Χαρδαλιάς: Ταξίδι με πλοίο με θερμομέτρηση και ερωτηματολόγιο υγείας

Χαρδαλιάς: Ταξίδι με πλοίο με θερμομέτρηση και ερωτηματολόγιο υγείας
Πλοίο στο λιμάνι του Πειραιά Eurokinissi

Οι οδηγίες για τα επιβατηγά–οχηματαγωγά πλοία, καθώς και για τα υπό ελληνική σημαία διεθνή πλοία αναλύθηκαν από τον Νίκο Χαρδαλιά.

Τους κανόνες που θα ισχύουν για τα ταξίδια με τα πλοία προς τα νησιά ανέφερε κατά την διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τις εξελίξεις της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ αναφέρθηκε και στα όσα συνέβησαν στην Νέα Σμύρνη Λάρισας. 

Αναλυτικά, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε: 

«Το επόμενο στάδιο της προσπάθειας μας που ξεκινάει τη Δευτέρα περιλαμβάνει, όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει, την ελεύθερη μετακίνηση στην ηπειρωτική Ελλάδα καθώς και στην Κρήτη και στην Εύβοια. Για την προστασία της δημόσιας υγείας έχουν θεσπιστεί ήδη κανόνες που θα διέπουν το επόμενο διάστημα και τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις μας. Πιο συγκεκριμένα σειρά μέτρων για τις μετακινήσεις με πλοία τα οποία θα τεθούν σε ισχύ από τη Δευτέρα 18 Μαΐου μέχρι και τη 15η Ιουνίου συμφωνήθηκαν στη διάρκεια διαδοχικών συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν υπό την προεδρία του υπουργού Ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, σε συνεννόηση πάντα με την υγειονομική επιτροπή.

Οι οδηγίες αυτές προβλέπουν τα εξής: 

Πρώτον στα επιβατικά και οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές καθώς και των υπό ελληνική σημαία διεθνών πλόων, η οδηγία θα έχει εφαρμογή από τις 18/05 μέχρι τις 15/06, από την Δευτέρα δηλαδή έως και τα μέσα Ιουνίου, μέχρι τότε θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση που αφορούν στον καθορισμό του μεγίστου αριθμού των μετακινούμενων επιβατών στο 50% του συνολικού αριθμού επιβατών που ορίζεται στο πιστοποιητικό ασφαλείας του πλοίου ή στο 55% εάν διατίθενται καμπίνες. 

Στην θερμομέτρηση και τη συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου κατάστασης υγείας πριν την επιβίβαση στο πλοίο και τη διατήρηση του με μέριμνα της ακτοπλοϊκής εταιρίας. Το ερωτηματολόγιο θα είναι διαθέσιμο και σε ειδική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο. Την διατήρηση απόστασης 1,5μ κατά την επιβίβαση-αποβίβαση και σε όλους τους χώρους κίνησης μέσα στο πλοίο. Την χρήση κάθε καμπίνας από ένα άτομο εκτός αν πρόκειται για οικογένεια, συγγενείς δηλαδή πρώτου βαθμού, οπότε μπορεί να είναι έως 4 άτομα ή άτομα με ειδικές ανάγκες με τον συνοδό τους. 

Την χρήση μάσκας, συνίσταται η υφασμάτινη από επιβάτες και μέλη του πληρώματος. Την ειδική διάταξη των επιβατών σε αεροπορικά καθίσματα ένα κάθισμα κατειλημμένο και ένα κάθισμα κενό παρακείμενο εμπρός και πίσω. 

Την θερμομέτρηση και την υποβολή ειδικής δήλωσης υγείας πριν την αναχώρηση για τους επιβάτες πλοίων διεθνών πλόων στις γραμμές Ελλάδος-Ιταλίας. Την ενημέρωση των επιβατών για τα μέτρα με έντυπο φυλλάδιο του ΕΟΔΥ καθώς και με ενημερωτικά σποτ και ηχητικά μηνύματα. 

Την ειδική εκπαίδευση των πληρωμάτων, την εφαρμογή κανόνων ατομικής υγιεινής και προστασίας και την ύπαρξη σταθμών αντισηπτικών σε διάφορα σημεία του πλοίου, την καθαριότητα και την απολύμανση των πλοίων, τον αερισμό και τον κλιματισμό των πλοίων, την διαχείριση υπόπτου περιστατικού, απομόνωση σε ειδικό χώρο, αποβίβαση στο επόμενο λιμάνι, το οποίο διαθέτει το απαραίτητο δυναμικό για τη διαχείριση του και την ιχνηλάτηση των επαφών του και τέλους τους κανόνες λειτουργίας των σημείων εξυπηρέτησης επιβατών, δηλαδή στα μπαρ, στα εστιατόρια και στις τραπεζαρίες». 

Παράταση απαγόρευσης πτήσεων 

«Επίσης σε σχέση με τις αεροπορικές πτήσεις, νέες notams που περιλαμβάνουν την παράταση της απαγόρευσης πτήσεων για συγκεκριμένους προορισμούς στο εξωτερικό, εκδόθηκαν σήμερα: Επεκτείνεται η αναστολή πτήσεων εξωτερικού από και προς την Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, την Τουρκία, την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. 

Την ίδια στιγμή παραμένει σε ισχύ και η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στη χώρα μη Ευρωπαίων πολιτών. Συγκεκριμένα, με στόχο την προστασία επιβατών και πολιτών από την πανδημία ανακοινώνουμε τις ακόλουθες αεροπορικές οδηγίες, συνολικά 5 νέες notams: 

  • Α) Επεκτείνεται μέχρι τις 31 Μαΐου του 2020 τα μεσάνυχτα, η αναστολή όλων των πτήσεων μεταφοράς επιβατών από και προς την Ελλάδα με την Ιταλία, την Ισπανία το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία. 
  • Β) Παρατείνεται έως στις 14 Ιουνίου του 2020 τα μεσάνυχτα η προσωρινή απαγόρευση πτήσεων από και προς την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. 
  • Γ) Η απαγόρευση όλων των πτήσεων προς την Ελληνική επικράτεια όσον αφορά την Τουρκία επεκτείνεται ως τις 14 Ιουνίου του 2020 τα μεσάνυχτα. 
  • Δ) Επιτρέπονται μόνο στο αεροδρόμιο της Αθήνας, Ελευθέριος Βενιζέλος, οι αφίξεις-αναχωρήσεις των διεθνών πτήσεων και η συγκεκριμένη αεροπορική οδηγία ισχύει ως τις 31 Μαΐου το 2020 τα μεσάνυχτα. 
  • Ε) Τέλος παραμένει σε ισχύ έως στις 31 Μαΐου 2020 τα μεσάνυχτα η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στη χώρα μη Ευρωπαίων πολιτών. 

Επισημαίνουμε για τις πτήσεις εσωτερικού, οι οποίες γίνονται κανονικά έως τώρα αλλά σε περιορισμένο αριθμό ότι αναμένεται σταδιακή επαναφορά συχνοτήτων και συνδέσεων από τη Δευτέρα 18 Μαΐου λόγω της άρσης απαγόρευσης μετακινήσεων στην επικράτεια όλης της χώρας. Από την προσωρινή αναστολή πτήσεων εξαιρούνται οι πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων Cargo, υγειονομικού ενδιαφέροντος Sanitary, οι ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος humanitarian, οι πτήσεις επιστροφής αεροσκάφους μόνο με πλήρωμα του, τα ferry flights, οι κρατικές πτήσεις, οι πτήσεις που αναφέρεται ότι βρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση, οι στρατιωτικές πτήσεις, οι πτήσεις της frontex, οι πτήσεις ανεφοδιασμού, οι πτήσεις υποστήριξης του εθνικού συστήματος υγείας, οι πτήσεις επαναπατρισμού των Ελλήνων πολιτών και οι πτήσεις του Εθνικού μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Επίσης για την προσωρινή απαγόρευση εισόδου στη χώρα μη Ευρωπαίων πολιτών ισχύουν οι ακόλουθες εξαιρέσεις: 

Μέλη οικογενειών Ευρωπαίων πολιτών, πολίτες χωρών συνθήκης Σέγκεν, υγειονομικό προσωπικό, πολίτες τρίτων χωρών που έχουν μακράς διαρκείας άδεια βίζα σε ευρωπαϊκή χώρα και χώρα συνθήκη Σένγκεν, κυβερνητικά, διπλωματικά, στρατιωτικά, ανθρωπιστικό προσωπικό, πληρώματα αεροσκαφών και σε όσους μη Ευρωπαίους πολίτες έχουν εξασφαλίσει άδεια για το ταξίδι τους από τα ελληνικά προξενεία. Σε σχέση με τις οδικές και αεροπορικές μεταφορές είναι σε εξέλιξη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής των εμπειρογνωμόνων. Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο, περιμένουμε την επιτροπή να οριστικοποιήσει μία σειρά από πρωτόκολλα και διαδικασίες και θα είμαστε έτοιμοι πολύ σύντομα, αύριο ίσως από το αρμόδιο υπουργείο να γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις». 

Θα πράξουμε ό,τι είναι αναγκαίο στη Νέα Σμύρνη” 

«Σε σχέση με τα επιχειρησιακά ζητήματα, θα ήθελα να αναφερθώ σε όσα συμβαίνουν στην συνοικία της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα, όπως γνωρίζετε 35 από 637 συνολικά δείγματα βγήκαν θετικά, γεγονός που οδήγησε να τεθεί η περιοχή σε ενισχυμένη επιτήρηση, ώστε να περιοριστεί η διασπορά του ιού και να προστατευτεί η υγεία της τοπικής κοινωνίας. Πιο συγκεκριμένα, χθες μετά τα μεσάνυχτα, μετά από σχετική επικοινωνία και με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, τον κ. Αγοραστό, τον καθηγητή επιδημιολογίας, τον κ. Χατζηχριστοδούλο και τον δήμαρχο Λαρισαίων τον κ. Καλογιάννη, αποφασίσαμε την άμεση μεταφορά και απομόνωση των θετικών κρουσμάτων στο κέντρο αποκατάστασης «Αρωγή» και στην συνέχεια την εκτεταμένη ιχνηλάτηση των στενών επαφών των κρουσμάτων. 

Η απόφαση να τεθεί η περιοχή σε συνεχή επιτήρηση λήφθηκε κατόπιν επικοινωνίας και με τον καθηγητή τον κ. Τσιόδρα και προχωρήσαμε και στην λήψη επιπλέον μέτρων που αφορούσε στην απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί για 14 μέρες, στην απαγόρευση συνάθροισης άνω των 10 ατόμων, μέτρο του οποίου η εφαρμογή θα επιτηρείτο, υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους, με ιδιαίτερη έμφαση στους πλανόδιους μικροπωλητές, εργαζόμενους σε λαϊκές που θα μπορούσαν να βγαίνουν από την περιοχή της Νέας Σμύρνης για εργασία, εφόσον έχουν δύο διαδοχικά αρνητικά τεστ τα οποία θα επαναλαμβάνονται κάθε πέντε ημέρες. 

Επίσης αποφασίστηκε από την περιφέρεια Θεσσαλίας να διανεμηθούν μάσκες υφασμάτινες 1.500 τεμάχια σε όλους και αντισηπτικά σε κάθε οικογένεια. Ταυτόχρονα, σήμερα ξεκίνησαν οι κινητές ομάδες υγείας από τον ΕΟΔΥ προγραμματισμένα να πραγματοποιήσουν επιπλέον δειγματοληψίες στους μικροπωλητές και στους υπόλοιπους που απουσίαζαν από την οικία τους στις χθεσινές και στις προχθεσινές δειγματοληψίες καθώς και τις ιχνηλατήσεις των θετικών κρουσμάτων. Σήμερα υπήρξαν όπως γνωρίζετε αντιδράσεις στην εφαρμογή των ανωτέρων μέτρων. 

Θα ήθελα να υπενθυμίσω τα μέτρα αποσκοπούν πλην οτιδήποτε άλλο στην προστασία της τοπικής κοινωνίας, των κατοίκων της περιοχής, των οικογενειών τους και των οικείων τους, γιατί σταθερός και αδιαπραγμάτευτος στόχος μας είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας, δηλαδή η προστασία όλων και με αυτό το γνώμονα προχωρήσαμε και στην περίπτωση της Νέας Σμύρνης. Το να μην εξαπλωθεί ο ιός είναι προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και για να το καταφέρουμε αυτό απαιτείται η συνεργασία της. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Θα πράξουμε ό,τι είναι αναγκαίο για να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία».     

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα