Διάψευση για τα περί παράνομης επιστροφής προσφύγων στην Τουρκία

Επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων του Δήμου Λέσβου στον Καρά Τεπέ το Σάββατο 18 Ιουνίου 2016.
(EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ)
Επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων του Δήμου Λέσβου στον Καρά Τεπέ το Σάββατο 18 Ιουνίου 2016. (EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες υποστήριξε ότι 10 Σύροι αιτούντες άσυλο επαναπροωθήθηκαν παράνομα στη γείτονα χώρα

Σε διάψευση ανακοίνωσης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, περί παράνομης επιστροφής 10 Σύρων προσφύγων στην Τουρκία από την Κω, προχώρησε την Παρασκευή το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Η UNHCR ανακοίνωσε την ίδια μέρα ότι οι ελληνικές αρχές επαναπροώθηκαν στη γείτονα χώρα 10 Σύρους, οι οποίοι είχαν εκφράσει επισήμως την επιθυμία τους να ζητήσουν άσυλο. Οι συγκεκριμένοι είχαν φτάσει στη Μήλο στις 9 Οκτωβρίου, μέλη μιας ομάδας 91 ατόμων.

"Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την επιστροφή υπηκόων της Συρίας από την Ελλάδα στην Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβε η Υ.Α., μια ομάδα 91 ατόμων έφτασε στη Μήλο στις 9 Οκτωβρίου. Στις 14 Οκτωβρίου μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Λέρου, όπου εξέφρασαν επίσημα στις αρμόδιες αρχές την επιθυμία τους να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα.

Ανάμεσά τους ήταν 10 υπήκοοι Συρίας, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στην Κω, και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η επανεισδοχή τους με αεροπλάνο στα Άδανα, στην Τουρκία, χωρίς να εξεταστούν τα αιτήματα ασύλου τους. Η Υ.Α. έχει ζητήσει διευκρινίσεις από τις ελληνικές Aρχές για το περιστατικό αυτό", αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

"Ισχυρισμός χωρίς βάση"

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αναφέρει ότι «δεν έχει βάση ο ισχυρισμός που προβάλλεται» και τα πραγματικά περιστατικά έχουν ως εξής:

* Η πρώτη ενημέρωσή των προσφύγων για το δικαίωμα υποβολής αιτήματος διεθνούς προστασίας έγινε από το συνεργείο καταγραφής της Ελληνικής Αστυνομίας κατά την ημέρα άφιξής τους στη Μήλο στις 9 Οκτωβρίου 2016. Η σχετική ενημέρωση επαναλήφθηκε κατά την 10ήμερη παραμονή τους στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μεταναστευτικής Πολιτικής στη Λέρο.

* Στο αεροδρόμιο της Κω, τελευταίο σταθμό αναχώρησης της πτήσης επιστροφής στην Τουρκία, ρωτήθηκαν ξανά από τους συνοδεύοντες Έλληνες αστυνομικούς εάν είχαν έστω και την τελευταία στιγμή πρόθεση υποβολής αιτήματος ασύλου. Μία τριμελής οικογένεια, πριν την επιβίβαση στο αεροδρόμιο της Κω, εξέφρασε την βούληση υποβολής αιτήματος ασύλου και δεν επιβιβάστηκε στην πτήση επιστροφής. Ουδείς από τους λοιπούς 10 Σύρους πρόσφυγες εξέφρασε τέτοια πρόθεση.

Καταλήγοντας η ανακοίνωση τονίζει: «Επισημαίνουμε ότι σε όλη την διάρκεια της διαδικασίας επιστροφής -και μέσα στο αεροπλάνο- ήταν παρόντα στελέχη του Frontex, καθώς και εκπρόσωπος του Συνήγορου του Πολίτη που επέβλεπαν τη διαδικασία».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρόσφυγες
SHARE:

24Media Network