεία είναι έτοιμα να υποδεχθούν ξανά τα παιδιά μας και να γεμίσουν με τις φωνές τους.

Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, συνεχίζει να δίνεται η δυνατότητα μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους για παροχή σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Στις σχολικές μονάδες οι οποίες τελούν σε καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας, συνεχίζεται η δυνατότητα για σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και για όσο χρονικό διάστημα παραμένουν σε αυτό το καθεστώς.
  • Στις σχολικές μονάδες οι οποίες δεν τελούν υπό καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας προβλέπεται για τους μαθητές που μένουν σπίτι για λόγους προστασίας της ατομικής και Δημόσιας Υγείας η δυνατότητα ταυτόχρονης μετάδοσης του μαθήματος, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας με τις προϋποθέσεις και τις εγγυήσεις που είχαν ανακοινωθεί.
  • Συνοπτικά, έχει απενεργοποιηθεί η δυνατότητα καταγραφής, αποθήκευσης ήχου και εικόνας, ο σύνδεσμος για τις ψηφιακές αίθουσες αποστέλλεται από τον εκπαιδευτικό αποκλειστικά στους εν λόγω μαθητές και οι ψηφιακές αίθουσες είναι κλειδωμένες με έλεγχο εισόδου από τον ή την εκπαιδευτικό.
  • Σε περίπτωση που αποφασιστεί η μετάδοση και εικόνας θα φαίνονται μόνο ο εκπαιδευτικός ή και ο πίνακας. Η μετάδοση καλύπτει την παράδοση του μαθήματος και όχι τυχόν εξέταση των μαθητών.

Όταν η πολιτεία προβλέπει τη δυνατότητα για ορισμένους μαθητές να μένουν εκτός σχολείου για προληπτικούς λόγους προστασίας της ατομικής αλλά και Δημόσιας Υγείας είναι και αυτονόητη Η υποχρέωση της πολιτείας να παρέχει την πρόσβαση των μαθητών αυτών στην εκπαιδευτική διαδικασία εξ αποστάσεως και αυτό κάνει».

Τι θα ισχύσει για την γιορτή της λύσης την νηστείας του Ραμαζανιού

«Θα ήθελα επίσης να αναφερθώ στους συμπολίτες μας Έλληνες μουσουλμάνους. Ξέρουμε ότι στις 24 Μαΐου είναι μία από τις μεγαλύτερες εορτές των μουσουλμάνων, η εορτή για την λύση της νηστείας του Ραμαζανιού (Eid al Fitr). Φέτος δεν μπορεί να εορταστεί με τον ίδιο τρόπο που εορτάστηκε πέρυσι. Όπως δεν εορτάστηκε με τον τρόπο που εορτάζεται κάθε φορά ούτε το Πάσχα ούτε το Πέσαχ, για να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία αλλά και την υγεία των οικογενειών των φίλων και των αγαπημένων μας προσώπων πρέπει να αποφεύγονται οι μαζικές συναθροίσεις. Όπως ήδη έχει ανακοινωθεί από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στις 23 Απριλίου, φέτος δεν θα παραχωρηθούν χώροι από την κυβέρνηση στους δήμους όπως γινόταν στο παρελθόν για να γίνει η προσευχή της λύσης της νηστείας του Ραμαζανιού. Θα ισχύσει για τα τζαμιά ότι ισχύει για τις εκκλησίες, για τις συναγωγές, αλλά και για κάθε χώρο λατρείας.

Άλλωστε από την πρώτη στιγμή αυτής της κρίσης, οι ρυθμίσεις για τους χώρους λατρείας ήταν οριζόντιες και κοινές για όλους, χωρίς εξαιρέσεις. Έτσι, σύμφωνα με την ΚΥΑ που εκδόθηκε στις 12 Μαΐου, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων που μπορεί να βρίσκεται μέσα σε ένα τζαμί, καθορίζεται από την αναλογία ανά άτομο, ανά 10 τετραγωνικά, π.χ. σε έναν χώρο λατρείας επιφάνειας 300 τ.μ. ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων είναι 30 και πρέπει να διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους.

Για τους χώρους λατρείας που είναι άνω των 500 τετραγωνικών, ο μέγιστος αριθμός ατόμων είναι 50 άτομα. Τα υπόλοιπα μέτρα προστασίας που πρέπει να τηρούνται είναι τα ίδια που ισχύουν για όλους τους χώρους λατρείας, όπως η σύσταση για τη χρήση μάσκας, συχνός καθαρισμός επιφανειών και λοιπές διατάξεις και οδηγίες.

Όπως επίσης ισχύει και για τις εκκλησίες, τις συναγωγές και γενικότερα για όλους τους χώρους λατρείας, οι πιστοί μπορούν να βρίσκονται στον προαύλιο χώρο του τζαμιού αν θέλουν να συμμετάσχουν στην προσευχή της λύσης της νηστείας, υπό την αυστηρή προϋπόθεση να κρατούν απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους.

Και σε αυτή την περίπτωση συστήνεται η χρήση μάσκας για την προστασία τους.

Όπως επίσης ισχύει για όλες τις περιπτώσεις, οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να παραμείνουν σπίτι τους. Η προσευχή στο σπίτι είναι ασφαλέστερος τρόπος για να εκπληρώσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, προστατεύοντας ταυτόχρονα την υγεία τους.

Βρισκόμαστε σε μία διαδικασία αποκλιμάκωσης των μέτρων. Ζητούμε από τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας να κάνουν και εκείνη τη θυσία που τους αναλογεί στις 24 Μαΐου, όπως έκαναν οι πιστοί και όλων των άλλων θρησκευμάτων».

Πώς θα επαναλειτουργήσουν κλειστοί και ανοιχτοί χώροι αθλητικών εγκαταστάσεων

«Συνεχίζοντας, θέλω να σε ενημερώσω ότι από αύριο Δευτέρα 18 Μαΐου, λειτουργούν ξανά, σύμφωνα με τη σχετική κοινή υπουργική απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων, ανοιχτές και κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις και κολυμβητήρια.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Επιτρέπεται η λειτουργία όλων των ανοιχτών και κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων και κολυμβητηρίων για την κάλυψη αναγκών ατομικής προπόνησης και μόνο από αθλητές σωματείων, τμημάτων αμειβομένων αθλητών και ανώνυμων αθλητικών εταιρειών, ηλικίας 13 ετών και άνω.
  • Προτεραιότητα στην χρήση των παραπάνω αθλητικών εγκαταστάσεων έχουν οι αθλητές όλων των Προολυμπιακών και Εθνικών Ομάδων.
  • Επιτρέπεται επίσης η λειτουργία των ανοιχτών εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούν τα αθλητικά σωματεία και οι όμιλοι με νόμιμη άδεια λειτουργίας, για τα αθλήματα αντισφαίρισης, τένις δηλαδή, γκολφ, κρίκετ, ιππασία, σκοποβολή, τοξοβολία, αεροαθλητισμός, μηχανοκίνητος αθλητισμός, υποβρύχια δραστηριότητα και ορειβασία-αναρρίχηση.
  • Οι εγκαταστάσεις αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν από αθλητές και αθλούμενους 13 ετών και άνω.
  • Τις αθλητικές εγκαταστάσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι εν ενεργεία διαιτητές ομαδικών αθλημάτων.
  • Από την Δευτέρα επαναλειτουργούν για χρήση αποκλειστικά και μόνο για τους προπονητικούς σκοπούς από αθλούμενους 13 ετών και άνω, οι ναυταθλητικές εγκαταστάσεις για τα αθλήματα ιστιοπλοΐας με μέγιστο αριθμό πληρώματος σκάφους τα δύο άτομα, κωπηλασίας με μέγιστο πλήρωμα λέμβου δύο άτομα, κανόε-καγιάκ, σερφ και θαλάσσιο σκι.
  • Δυνατότητα χρήσης των ανοιχτών και κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων πλην κολυμβητηρίων έχουν οι υποψήφιοι για να εισαχθούν σε σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με το σύστημα των Πανελληνίων η κατόπιν προκήρυξης οποιουδήποτε διαγωνισμού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
  • Η χρήση των κολυμβητηρίων επιτρέπεται και για θεραπευτική άσκηση των ατόμων με αναπηρίες, καθώς και για τους συνοδούς τους σε περίπτωση που η παρουσία συνόδου κρίνεται απαραίτητη. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη των αναγκαίων ιατρικών βεβαιώσεων».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα