Δάσος Δαδιάς: Μία εβδομάδα μάχης με τις φλόγες – Ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού

Δάσος Δαδιάς: Μία εβδομάδα μάχης με τις φλόγες – Ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού
Φωτιά στο δάσος Δαδιάς Eurokinissi

Συνεχίζονται οι προσπάθειες να οριοθετηθεί η φωτιά στο δάσος της Δαδιάς, που καίει για σχεδόν μία εβδομάδα. Το πρωί της Τετάρτης σηκώθηκαν εκ νέου τα εναέρια μέσα και ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν το βράδυ της Τρίτης (26/07) οι πυροσβεστικές δυνάμεις στο νοτιοδυτικό μέτωπο του Σουφλιού Έβρου, στο δάσος της Δαδιάς, όπου καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να σβήσει η φωτιά που κατακαίει εδώ και μέρες.

Όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΙ, αυτή τη στιγμή η ατμόσφαιρα συην περιοχή είναι αποπνικτική, λόγω της υγρασίας και των καπνών, ενώ τα εναέρια μέσα ξεκίνησαν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (27/07) τις ρίψεις νερού.

Έχουν πάει πολύ καλά τα χωματουργικά στον αξονα όπου προσπαθούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις να κόψουν την φωτιά. Υπάρχει αναστροφή θερμοκρασίας που δημιουργεί έντονη ομίχλη. Παρόλα αυτά έχουν ξεκινήσει 6 ΕΠ να επιχειρούν. Περιμένουν να βελτιωθεί η ορατότητα και υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξια.

Στην χθεσινή έκτακτη ενημέρωση της Πυροσβεστικής για υις δασικές πυρκαγιές, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός, ανέφερε σχετικά:

“Στην πολύ δύσκολη πυρκαγιά στο Σουφλί Έβρου στο δάσος της Δαδιάς λόγω της πυκνής δασικής ύλης των συνεχών αλλαγών κατεύθυνσης της φοράς του ανέμου και της αδυναμίας πρόσβασής μας, διότι πρόκειται για προστατευόμενη περιοχή Natura, το σύνολο των προσπαθειών μας και των επιχειρήσεών μας επικεντρώνονται στο ενεργό νοτιοδυτικό μέτωπο, ενώ στα υπόλοιπα σημεία η κατάσταση είναι ελεγχόμενη”.

“Λόγω της εκτεταμένης διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών με χωματουργικά μηχανήματα βαρέως τύπου, έχει αποτραπεί η πιθανότητα να μεταδοθεί προς το παρόν η πυρκαγιά από την Α2 ζώνη στην Α1 που βρίσκεται ο σκληρός πυρήνας του δάσους και είναι η αποικία του σπάνιου είδους του μαυρόγυπα με τις φωλιές του”, σημείωσε ο κ. Αρτοποιός.

Στο σημείο επιχειρούν αδιάκοπα από την πρώτη στιγμή 320 πυροσβέστες, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 75 υδροφόρα οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν από αέρος καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας 5 αεροσκάφη, 9 ελικόπτερα.

Εκτός των επίγειων και εναερίων πυροσβεστικών επιχειρήσεων ταυτοχρόνως δημιουργούνται επιπλέον αντιπυρικές ζώνες και λωρίδες με χωματουργικά μηχανήματα βαρέως τύπου προκειμένου να έχουν καλύτερη πρόσβαση οι δασοκομάντος και τα πεζοπόρα τμήματα εντός πυκνού δασικού οικοσυστήματος που εμποδίζει δυστυχώς την πρόσβαση των πυροσβεστών.

Το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει 8 μηχανήματα έργου, 1 ομάδα “ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ” αποτελούμενη από 36 στελέχη, 4 υδροφόρα οχήματα ενώ η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου έχει διαθέσει 3 υδροφόρα οχήματα και 8 μηχανήματα έργου.

Φωτιά στη Μάνδρα: Καλή εικόνα – Δύο προσαγωγές

Την ίδια στιγμή, καλη εικόνα παρουσιάζει η φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης (26/07) σε αγροτοδασική έκταση στο δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας Αττικής, σημάνοντας συναγερμό στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Λίγα λεπτά μετά τις 6 το απόγευμα, μήνυμα του 112 στάλθηκε στα κινητά των κατοίκων των οικισμών Νέα Ζωή και Νέος Πόντος για να εκκενώσουν την περιοχή λόγω της πυρκαγιάς που βρισκόταν σε εξέλιξη στην περιοχή τους, καλώντας τους να απομακρυνθούν προς τη Μάνδρα.

Για την πυρκαγιά της Μάνδρας, η οποία ξεκίνησε από τα υψηλά της Νέας Ζωής, δύο άτομα (γυναίκα ημεδαπή και άνδρας αλλοδαπός) προσήχθησαν στο ανακριτικό της Ελευσίνας, για θερμές εργασίες που εκτελούσαν σε οικοπεδικό χώρο.

Στη Λέσβο η πυρκαγιά είναι υπό έλεγχο, έχει σηκωθεί ένα Mi8 για διαβροχή.

Στα Γρεβενά δεν έχει αλλάξει η κατάσταση, επιχειρεί ένα Erickson.

Πού υπάρχει υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα

Υψηλός κίνδυνος για πυρκαγιά υπάρχει σήμερα, Τετάρτη (27/07), σε Aττική, κεντρική και νότια Εύβοια, και Βοιωτία.

Πόση Ελλάδα έχει καεί τα τελευταία 20 χρόνια;

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα