Δαμιανός στο NEWS 24/7: “Λύση η άμεση αποσυμφόρηση στις φυλακές Αυλώνα”

Δαμιανός στο NEWS 24/7: “Λύση η άμεση αποσυμφόρηση στις φυλακές Αυλώνα”
Φυλακές Αυλώνας EUROKINISSI

Ο διευθυντής του Γυμνασίου και του Λυκείου που λειτουργούν εντός του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων στον Αυλώνα, Πέτρος Δαμιανός, μίλησε στο News 24/7 μια ημέρα μετά την ανοιχτή επιστολή του στην οποία απάντησε δημοσίως ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Η πανδημία του κορονοϊού, συνέπεσε με τα έργα που έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο στο κατάστημα κράτησης ανηλίκων στον Αυλώνα.

Έτσι, τοποθετούνται θερμοσίφωνες, γίνονται ηλεκτρικές εγκαταστάσεις και άλλες εργασίες που υπολογίζεται πως δεν θα ολοκληρωθούν πριν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Αυτό έχει ως συνέπεια, η χωρητικότητα των φυλακών, να έχει μειωθεί στο μισό.

Όπως εξηγεί ο Πέτρος Δαμιανός, “Από τις 220 θέσεις που υπήρχαν μέχρι πρότινος, αυτή τη στιγμή έχουν περιοριστεί στις 110. Οι κρατούμενοι ωστόσο είναι 280. Ζητούσαμε και προσωπικά είχα κάνει μεγάλο αγώνα για να προχωρήσει το έργο που είναι σε εξέλιξη, ωστόσο οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί θέτουν σε έναν επιπλέον κίνδυνο τους κρατούμενους”.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Γυμνασίου και του Λυκείου, στο κατάστημα κράτησης, αυτή τη στιγμή, σε κελιά των τεσσάρων ατόμων κοιμούνται ως και οκτώ άτομα. “Άλλοι κοιμούνται ανά δύο σε μονά κρεβάτια ή και στο πάτωμα” εξηγεί ο κ. Δαμιανός, ο οποίος επισημαίνει πως αντί να αποσυμφορείται η φυλακή, ο πληθυσμός της αυξάνεται.

Όσον αφορά τα μαθήματα, ο κύριος Δαμιανός λέει πως του έχει επιτραπεί κατόπιν αιτήματός του να επισκέπτεται το κατάστημα κράτησης: “Όλη η Ελλάδα κάνει μαθήματα εξ αποστάσεως, αλλά όπως καταλαβαίνεται εδώ δεν γίνεται ο κρατούμενος να πάρει λάπτοπ στο κελί του. Έτσι έρχομαι εγώ καθημερινά και οι υπόλοιποι καθηγητές μένουν στο σπίτι τους. Οι μαθητές έρχονται στον χώρο που υπάρχουν οι υπολογιστές και παρακολουθούν τα μαθήματά τους, ώστε κυρίως εκείνοι της Γ Λυκείου να μην μείνουν πίσω ενόψει των πανελληνίων”.

Επιμένοντας πως χρειάζονται δραστικές κινήσεις για να προστατευθούν οι κρατούμενοι από πιθανή διάδοση του ιού, ο Πέτρος Δαμιανός, αναγωρίζει πως έχουν δοθεί υλικά για την ατομική προστασία. “Έχουν εξοπλιστεί από την αρχή, τόσο το ιατρείο όσο και το αρχιφυλακείο. Δεν περνά κανείς μέσα στη φυλακή χωρίς να θερμομετρηθεί. Ωστόσο, όπως σε πολλές φυλακές έτσι και εδώ, δεν βλέπω άλλο τρόπο από την αποσυμφόρηση. Στα κελιά οι αποστάσεις είναι πολύ μικρές. Σε άλλες χώρες άνθρωποι που είναι κοντά στην ολοκλήρωση της ποινής τους αποφυλακίζονται. Θα πρέπει ίσως να γίνει κάτι ανάλογο, εκτός αν υπάρχει κάποια καλύτερη ιδέα που δεν έχουμε σκεφτεί. Αν κάποιος έχει να προτείνει κάτι άλλο, να το ακούσουμε”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα